Haber: Fatoş Erdoğan

Hendek ilçesinde Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği, 120 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davanın 5'inci duruşması bugün Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Ferezli Kampüsü bitişiğindeki büyük duruşma salonunda görülecek. 

Davada fabrika sahipleri Yaşar Coşkun, Ali Rıza Ergenç Çoşkun, Fabrika Sorumlu Müdürü Asiye Angın, Fabrika Müdürü ve Genel Ustabaşı Hasan Ali Velioğlu, Genel Ustabaşı Erşan Öztürk,  İş Güvenliği Uzmanı Aslı Bozkurt ve Sorumlu Personel Ahmet Çağrıcı yargılanıyor. Sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu tutuklu yargılanırken diğer isimler tutuksuz yargılanıyor.

DAVADA SADECE 2 TUTUKLU SANIK KALDI

3 Temmuz 2020 tarihinde Sakarya Hendek'te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında gerçekleşen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, çok sayıda işçi de yaralanmıştı. Fabrika patronlarından birinin tutuksuz yargılandığı katliam dosyasının geride bırakılan duruşmalarında tutuklu yargılanan diğer sanıklar da tahliye edilmeye başlanmış, gelinen aşamada yalnızca iki tutuklu sanık kalmıştı.

DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI

Bugünkü duruşmada patronların asli kusurlu olduğunu tespit eden bilirkişi raporunun değerlendirilecekve tanıklar dinlenecek. Duruşmaya TİP Milletvekili Ahmet Şık, Emek Partisi Sakarya İl Başkanı Turcay Demirtaş ve Serdivan İlçe Başkanı Ali Kurnaz da katıldı . Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Patlamada abisi Halis Yılmaz'ı kaybeden Mervenur Yılmaz, Sebattin Tepeçınar'ı kaybeden Hatun Göktepe ve Av. Can Atalay konuştu

"CEZASIZLIK YENİ KATLİAMLARA DAVETİYE ÇIKARMASIN DİYE HENDEK İÇİN ADALET"

"Buradaki 7 işçiyi denetimsizlik öldürdü" diyen patlamada abisi Halis Yılmaz'ı kaybeden Mervenur Yılmaz, "Bundan sonra tedbirsizlik başka canları almasın, cezasızlık katliamlara davetiye çıkar mısın diye Hendek için adalet istiyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

"TÜRKİYE'DE KAPİTALİZMİN EN UCUZ KALEMİ İŞÇİ CANI OLMASIN DİYEDİR DAVAMIZ"

"Türkiye'de kapitalizmin en ucuz kalemi işçi canı olmasın diyedir davamız" diyen avukat Can Atalay, "Ülkenin dört bir yanında insanlar adalet istiyor. Türkiye'nin en derin krizi adalet krizi o yüzden Hendek'teki 7 işçinin hesabı sorulmalı" dedi.

ALİ RIZA ERGENÇ COŞKUN'UN AVUKATI BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ ETTİ

Duruşmada sanık vekilinin bildirdiği tanıklar beyanda bulundu. Tanıklar emir ve talimatların, iş güvenliğine dair giderlerin Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu tarafından belirlendiğini söylediler. Söz alan sanık Ali Rıza Ergenç Coşkun'un müdafii Av. Mehmet Mangıroğlu ise bilirkişi raporuna itiraz ederek "Benim müvekkilim fabrikada mesai yapmamaktadır. Bir ağabey olarak işçilerin sırtını okşamak için gelen birisidir" dedi.

Ardından Av. Mehmet Mangıroğlu talebi üzerine dinlenen tanıklarda aynı beyanda bulundu. Tanıklardan biri ise "Ali Rıza'nın eşi rahatsız olduğu için saat 10-11 gibi gelir, öğlen çıkardı. Benim orda olduğum günlerde her gün gelirdi, pandemi dönemi haftada bir gelmeye başlamıştı" ifadelerini kullandı.

