Hempa Çocuk Derneği, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerinde çocuklara yönelik psiko-sosyal destek atölyelerinin düzenlendiğini açıkladı. Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“ÇOCUKLARA ULAŞIP ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELMEYE VE ONLARIN PSİKOLOJİK DAYANIKLILARINI YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ

“Hempa Çocuk Derneği olarak ülkece yaşadığımız deprem felaketinin ilk gününden beri deprem bölgelerine gerçekleştirdiğimiz yardımların yanı sıra depremden etkilenen çocuklara psiko-sosyal destek atölyeleri düzenliyoruz. Bu atölyeler, depremden etkilenen çocukların yaşadıkları travmatik olayları çocuk alanında ihtisaslaşmış gönüllülerimiz ile birlikte oyun temelli atölyeler ile minimum seviyede atlatmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda acil insani destek ihtiyaçlarının karşılanmasının hemen akabinde Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da psikososyal destek atölyeleri başlattık. Bu bağlamda çocuklara ulaşıp çocuklarla bir araya gelmeye ve onların psikolojik dayanıklılarını yükseltmeye çalışıyoruz.  Çocuklar yaşadıkları travmatik olayları oyun yoluyla canlandırma yöntemiyle dışa vurabilirler. Oyun terapistleri ve psikologların danışmanlığı ile planladığımız atölyelerin içeriği çocukların duygularını aktarmaları için boyama yapma, enerjilerini kullanabilmeleri için hareketli grup oyunları ve deprem ile ilgili bilinç kazanabilmeleri için deprem içerikli hikayelerin birlikte okunmasını içermektedir.

“OYUN OYNAMAK ÇOCUKLARIN EN TEMEL HAKLARINDAN BİRİSİDİR

Çocuk alanında ihtisaslaşmış, psikolog tarafından verdiğimiz eğitimlere katılmış gönüllülerimiz ile oluşturduğumuz ekibimizin bir kısmı deprem bölgelerinde faaliyet gösterirken bir kısmı Ankara’daki misafirhanelere yerleşen depremzede ailelerin çocukları ile psikososyal destek atölyelerini gerçekleştirmektedir. Bugüne dek Kahramanmaraş’ta çadırkentlerde, çevre ilçelerinde, merkeze uzak dağ köylerinde gerçekleştirdiğimiz atölyelerimiz; şu anda Adıyaman’ının merkezinde ve köylerinde gerçekleştirilmektedir. Hatay’da yaklaşık 200 Kahramanmaraş’ta 1100 ve Adıyaman’da 800’den fazla çocuğa ulaşarak gönüllü psikologlarımızla birlikte psikososyal destek atölyeleri düzenledik. Bu atölyelerden sonra çocuklara bağışçılarımızın bağışladığı oyuncak, kitap, kırtasiye malzemeleri gibi hediyeler dağıttık. Oyun oynamak çocukların en temel haklarından birisidir. Bu Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesinde de geçmektedir. Bizde buradan yola çıkarak depremden etkilenen çocukların oyun haklarına erişimini güçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. 

“HER ATÖLYENİN SONUNDA ONLARIN MUTLULUKLARINI DİLE GETİRMESİ EN BÜYÜK TESELLİMİZ”

‘Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar’ bilinci ile çocukların karşısına çıkıyor onların oyun alanlarına, hayal dünyalarına saygı duyuyoruz. Onlarla oyun oynamayı sevdiğimizi, onları anlamaya çalıştığımızı ve yanlarında olmaya çalıştığımızı göstermek istiyoruz. Bu tabi ki hiçbir çocuk tarafından karşılıksız kalmıyor. Bizleri güzel gülüşleri ile karşılıyorlar ve uğurluyorlar. Her atölyenin sonunda onların mutluluklarını dile getirmesi en büyük tesellimiz, bu mutluluğun daim olması en büyük temennimizdir.”