15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin adından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce kişi kamudan ihraç edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2 Ağustos 2016 tarihinde yayımladığı genelge ile de SGK’nın işten çıkışlarda kullandığı kodlara eklediği ’36’ kod numarası ise onlarca insanın hayatını karartmaya devam ediyor. Sicilinde bu kod bulunanlar için OHAL sona erse bile, fişleme devam ediyor.

Kod 36 mağduru insanlardan biri de Diyarbakır Kayapınar Belediyesinden 676 sayılı KHK ile ihraç edilen İsmail Kader. İsmail Kader davayı iş mahkemesinde kazandı ancak SGK sicilindeki Kod 36 nedeniyle başka bir yerde iş bulamıyor, hayatına devam edemiyor.

'BU BİR NAZİ UYGULAMASIDIR'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, İsmail Kader'in mağduriyetini anlatarak, Kod 36 uygulamasının hala devam ettiğini söyledi. Kod 36 uygulaması için 'Bu bir Nazi uygulamasıdır' diyen Gergerlioğlu, uygulamanın kaldırılması için Çalışma Bakanlığına soru önergesi verdiklerini kaydetti.

Gergerlioğlu'nun açıklaması şu şekilde:

"İsmail Kader, Diyarbakır Kayapınar Belediyesinden 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş. Daha sonra iş mahkemesinde davayı kazandı ancak SGK'da yediği damga silinmedi. SGK'da KHK'lılara ne yapılıyor? 'KHK ile ihraç edilmiştir, 'Kod 36 ile ihraç edilmiştir' damgası duruyor ve bu yüzden başka bir işte çalışamıyor insanlar. Bir KHK'lı bir iş yerine gittiğinde karşısına Kod 36 çıkıyor ve işveren kendisine ters ters bakarak burada kendisine bir iş olmadığını söylüyor ve bu bir Nazi uygulaması, başka bir şey değil ve maalesef bu devam ediyor. Bu Kod 36 uygulamasının bir an önce kaldırılması için biz de Çalışma Bakanlığına soru önergesi verdik, vermeye de devam edeceğiz."

Sivas Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sivas Belediyesi tarafından özel izin servis belgesi olan İsmail Kader, 4 yıldır yaptığı servis şoförlüğü görevinden alınmış, Sivas Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 27 Ekim’de “Okul servis araçları onayı”nı iptal etmişti.