HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Coşkun, önergesinde, Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasına ilişkin sorular sordu. Coşkun’un önergeye ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

“4 YILDA 355 BİN 366 KADIN ŞİDDET İHBARINDA BULUNMUŞTUR”

“Kadın Acil Destek (KADES), şiddete uğrayan kadınların yardım isteyebilmeleri için Bakanlığınız tarafından geliştirilmiş ve 24 Mart 2018’de test aşamasına geçilmiş bir uygulamadır. Akıllı telefonlara indirilerek internete bağlı işlevli hale gelen bu uygulamayla; şiddet tehdidi altında bulunan veya şiddet görmüş kadınların karşı karşıya oldukları durumu ihbar etmeleri amaçlanmıştır. İçişleri Bakanlığının Temmuz 2022 verilerine göre; KADES uygulaması, 3 milyon 478 bin 641 kişi tarafından cep telefonlarına indirilmiş ve 4 yılda 355 bin 366 kadın şiddet ihbarında bulunmuştur.

“KADES UYGULAMASINDAN SADECE AKILLI TELEFONU VE İNTERNETİ BULUNAN KADINLAR FAYDALANABİLDİĞİ İÇİN BU KOŞULLARA SAHİP OLMAYAN BİRÇOK KADIN BU UYGULAMANIN KAPSAMI DIŞINDA KALMAKTADIR”

Ancak KADES uygulamasından sadece akıllı telefonu ve interneti bulunan kadınlar faydalanabildiği için bu koşullara sahip olmayan birçok kadın bu uygulamanın kapsamı dışında kalmaktadır. Örneğin; TÜİK’in Ağustos 2022 verilerine göre, yüzde 19,1’i internet kullanmayan 16-74 yaş grubundaki kadınlar, bu uygulamadan yararlanmamaktadır.   KADES uygulaması kapsamı ve işlevi bakımından birçok yönüyle eksik durumda iken kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet ise artarak devam etmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2021 yılında 280 kadın öldürümüş, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. 2022 yılının ilk 10 ayında 280 kadın öldürülürken, 202 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Ayrıca 2022 yılında seçim bölgem Muş’ta 2 kadın öldürülmüştür."

Coşkun, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“-Kadına yönelik şiddeti önleme mekanizmalarından biri olarak Bakanlığınızın nitelendirdiği KADES uygulamasının yaygınlaştırılması için bir çalışmanız var mıdır?

-Akıllı telefona sahip olmayan ve internete erişimde sorun yaşayan kadınların, KADES uygulamasından yararlanmalarını sağlanmak amacıyla telefon ve internet tahsisine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

-Son 4 yılda öldürülen veya şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren kadınların kaçı KADES uygulaması ile ihbarda bulunmuştur?

-KADES uygulamasının en az kullanıldığı kentler hangileridir? Bunun gerekçeleri nelerdir?

-Muş’ta KADES uygulamasını telefonuna yükleyen kadınların sayısı kaçtır? Kentte son 4 yılda bu uygulama ile kaç ihbar alınmıştır? İhbar sonucunda kadın sığınaklarına yönlendirilen kişi sayısı kaçtır?”