HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, iktidarı eleştirerek “Kıyaslama yapılacaksa, mesela, serçe kuşu ile deve kuşunu kıyaslamak adaletli bir kıyaslamaysa, evet, o zaman iktidar doğru söylüyor olabilir. Yani, yurtdışında da enflasyon var, Türkiye'de de enflasyon var. Onların uğraştığı enflasyon yüzde 3, yüzde 4 civarında bir enflasyon iken bizde reel olarak, çarşıya, pazara yansıyanını söylemiyorum ama, TÜİK'in enflasyonu bile dünyanın 5'inci en yüksek enflasyonlu ülkesi hâline gelmemize sebep oluyor” dedi.

HDP, TBMM Genel Kurulu’nda “insanca yaşayacak ekonomik bir program için alınacak tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verilen araştırma önergesinin gündemin ön sıralarına çekilerek bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

Öneri üzerine ilk sözü HDP Grubu adına Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan aldı. Turan, “Dünyada durum ne? Dünyada da evet, 2008 krizinden sonra ve bu kriz sanki sönümleniyormuş gibiyken, ardından bir pandemi krizinin başlamasıyla birlikte, çoklu niteliğe sahip olan, metropol ülkelerde büyüme oranlarının düşmesiyle karakterize, ondan sonra, enflasyonun artmasıyla karakterize bir durumla karşı karşıyayız; bunu teslim etmek lazım fakat iktidarın anlattığı gibi, bizdeki makroekonomik dengesizliklerin, bozulmaların temel sebebini uluslararası alan olarak gösterirsek burada doğru söylememiş oluruz” dedi.

"SERÇE KUŞU İLE DEVE KUŞUNU KIYASLAMAK ADALETLİ BİR KIYASLAMAYSA EVET, O ZAMAN İKTİDAR DOĞRU SÖYLÜYOR" 

Turan, nedenine ilişkin ise şunları söyledi:

“Eğer kıyaslama yapılacaksa, mesela, serçe kuşu ile deve kuşunu kıyaslamak adaletli bir kıyaslamaysa, evet, o zaman iktidar doğru söylüyor olabilir. Yani, yurt dışında da enflasyon var, Türkiye'de de enflasyon var; onların uğraştığı enflasyon yüzde 3-4 civarında bir enflasyon iken bizde reel olarak, çarşıya, pazara yansıyanını söylemiyorum ama, TÜİK'in enflasyonu bile dünyanın 5'inci en yüksek enflasyonlu ülkesi haline gelmemize sebep oluyor. Makroekonomik göstergelere şöyle bir, tek tek bakmak lazım. ‘Büyüme’ diyoruz; 4'üncü çeyrek henüz açıklanmadı ama büyük olasılıkla eksi büyüme yaşayacağız arkadaşlar, büyük olasılıkla eksi büyüme yaşayacağız çünkü bu trend giderek düşmeye başladı.”

"ENFLASYON O 8 BİN 500’Ü DE YAVAŞ YAVAŞ ERİTMEYE BAŞLADI"

Öneri üzerine İYİ Parti Grubu adına söz alan Adana Milletvekili İsmail Koncuk ise şunları söyledi:

“Hem kamu çalışanlarımızın hem emeklilerimizin maaş zammı gündemde. Asgari ücrete zam yapıldı. Henüz maaş ceplerine girmeden tabi enflasyon o 8 bin 500’ü de yavaş yavaş eritmeye başladı. Kamu işçilerinin ocak itibarıyla faydalanmayacağını biliyoruz. Çünkü kamu işçileri toplu iş sözleşme sonrasında 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yeni maaş zamlarını almaya başlayacaklar... Kamu işçilerinin de toplu iş sözleşmesini öne çekmek lazım.”

"BU ANCAK ÖRGÜTLÜLÜK İLE OLUR"

CHP Grubu adına söz alan Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “İşçilerin, yaşam koşulları üzerinde söz sahibi olması gerekir. Bu ancak örgütlülük ile olur. Sendikal örgütlülüğün olduğu yerde işçi kar getirmeye programlanmış maliyet unsuru değil hak sahibi yurttaş olarak görülür. İşçinin yemek, yol parası olur ve söz sahibi olur. Bir anda işsiz kalma, kıdemini alamama derdinden kurtulur. Mobbinge, tacize maruz kaldığında sendikasını devreye sokar ve haysiyetini korur. Toplu iş sözleşmesi yapar, asgari ücret tuzağından kurtulur. Üretim artar, iş kazası riski azalır” dedi.

"ÇALIŞANLARI YOKSULLUKTA EŞİTLİYORSUNUZ"

Girgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e, "Çalışma Bakanı 'Sendikal örgütlülüğü artırmalıyız' dedi. Haydi, hep beraber örgütlenmeyi, toplu sözleşmeyi kolaylaştıracak düzenlemeler yapalım, var mısınız? Cevabı biliyoruz, yoksunuz. Çünkü iktidara göre yoksullaştıran büyümenin devam etmesi gerekiyor. Çalışanları yoksullukta eşitliyorsunuz. Bugün resmi sendikalaşma oranı yüzde 14, toplu iş sözleşmesi kapsamı yüzde 10'un, özel sektörde ise yüzde 6'nın altındadır" diye seslendi.  

"UĞRAŞTIK VE DİDİNDİK"

HDP'nin önerisi üzerine AKP Grubu adına Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi söz aldı. Çelebi, "AK Parti hükümetlerinin geldiği 2002'den bugüne kadar bizim temel felsefemiz şu, 'İnsanı yücelt ki devlet yücelsin' anlayışını benimsemek suretiyle bizler, özellikle emekçilerimizin sorunlarını kendi meselemiz olarak gördük. Sendikalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla hep istişare hâlinde emekçilerimizin sorunlarının çözümü için uğraştık ve didindik" dedi. 

Görüşmelerin ardından oylanan HDP'nin önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.