HDP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Rıdvan Turan, cezaevlerindeki işkenceye ilişkin TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

HDP'li Turan'ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesinde "AKP iktidarının Kürtleri ötekileştiren siyaseti, cezaevlerinde Kürt siyasi tutuklu ve hükümlülere uygulanan işkence arasında doğrudan ilişki vardır. Kürt tutuklu ve hükümlülere uygulanan işkencenin engellenmemesi işkencenin organize yürütüldüğünün kanıtıdır. Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde uygulanan işkencenin önlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde tarafı olduğu, insan haklarına ilişkin sözleşmeleri uygulamalıdır" denildi.

"TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN MARUZ KALDIKLARI İŞKENCEYİ ADALET BAKANLIĞI'NA BİLDİRMELERİ ENGELLENİYOR"

HDP'li Turan tarafından verilen soru önergesi şöyle:

"Türkiye cezaevlerinde cezaevi yönetimi ve memurları tarafından tutuklu ve hükümlülere yönelik organize biçimde işkence uygulanmaktadır. Cezaevlerinde özellikle covid 19 salgını mazeret gösterilerek tutuklu ve hükümlüler, tecrit edilmekte ve işkenceye maruz bırakılmaktadır. Tutuklu ve hükümlüler asgari yaşam düzeyinin altındaki koşullarda cezaevinde kalmaktadır. Tutuklu ve hükümlüler çıplak arama, basın yayım araçlarına el koyma, iletişim hakkından mahrum bırakılma gibi birçok keyfi uygulamaya maruz kalmaktadır. Hasta tutsakların tedavisi, tutuklu ve hükümlülere tanınan sağlık hakları çerçevesinde yerine getirilmemektedir. Tutuklu ve hükümlüler kelepçeli muayene edilmekte, ring aracında fiziksel işkenceye maruz bırakılmaktadır.  Tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldıkları işkenceyi Adalet Bakanlığına bildirmeleri engellenmektedir.

 AKP iktidarının Kürtleri ötekileştiren siyaseti, cezaevlerinde Kürt siyasi tutuklu ve hükümlülere uygulanan işkence arasında doğrudan ilişki vardır. Kürt tutuklu ve hükümlülere uygulanan işkencenin engellenmemesi işkencenin organize yürütüldüğünün kanıtıdır. Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde uygulanan işkencenin önlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde tarafı olduğu, insan haklarına ilişkin sözleşmeleri uygulamalıdır.

Bu bağlamda;

1)     Son yıllarda cezaevlerinde organize şekilde işkence uygulanmasının nedenleri nelerdir?

2)     Her gün cezaevlerinde onlarca işkence yapıldığına dair haberler yer almasına rağmen bakanlığınızın sessiz kalmasının nedeni nedir?

3)     İnsan Hakları Derneği, hemen her hafta cezaevlerindeki işkenceye ilişkin rapor açıklamasına rağmen bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılmamasının gerekçeleri nelerdir?

4)     2018-2021 yılları arasında bakanlığınıza cezaevi ihlalleri ve işkence konusunda bakanlığınıza kaç başvuru yapılmıştır? En çok başvuru yapan ilk beş cezaevi hangileridir?"