Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Newroz’da yöresel kıyafetleri nedeniyle gözaltına alınan 5 yaşındaki ikiz çocukları bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gergerlioğlu, yaşanan olayla ilgili yanıtlaması istemiyle İçişleri Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.

Gergerlioğlu soru önergesinde, Diyarbakır’da 19 Mart’ta Newroz’da yöresel kıyafet giyen çok sayıda kişinin ‘örgütsel kıyafet giymek’ gerekçesiyle engellendiğini ya da gözaltına alındığını hatırlatarak, alana alınmayanlar arasında yöresel kıyafetler giyen 5 yaşındaki A.B ve E.B. isimli ikizlerin de olduğunun öğrenildiğini, polisin 5 yaşındaki iki çocuğa gözaltı işlemi uyguladığının ortaya çıktığını belirtti.

‘DAHA 5 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUN PARMAK İZİ NEDEN ALINDI?’

Gergerlioğlu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-5 yaşındaki iki çocuğun gözaltına alındığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu uygulama hangi hukuki metine dayandırılarak yapılmıştır?

-Bu çocukların giydikleri yöresel kıyafetlerin “örgütsel kıyafet giymek” suçlamasına gerekçe gösterildiği iddiası doğru mudur?

-Çocuklarla ailenin Bismil Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü burada anne Zeynep B.’ye “Bu elbiseleri nereden aldınız?”, “Yasak olduğunu bilmiyor muydunuz” şeklinde sorular yöneltildiği iddiası doğru mudur?

-Tutanağın ardından ikiz çocukların da parmak izi alınarak anneyle birlikte serbest bırakıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa daha 5 yaşında bir çocuğun parmak izi neden alınmıştır?

-Çocuklar emniyete getirildiklerinde yanlarında sosyal hizmet yetkilisi, psikolog hazır bulundurulmuş mudur? Eğer bu yetkililer hazır bulunmamışsa konuyla alakalı açılmış bir soruşturma var mıdır?

‘PSİKOLOJİLERİ BOZULAN ÇOCUKLARA DESTEK İÇİN HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?’

-Bu çocukların travma yaşadıkları iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa çocuklar için herhangi bir destek alınmış mıdır?

-Ailenin “Daha öncede bu elbiselerle Newroz’a katıldık. Ortada herhangi suç unsuru yok. Bu elbiseler bizim yöresel elbiselerimiz” dediği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa daha önce yasak olmayan kıyafetler hangi gerekçe ile yasaklanmıştır? Yasaklara güncelleme mi gelmiştir?

-Baba Nedim B.‘nin, “Her polis kelimesi duyduklarında korkuyla sarsılıyorlar. Küçük çocuklara bunu yapanlar hiç mi utanmadı?” ifadelerinden yola çıkarak bu skandala sebep olan personel halen görevlerine devam etmekte midir? Eğer görevlerine devam etmekteyse Bismil halkının tedirginliğini gidermek için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapacaktır?

-Psikolojisi bozulan çocukların tedavisi için hangi çalışmalar yapılmıştır? Konuyla ilgili 25.03.2022 itibariyle kurumda herhangi bir istifa olmuş mudur yoksa konu sıradan bir olay olarak mı karşılanmıştır?