Haber: Sabri KIRDAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Antalya Tabip Odası (ATO) “Üzgünüz, Öfkeliyiz. Sağlıkta Beyaz Reform Değil, Acilen Yeni ve Etkin Bir Şiddet Yasası İstiyoruz” talebiyle bir basın toplantısı düzenlediler.

Antalya Tabip Odası salonunda düzenlenen toplantıda açıklamayı TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten okudu. 

Sağlık alanında bugüne kadar öldürülen tüm hekimleri ve sağlık emekçilerini bir kez daha saygı ile andıklarını söyleyen Doç. Dr. Ali İhsan Ökten “Önceki gün katledilen Tuğrul Okudan’ın ailesine ve tüm sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz, acılarını paylaşıyoruz.  Sağlıkta şiddet karşındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

"TBMM'Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"

Sağlıkta yeni, etkili ve etkin bir şiddet yasasının çıkması için meclisi acilen göreve çağırdıkları halde TBMM’nin toplanamadığını hatırlatan Doç Dr. Ali İhsan Ökten “Yeni yasama döneminde sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması ve ilk gündem maddesi olması için meclisi bir kez daha göreve çağırıyoruz.  Bunun yanında sadece yasanın yeterli olmadığını, sağlıkta şiddete bütünlüklü bir bakış açısıyla yaklaşmanın zorunlu olduğunu da hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

"CAN GÜVENLİĞİ EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ"

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşandığını hatırlatarak” Can güvenliği sorunu hekimlerin ve sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline gelmiştir. AKP iktidarı ise bu sorunu çözmeye yönelik hiçbir ciddi çalışma yapmamaktadır. Bir kez daha altını çizmekte yarar var, yaşananlar da salt bir güvenlik sorunu değildir.  AKP iktidarı sağlıkta şiddeti basite almakta, nedenlerini ve kaynağını görmezden gelmemizi istemektedir. Sağlıkta şiddeti yıllardır AKP iktidarı tarafından uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı artırmaktadır.   Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda, iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılmaz! Nitelikli sağlık hizmeti verilmez!” dedi.

Sağlıkta şiddetin sona ermesi için mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmekte kararlı olduklarını vurgulayan Dr. Metehan Akbulut sağlıkta ve yaşamın diğer alanlarında şiddetin olmadığı bir gelecek istediklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından hekimler adına okunan açıklamada, “Türk Tabipleri Birliği olarak iktidarı bu şiddet sarmalının her geçen gün arttığı konusunda defalarca uyardık. Sağlıkta şiddetin münferit olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu tekrar tekrar açıkladık. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, önerdiğimiz yasa teklifleri gündeme alınmadı. İktidarın kendi çıkardığı şiddet yasalarının ise sağlıkta şiddeti önlemediğini; her gün bizlere uygulanan fiziksel, sözel, psikolojik şiddetin artarak devam ettiğini yaşayarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“SİSTEMİ ‘BEYAZ REFORM’LA DEVAM ETTİRMEK SORUNLARI ARTTIRIR”

Çalışan sağlığı ve iş güvenliğinin işveren tarafından sağlanması gerektiğini belirten hekimler; Sağlık Bakanlığı, sağlık müdürlükleri ve başhekimliklerin sorumluluğuna işaret etti.

Sağlıktaki piyasacı dönüşüm ve ekonomik krizin şiddetin yaşanmasında önemli unsurlar olduğunu belirten hekimler,  “Sağlık Bakanı, yaşadığımız sorunların ve şu an sağlık sisteminde çöküşün, aylar sonraya randevu veya ameliyat günü verilmesinin, sağlıkta şiddetin, koruyucu hekimlikten uzaklaşmamızın, çalışma koşullarımızın kötüleşmesinin, ekonomik ve özlük haklarımızın yıllar içinde gaspının, liyakatsızlığın, sağlıkta özelleştirmenin ve onun getirdiği yıkımın 2002 yılında başlattıkları Sağlıkta Dönüşüm Programı ile büyük bir hız kazandığının farkında değildir. Hala bu programa güzellemeler yaparak bu sistemi ‘Beyaz Reform’ ile devam ettirmek önümüzdeki dönemde de sorunların artarak devam edeceğinin bir göstergesidir” dedi.

Hekimler son olarak yasal düzenlemelerin yapılması için TBMM’ye seslenerek şu çağrıyı yaptı:

“TBMM’yi yeni yasama döneminde daha önce kamuoyu ile paylaştığımız yasa teklifi çerçevesinde etkili bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması için bir kez daha göreve çağırıyoruz.  Bunun yanında sadece yasanın yeterli olmadığını, sağlıkta şiddete bütünlüklü bir bakış açısıyla yaklaşmanın zorunlu olduğunu da hatırlatıyoruz. 

Sağlıkta şiddet karşındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”