"BENİM ÇOCUĞUMA KAÇAK BARUT ÜRETTİRİRKEN KİMSE BENİM SORUMLULUĞUM YOK DİYEMEZ"

Patlamada yaşamını yitiren işçilerden Halis Yılmaz’ın babası Muammer Yılmaz tanık ifadelerine ilişkin söz alarak, "Benim çocuğumun ölmesinin sorumlusu Erşan Öztürk ve Hasan Ali Velioğlu' dur. Sayın hakim ben sizin vicdanınıza sesleniyorum. Niye bir suç duyurusu yapılmıyor. Yedi kapılı Teb şehrini kuran kim? Bütün Emniyet Teşkilatı emekli olduktan sonra patronların hizmetinde işe başladı. Sorumlu müdürler, iş güvenliği uzmanı sizler kanuna uyacaktınız. Kanunsuz emir dinlenilmez öyle duyduk, şimdi benim sorumluluğum yok diyemezsiniz. Benim çocuğuma kaçak barut ürettirirken kimse benim sorumluluğum yok diyemez."

"BURADA OLASI KASTLA İNSAN ÖLDÜRME SUÇU İŞLENDİĞİNİ BİLİYORUZ"

Yılmaz'ın ardından konuşan katılanlar vekili avukat Can Atalay, "Ali Rıza Coşkun'un müdafileri, Yaşar Coşkun'u 'yakmaya' karar vermişler. Bütün tanıklar, meseleyi 'Ali Rıza Coşkun hastaydı haftada üç gün gelirdi. Her işi Yaşar takip ederdi' olarak özetlediler. Bu tanıkların dediğini kabul etsek bile, haftada üç gün üretim yapılan tesise, iki gün de mali konuların takip edildiği ofise giden bir kişiden bahsediyoruz. Asli kusurlu olduğu çok açık. Bizce rapor statik elektrik konusunda çok eksik. Burada mesele sonucu ön görmesine rağmen tedbirleri almış mı, yoksa daha önce de yaşanan patlamalara rağmen bu tedbirler alınmamış mı? Sonucu görüyor, daha önce olmuş, insanlar ölmüş. Burada olası kastla insan öldürme olduğunu biliyoruz. Sanık müdafiilerinin bizzat kendi avukatlarının dilekçeleri buna işaret ediyor. Mevzuat uyarınca bir üretim izni alınıp alınmadığı, depolamanın uygun yapılıp yapılmadığıyla ilgili bilirkişi raporunun eksik olduğunu düşünüyoruz."

"ALİ RIZA COŞKUN OLASI KASTTAN MAHKUM EDİLMELİDİR"

Soma davasında Can Gürkan madene ayda 1 helikopterle gidiyor, sahada bir saat kadar kalıyor ya da kalmıyor, daha sonra İstanbul'a dönüyor ve kararlarını İstanbul'da alıyordu. Can Gürkan mahkum edildi. Savunma tanıklarının beyanlarıyla Ali Rıza olası kasttan mahkum edilmelidir."

SANIK YAŞAR COŞKUN DURUŞMA SALONUNDAN AYRILDI

Av. Can Atalay'ın konuştuğu esnada sanık Yaşar Coşkun rahatsızlandığını ve çıkmak istediğini söyleyip duruşma salonundan ayrıldı. Atalay'ın ardından söz alan katılanlar vekili İlknur Ebiz Yıldız ise, "Sanıkların savunmalarını yaparken dahi olası kastla hareket ettiğini görüyoruz. Adeta 'olursa olsun' mantığıyla hareket edilmiştir. Kimin asli kimin tali kusurlu olduğuna dair değerlendirme salt bilirkişi raporu üzerinden yapılmamalıdır. İş sağlığı ve güvenliği bakımından alınması gereken önlemler netice öngörülmesine rağmen alınmamıştır" diye konuştu.

"SORUMLUSU BEN DEĞİLİM"

Bilirkişi raporuna ilişkin beyan veren sanık Asiye Angın "Bilirkişi raporunu doğru bulmuyorum, kusurum yoktur" dedi. Sanık Ahmet Çağırıcı ise, "Muska üretimine Çinli usta izindeyken başlandı. Muskanın formülüne ben karar vermedim Çinli usta da yok. Kim karar verdi de üretime geçildi? Çinlinin olmadığı yerde kararı Çinli veriyorsa Çinlinin olduğu yerde de Çinli veriyordur. Çin Mahallesi çalışma düzenini ben kurmadım. Sorumlusu ben değilim" ifadelerini kullandı. Sanık Hasan Ali Velioğlu da "Ben suçsuzum" diyerek tahliyesini istedi.

