Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla "Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz. Emek bizim söz bizim" sloganıyla İstanbul'dan Ankara'ya hekimler tarafından başlatılan "Beyaz Yürüyüş" bugün Ankara'da sona erdi.

"BİR YAŞAM HAKKI MÜCADELESİ"

Yürüyüş'ün 4'üncü gününde Eskişehir’de olan hekimler, "Bu sağlık sistemini tarihin çöplüğüne atma sözü veriyoruz" dedi.

Varlığınız Sağlığımızdır Anıtı’nda karşılanan yürüyüş kolu, Covid-19 sonucu yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve anıta kırmızı karanfillerini bıraktı. 

Anma etkinliğinde söz alan Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç, hem sağlık çalışanlarına duydukları minneti ifade etmek hem de bir sanat eseri bırakmak istediklerini aktardı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da, bir yaşam hakkı mücadelesinin yürütüldüğünü kaydetti. Savaş ve salgın gibi insanlığa karşı süreçlerin karşısında duracaklarını belirten Korur Fincancı, bu mücadeleye destek veren tüm emek ve demokrasi güçlerine teşekkür etti.

Etkinlik sonrası Eskişehir Tabip Odası’na doğru yürüyüşe geçildi. Polisin “izin alınmadığı” gerekçesiyle engellemeye çalıştığı yürüyüş, hekimlerin ısrarı sonucu devam etti. Yürüyüş sonrası basın açıklamasını Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nesrin Ekici okudu.

"MESLEK HASTALIĞI YASASI ACİLEN ÇIKARILMALI"

"Taleplerimiz çok basit ve çok acil" diyen Ekici, yetkililere seslendi ve bir kez daha sağlık çalışanlarının taleplerini yineledi:

"Taleplerimiz çok basit ve çok acil: Covid-19 pandemisinde ölüyoruz, hastalanıyoruz. Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığıdır. Yasa acilen çıkarılmalıdır. Yıllardır özveriyle çalışan sağlık çalışanları pandeminin yüküyle tükenmekteyken, kışkırtılmış sağlık talebini karşılamak adına 5 dakika da bir hasta muayene etmek  zorunda bırakılmakta, işyerlerinde idareciler tarafından mobbinge, hasta ve hasta 
yakınları tarafından da kötü giden sağlık sisteminin sorumlusu ilan edilerek şiddete uğramaktadır. Sağlıkta etkin bir şiddet yasası derhal çıkarılmalı ve uygulanmalıdır.

Ülkedeki ekonomik kötüye gidişten her birimiz gibi bizler de etkilendik, aldığımız ücretler yoksulluk sınırına geldi. Hak ettiğimiz ücretlerin ek ödemeler olarak değil emekliliğe yansıyacak şekilde tek ödeme olarak verilmesini istiyoruz. Hekimler için 7200 ek gösterge, yıllık 120 gün yıpranma payı talep ediyoruz."

"BÖYLE BİR SAĞLIK SİSTEMİNİ HAK ETMİYORUZ"

Basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, neoliberal politikalar sonucunda sağlık sisteminin çöküşünü acı bir biçimde tecrübe ettiklerini ifade etti. 

Prof. Dr. Fincancı, “Biz böyle bir sağlık sistemini hak etmiyoruz. Biz toplumcu bir bakış açısıyla inşa edilen, bizi hastalandıracak değil koruyacak olan bir sağlık sistemi için mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi birlikte vererek bu sağlık sistemini tarihin çöplüğüne atma sözü veriyoruz” dedi.

yürüyüş1 (2)

TTB heyeti, basın açıklaması sonrası Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi ile Örnek, Anadolu ve Hoşnudiye aile sağlığı merkezlerini ziyaret etti. 

Ziyaretlerde sağlık çalışanları, hastalar ve hasta yakınlarıyla görüşülürken, gazete ve bildiri dağıtımı yapıldı.

Eskişehir Şehir Hastanesi önünde de bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastanelerini “şehirdışı hastaneleri” ve “şirket hastaneleri” olarak nitelediklerini ve şehir hastanelerindeki rant dağıtımına, yolsuzluklara, hukuksuzluklara en başından bu yana dikkat çektiklerini hatırlattı. 

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde pencerelerin açılmadığını, ticari alanlara yer ayrılırken hekimlere oda ve alan verilmediğini aktaran Ökten, “TTB olarak şehir hastaneleri kamulaştırılana, sağlık çalışanları ve hastaların yararına kullanılana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

yürüyüş1 (1)

HEKİMLERE ANKARA'DA DA POLİS ENGELİ

Beyaz Yürüyüş, bugün Ankara’da TTB binası önünde saat 12.30’da yapılan basın açıklaması ile sona erdi. 

Ardından 7 bölgeden 40'a yakın tabip odası üyelerinin katıldığı bir kortej ile Yılmaz Güney Kültür Merkezi’ne yürüyüş gerçekleştirildi. Saat 13.00’da düzenlenen Beyaz Forum'un ardından etkinlik, Bandista konseri ile son buldu.

beyazyürüyüş4 (3)beyazyürüyüş4 (1)