HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi. Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde zarar gören pek çok yeri belirtti.

Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Antalya’da son beş gündür etkili olan yağışlı ve fırtınalı hava sellere yol açmış ve hortum sebebiyle tarım alanları zarar görmüştür. Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçelerinde, yağışların ardından Köprüçay ve Manavgat ırmakları ile Karpuzçay Deresi'nin taşması sonucu çok sayıda sera ve narenciye bahçelerini su basmıştır. Serik ilçesinde taşan dereler çevredeki seraları göle çevirmiştir. Kadriye ve Eminceler Mahallesinde kurulu 55 dekarlık çilek serası şiddetli yağış ve fırtınanın etkisi ile sular altında kalmıştır. Öte yandan Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesinden geçen hortum ise seraların üzerinden geçerek hem naylonları yırtmış hem de sera demirlerini eğmiştir. Bükülen demirler yağışla birlikte çökmüştür. Alanya'da da aşırı yağış nedeniyle sera ve tarım arazileri su altında kalırken, Konyaaltı ilçesinin Hacısekililer Mahallesinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle bazı seralarda hasar oluşurken, bazı bahçelerde de meyve ağaçları zarar görmüştür."

"Öte yandan, Mersin’in yüksek kesimlerinde karın, kıyı kesimlerinde ise yağmurun etkili olması sebebiyle meydana gelen don sebebiyle seralardaki muz, domates, kabak, biber ve salatalık gibi ürünler zarar görmüştür. Merkez Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi'nde yoğunlukla sera üretimi yapan çiftçilerin daha yeni yeni ürün almaya başladığı kabak, biber, domates, patlıcan, salatalık gibi sebzeler, yeşillikler ve muz sıfırın altında 6-7 derecelere kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle zarar görmüştür. Seçim Bölgem Mersin’de çiftçilerin bana aktardığına göre; 150-200 arası üreticinin don ve soğuk zararı ile ilgili hasar tespit talepleri vardır.  Üreticiler, yaklaşık 500/600 dekarlık örtüaltı üretim alanında ortalama %50 civarında hasar olduğunu ifade etmektedir. Üreticiler, hasar tespit çalışmasında hasar oranı %30’un üzerinde olduğu zaman üreticinin varsa bir borcu, faiziyle birlikte 1 yıl boyunca ertelendiğini belirtmektedir.  Banka kredi borcu olmayan üreticilere ise herhangi bir yardım yapılmamaktadır. Her iki durumda da üreticiler kendi zararını kendi karşılamaktadır.”

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

1.     Sel, hortum ve don sebebiyle zarar gören üreticilere Bakanlık hangi oranda bir nakdi yardım yapacaktır?

2.     Bakanlığınız, zarar gören çiftçilerin banka kredi borçlarını faizsiz ve süresiz bir şekilde erteleyecek midir?

3.     Bakanlığınız yukarıda bahsedilen tarım alanlarında hasar tespit çalışması yaptıysa sonuçları nedir?

4.     Bakanlığınız; sel, hortum, don, kuraklık, vb. doğal afetler karşısında zarara uğrayan, banka kredi borcu olan ve olmayan çiftçilerin tüm zararlarının devlet tarafından karşılanması için bir çalışma yapmakta mıdır?