"KİLİRKİŞİ RAPORU SİPARİŞ ÜZERİNE HAZIRLANMIŞTIR"

Salona dönen Tutuklu sanık Yaşar Coşkun, beyanı öncesi  mahkeme başkanı tarafından mağdur aileler ve avukatlarını tahrik etmemesi yönünde uyarıldı. Sanık Yaşar Coşkun, "Bizim fabrikamız havai fişek üretim fabrikası, salça fabrikası vb. değil. Patlayıcı Madde Fabrikalarını kurmak için ilgili makamlardan görüş istenir. Böyle bir tesisin kurulması için 200 dönüm arazi lazımdır. Fabrika 2 bölümden oluşur biri üretim merkezi diğeri patlayıcı madde deposudur. Fabrika kurulumu işlemi Valilik'in gözetiminde yapılır. Genelkurmay Başkanlığı izin vermezse yapamazsınız. Bu bilirkişi raporu sipariş üzerine hazırlanmıştır. 128 sayfalık raporun 116 sayfası bir önceki bilirkişi raporunun kopyasıdır. Ben 16 aydır tutukluyum 6 aydır bu raporu bekliyorum. Öbür dünya da var" diye konuştu.

SANIKTAN AİLELERE: SİZ ŞOV YAPIYORSUNUZ

Tutuklu sanık Yaşar Coşkun,"16 aydır adalet arıyoruz" demesi üzerine salonda mağdur aileler tepki gösterdi ve "Asıl biz adalet arıyoruz" sesleri yükseldi. Bunun üzerine sanık Coşkun ailelere 'siz şhow yapıyosunuz" dedi. Sanık Yaşar Coşkun'un Müşteki Ailelere hitaben ''siz burada şov yapıyorsunuz'' demesi üzerine katılan vekilleri ve aileler Coşkun'a tepki gösterdi.

SANIK AVUKATININ SOMA BENZETMESİNE TEPKİ

Duruşma aranın ardından başladı. Sanık müdafii beyanlarıyla devam ediyor.

Sanık Ali Rıza Ergenç Coşkun'un müdafii Av. Mehmet Mangıroğlu bilirkişi raporuna ilişkin beyanlarını sunuyor. 

"İlk bilirkişi raporu ile ikincisi aynı cümlelerden oluşmaktadır, itibar edilebilir mahiyette değildir, yeterli bir rapor değildir. Gerekli incelemeler yapılmadan kusur değerlendirmesi yapılması doğru değildir. Tatmin edici ve hukuki olmaktan uzak bir rapordur. Keşif yapılmadan mevcut yargılama ilerleyemeyecekir. 16 aydır hala patlamanın sebebi açıkça ortaya koyulamamıştır. Bu halde verilecek hükmün Yargıtay'dan, AYM'den hatta AİHM'den geri döneceği kuşkusuzdur. 2018'e kadar olan hususlardan Ali Rıza Coşkun ve Yaşar Coşkun'u sorumlu tutmak ceza yargılanmasına ters düşecektir. Soma davasında da olası kast tartışması yapılmıştı. Orada 301 kişi toprağa gömüldü burada sadece 7 kişi öldü."

Sanık müdafii Av. Mehmet Mangıroğlu'nun, "Soma'da 301 işçi toprağa verilirken, burada 7 işçi öldü" şeklindeki beyanları üzerine salondaki aileler avukata tepki gösterdi.

Mangıroğlu, "Soma davasında orada sanıklara bilinçli taksirden ceza verilmiş, bu karar onanmıştır. Emsal alınması gereken bu karardır. İşçinin işten kaçınma hakkı vardır. Bu işçiler silah zoruyla mi çalıştırılmıştır ? Mahkemelere, CİMER'e başvurmuşlar mı? Ali Rıza Coşkun fabrikaya işçilerin sırtını okşamaya giderdi, her yıl sünnet töreni düzenlerdi" dedi.

