Kobani davasında HDP’liler hakkındaki tutuklama ve tutukluluğa devam kararlarında, eski HDP’liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın ifadelerinin gerekçe olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Diken'de yayınlanan özel haberin yayınlanmasından sonra açıklama yapan Ayhan Bilgen, "Yalan haberlerden medet ummayin. Ben 2017 yılında cezaevi sonrası verdiğim söyleşilerin de arkasındayım. Siz bana gönderdiğiniz özür mesajının arkasında mısınız." dedi. Haber ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Altan Tan ise "Kobani davasında Selahattin Demirtaş ile birlikte ömür boyu hapisle yargılanıyorum. İki defa gözaltına alındım. Tüm ifadelerimin arkasındayım. Bazı şerefsizler her zaman yaptıkları gibi Demirtaş aleyhinde ifade verdiğimizle ilgili yalanlar uyduruyorlar." dedi.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobani Davası’nda, tutukluluğa devam kararlarının gerekçeleri öğrenildi.

Savcılığın mütalaa vereceği ve 12 Nisan’a ertelenen davada, tutuksuz yargılanan Türkiye’nin Sesi Partisi (SES) Genel Başkanı Ayhan Bilgen ve siyasetçi Altan Tan’ın verdiği ifadelerin, tutuklamaya gerekçe yapıldığı ortaya çıktı.

Diken’de yer alan habere göre davanın ilk duruşmasının görüldüğü 26 Nisan 2021’de, dava kapsamında 15 Haziran 2021’de tahliye edilen Ayhan Bilgen’in ifadelerine atıf yapıldı. Aynı duruşmada Bilgen ile birlikte Altan Tan’ın da ifadeleri tutukluluğa devam gerekçesi yapıldı.

Ancak bu beyanlar, 18 Ekim 2021’den sonra devam eden duruşmalarda çıkarıldı. Söz konusu tarih, Bahtiyar Aydın’ın dava hakimliğinden alınması sonrasına denk düşüyor.

Tutukluluğa devam kararının gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

Sanıklar Altan TAN ve Ayhan BİLGEN’ in gözaltı ve tutuklama işlemlerinden sonraki süreçte yaptıkları açıklamalar ile ilgili tespitler yapılmış, yapılan açıklamalar bir bütün olarak ele alındığında HDP (Hakların Demokratik Partisi)’nin, organlarının ve içerisinde siyaset yapan şahıs-şahısların PKK/KCK silahlı terör örgütünün güdümünde faaliyet gösterdikleri, PKK/KCK silahlı terör örgütü güdümünde özellikle metropol illerimiz başta olmak üzere her türlü bombalı, silahlı ve şiddet eylemlerinin PKK/KCK silahlı terör örgütünü tarafından organize edildiği, bu faaliyetlerin terör örgütünün talimatlar ve çağrıları sonrası gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

photo_5830425900141886536_w

Söz konusu haberden sonra açıklama yapan Bilgen, ifadelerinin arkasında olduğunu ve isteyen avukatlara bunları ulaştırabileceğini yazdı.