HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van’ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde yıkıma sebep olan büyük bir sel felaketinden dolayı yaşanların yerinde incelenmesi, meydana gelen zararın tespiti, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kanun teklifi verdi.

Sarısaç, kanun teklifi gerekçesinde şunları belirtti:

“Neo-liberal politikalarla küresel ölçekte büyüyen ‘iklim krizi’nin yıkıcı etkileri gün geçtikçe daha çok görülüyor .Bunun nedeninin, sonsuz kâr hırsıyla başta doğa olmak üzere her şey üzerinde bir tahakküm kurmak isteyen anlayış olduğu açıktır. Çünkü her gün biraz daha ormanlar tahrip edilerek toprak çoraklaştırılırken baraj ve Hidroelektrik Santralleri (HES) ile akarsuların rejimleri değiştirilerek ekosistemin dengesi bozulmaktadır. Tam da bu nedenle; ani sel baskınları, deniz suyu yükselmesi, mevsim dışı ani yağmurlar, heyelan vb. doğa olayları yaygınlaşmaktadır. İklim krizi olgusunun etkileri son yıllarda yaşanan felaketlerle seçim bölgem Van’da da kendini hissettirmektedir.

Bunun son örneği 28 Temmuz 2021 tarihinde Van’ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde yaşanmıştır. Söz konusu ilçelerde yaşanan sel felaketinde; ilk belirlemelere göre binden fazla hayvan can verirken binlerce dönüm tarım arazi zarar görmüş, bazı işyeri ve konutlar zarar görürken birçok ahır da yıkılmıştır. Şüphesiz sel felaketinin neden olduğu maddi ve manevi kayıplar, ancak ciddi bir araştırmayla ortaya konulabilecektir. Bunun için de hasar alan araç ve evlerin durumunun, selde can veren büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının ve zarar gören tarım alanlarının belirlenmesi için geniş bir inceleme yapılması elzemdir.”

"HİÇBİR TEDBİR ALINMADI"

Van’da 15 Temmuz 2021’de görülen sağanak yağış, kısa sürede bir sele dönüşmüş ve şiddetli yağışın etkisiyle Başkale’de günlük yaşamı sekte uğrattığını belirten Sarısaç, ”Küçükbaş hayvanlar suya kapılmış, yolda heyelan oluşmuştur. Aynı durum 30 Haziran 2020 tarihinde de tekrar etmiş ve yaşanan sel felaketinde; Başkale’de günlük yaşam zorlaşırken onlarca dönüm tarım arazisi ise sular altında kalmıştır. Yine sağanak yağış; İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Erciş ilçelerimizde sele ve su taşkınlarına neden olmuştur. Dolayısıyla Van’da özellikle son birkaç yılın Haziran – Temmuz aylarında sel yaşanmasına rağmen icra makamının da hiçbir tedbir almadığı dikkat çekmektedir. Yaşanan doğal felaketlerde; kontrolsüz yapılaşma, Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatları ve doğanın tahrip edilmesinin etkisi düşünüldüğünde siyasi iktidar da sorumluluktan kaçmadan ekolojiye yönelik politikasını gözden geçirmekle ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür” dedi.

"HÜKÜMET GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAMALI"

Hükümetin çoklu bir ekonomik krize maruz bırakılan yurttaşlara sosyal devlet ilkesi gereğince gerekli desteği sağlamakla mükellef olduğunu ifade eden Sarısaç, "Bu nedenle sel felaketinden etkilenen Rize ve Artvin gibi illerde ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilmesi yerinde bir karardır. Fakat sosyo-ekonomik gelişim endekslerinde ve milli gelirde son sıralarda yer almasına rağmen Van’da da ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ tedbirlerinin alınmaması kabul edilebilir değildir. Van’da Başkale başta olmak üzere tüm ilçelerimizde sel felaketinden etkilenen yurttaşlarımızın yaralarının sarılması, zararlarının hızlı bir şekilde tazmin edilmesi için söz konusu bölgenin acil bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir” diye belirtti.