TBMM Genel Kurulu'nda bugün, HDP’nin demokratik siyasetin önündeki engellerin araştırılması amacıyla daha önce verdiği önergenin öne alınma önerisi görüşüldü. Önergenin gerekçesini açıklamak üzere HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir söz aldı. 

Taşdemir, “AKP, 2002’de iktidara gelirken aslında en çok da bu vesayet rejimlerine karşı mücadele yürüteceğini söylemişti. Ancak ne yaptı? 2002’de iktidara geldi, bütün kurumları ele geçirdi. Ondan sonra bütün bu darbe, vesayet rejimlerini kat be kat aşan bir vesayet rejimi kurdu. Kendisine muhalif olan herkesi ya hukuk sopasıyla yargıladı ya cezalandırdı ya da demokratik siyaseti tasviye etmek için her türlü hukuksuzluğa başvurdu. Sandıkta alamadığını, kayyumlar eliyle halkın iradesini gasp etti” diye konuştu.

“EVRENLER, ÇİLLERLER, AĞARLAR, NİCE ZALİMLER GELDİ GEÇTİ AMA BİZ DEMOKRATİK SİYASETİ BÜYÜTENLER BURADAYIZ”

Taşdemir, “Bu hadsiz saldırıların talimatını veren AKP'ye de buradan bir kez daha söylemek istiyorum; siz, bize efendilik taslayamazsınız. Sizin gibi çok zalimler geldi geçti. Evrenler, Çillerler, Ağarlar, nice zalimler geldi geçti ama biz demokratik siyaseti büyütenler buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Daha da büyüyeceğiz, güçleneceğiz. Demokratik siyasette, size rağmen biz ısrar edeceğiz. Çünkü demokratik siyaset, sizin şu anki haksızlıklarınız, tek adam rejimiziniz, vesayet rejiminizin panzeridir. Onun için siz demokratik siyasetten korkuyorsunuz, biz de demokratik siyasette ısrar ediyoruz. Siz Nemrut da olsanız, firavun da olsanız biz, size karşı mücadele etmeyi büyüteceğiz” dedi.

“BÜKÜLMEDİK, YENİLMEDİK”

HDP’nin önerisi üzerine İYİ Parti Grubu adına Mersin Milletvekili Behiç Çelik söz aldı. Çelik, “Konu demokratik siyaset olunca bu hakkın önlenmesine yönelik bütün engellerin doğrudan hedefi, aynı zamanda İYİ Parti de olmuştur. Bükülmedik, yenilmedik. Bugün milletimizin teveccühü, millet iradesinin sarsılmaz gücüyle emin adımlarla iktidara yürüyoruz” diye konuştu.

Demokrasi ve hukuk vurgusu yapan Çelik, “Demokrasi, özünde hukuk devletini içerir. Hukuk devleti olmak için de iradenin kanuniliği, iradenin yargısal denetimi ve bağımsız yargı olmazsa olmazıdır” dedi.

“SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARINI HAPSE ATTINIZ, YERİNE KAYYUM ATADINIZ”

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Daha dün, HDP’nin Eş Genel Başkanı, İstanbul’da, Kadıköy’de kendi ilçe binasına giremedi. Diğer Eş Genel Başkanı ise ilçe binasından çıkamadı. Bir açıklama yapamadılar. Sadece bu mu? Hayır değil. Seçilmiş belediye başkanlarını hapse attınız, yerine kayyum atadınız. Partilerin genel başkanlarını hapse attınız. Demokratik siyaset alanını tümden zehirlediniz. Yargıyı da kendi siyasal çıkarlarınız bakımından kullandınız. Partimizin gençlik kolları üyesinden genel başkanına kadar her alanda fiili saldırılarla karşı karşıya kaldı. Genel Başkan’ımız, Artvin’de ve Çubuk’ta linç girişimi ve ölümle karşı karşıya kaldı. Gençlik kolları üyelerimiz Türkiye’nin her yerinde baskı altında” sözleriyle AKP iktidarını eleştirdi.

“İSTER BAŞKANLIK SİSTEM İSTER YARI BAŞKANLIK İSTER PARLAMENTER SİSTEM OLSUN, BUNLARIN TAMAMI DEMOKRATİK SİSTEMLERDİR”

AKP İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk de “HDP grup önerisinin gerekçesinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin demokratik siyasetlerine karşı olduğu yönünde açıklamalar var. Bu açıklamalara katılmamız mümkün değil. Elbette demokraside her türlü eleştiriyi demokratik olgunlukla karşılarız, karşılıyoruz da. Ama bunu kalkıp da demokratik siyasetin önündeki bir engel gibi göstermeye kalkmayı kabul etmemiz mümkün değildir. Çünkü ister başkanlık sistem ister yarı başkanlık ister parlamenter sistem olsun, bunların tamamı demokratik sistemlerdir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de halkımızın, milletimizin hür oylarıyla kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Demokrasi halkın egemenliğidir, bu konuda da son kararı milletimiz vermiştir” dedi.

HDP'nin önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.