SANIKLARDAN YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ TALEBİ

Sanık müdafii Mehmet Mangıroğlu ve diğer müdafiiler, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda düzenlenen 'işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı'na değiniyor. 

Ali Rıza müdafii: “İşçilerin çalışmaktan kaçınma hakkına ilişkin hiçbir talebi yok.”

Sanık Ali Rıza Coşkun müdafii Av. Ali Talip Çankaya: "Yeni bilirkişi heyetinin düzenleyeceği bir Bilirkişi Raporu talep ediyoruz."

Sanık Ahmet Çağırıcı müdafii Av. Mustafa Güçlüer: "Diğer sanıklar kendilerini kurtarmak adına hiçbir sorumluluk vermedikleri insanları ateşe atmaya çalışıyor. Bilirkişi ek raporu talep ediyoruz."

Sanık Erşan Öztürk müdafii Yusuf Kantar: "Bilirkişi Raporu'nda asli-tali kusurlu tespiti kanuna aykırıdır. Yeni bir bilirkişi heyeti raporu talep ediyoruz."

Sanık Yaşar Coşkun müdafii Av. Abdullah Tekneci: "Ben bu bilirkişi raporunu bir günde yazarım!"

Sanık Yaşar müdafii Av. Asena Aslan: "Yazın Muğla’da çıkan orman yangınını üstlenen kişi, Muğla’ya Sakarya’dan gitmiştir. Bizim fabrikamız nerde? Ormanın dibinde. Bunca delil ve karineler var. Çin Mahallesi'nde gerçekleşen patlamanın bu sebeple iyi araştırılması gerekmektedir. Bunca lehe delile rağmen tutukluluk devam edecekse, bu ülkede hukuk yok demektir."

Sanık Yaşar Coşkun müdafii Av. Abdürrahim Burak: (Sabotaj iddiasıyla ilgili verilen takipsizlik kararına istinaden) "Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı görevi suistimaldir."

Sanık müdafii avukatlarının beyanından sonra fabrikadaki patlamada yaralanan müşteki Zeynep Yılmaz söz aldı: "Üç sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Yaşar Coşkun daha önceki duruşmalarda bize yönelik olarak 'Siz patlattınız' dedi."

AİLELERDEN SANIKLARA TEPKİ

Beyanına devam ederken, tutuklu sanıkların gülmesi ve parmak sallaması üzerine salon karıştı.

Yakınlarını kaybedenler, "Ne gülüyorsunuz?" diyerek isyan etti.

Savcı mütalaasında tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluğunun devamını talep etti.

Beyanlarla duruşma devam ediyor.

SAVCI MÜTALAASI

Savcı mütalaasının tam hali şu şekilde:

"İDDİA MAKAMI BEYANINDA- Müşteki Zeynep Yılmaz'ın suçtan zarar görme ihtamiline katılan olarak kabulüne, okunan belgelere ve alınan belgelere bir diyeceğimiz yoktur. 20 09 2021 bilirkişi raporun bir diyeceğimiz yoktur. Yeniden bir bilirkişi raporu alnması konusu mahkemenindir. Tutuklu sanıklar Hasan Ali Velioğlu ve Yasar Coşkun'un dava konusu fabrikadaki çalışma süreleri, yetki görev ve sorumluluklanın niteliği atılı suçun vasıf ve mahiyeti somut dayalı kuvvetli suç şüphesinin mevcut olduğu sanıklar üzerine atılı suçun bilinçli taksir ile iddiasıyla gelen bilirkişi raporu. atılı suç için öngörülen hürriyeti bağlayıcı cezanın alt ve üst tutukluluk tedbirinin ölçülü olduğu. Bu aşamada tutuklu sanıklar yönünden adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı anlaşılmakla ceza muhakemeleri kanununu 100 ve devamı maddeleri uyarınca Hasan Ali Velioğlu ve Yaşar Coşkun'un aynı aynı tutukluluk hallinin devamına karar verilmesi talep mütalaa olunur."