HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ekonomiye ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Paylan, enflasyon canavarının hortladığını belirterek "TÜİK'e göre enflasyon yüzde 73 ama sokağa çıktığınızda enflasyon bunun en az 2 katı." dedi.

Bu enflasyon üzerinden işçiye, memura, emekliye zam verileceğine dikkati çeken Paylan, "Enflasyonu düşük göstermek, bir alım gücü hırsızlığıdır. Siz, enflasyonu düşük gösteriyorsunuz, yurttaşlarımızın alım gücünü çalıyorsunuz ve bunu TÜİK eliyle yapıyorsunuz. TÜİK'in yöneticilerine sesleniyorum, suç işliyorsunuz ve bunun hesabını vereceksiniz." ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun derhal toplanarak asgari ücreti günün koşullarına göre yeniden belirlemesi gerektiğini kaydeden Paylan, "Asgari ücret bu şartlarda en azından 10 bin liraya yükseltilmelidir." diye konuştu.

Paylan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

YURTTAŞLARIMIZ FARKINDA OLMADIKLARI EN ADALETSİZ VERGİYİ ÖDÜYORLAR, ENFLASYON

"Enflasyon, en adaletsiz vergidir. Yurttaşlarımız pek çok vergi ödüyorlar. Ama farkında olmadıkları en adaletsiz vergiyi de ödüyorlar, enflasyon. TÜİK’e göre enflasyon yüzde 73, ama sokağa çıktığımızda bunun en az iki katı. Geçtiğimiz yıl 10 TL’ye alınan bir sebze bu yıl 30 TL; 20 TL’ye alınan bir meyve bu yıl 60 TL ise enflasyon yüzde 70 olur mu? Enflasyon yüzde 200. Ama TÜİK, yüzde 73 gösterdiğine göre ne yapıyorlar, bu enflasyon üzerinden işçiye, emekliye, memura zam veriyorlar. Bu enflasyon üzerinden işçi, emekliye, memura zam verdikleri için de işçinin, memurun, emeklinin alım gücü yerle bir oluyor."

HANGİ RAKAMLA RAHATLATACAKSINIZ ERDOĞAN?

"Sayın Erdoğan ne diyor? ‘Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ile ücretleri rahatlatacağız’ diyor. Hangi rakamla rahatlatacaksınız Erdoğan? Yüzde 73 enflasyon rakamına göre rahatlatacaklar. Ne zam verecekler? Yüzde 73’ten 6 ayda ne fark düşerse. Yüzde 30, 35 zam verecekler. İşçiye, emekliye, memura düşük zam vereceksiniz, bunun sonucunda işçinin, memurun, emeklinin alım gücü kaybolacak."

SİZ ENFLASYONU DÜŞÜK GÖSTERİYORSUNUZ VE YURTTAŞLARIMIZIN ALIM GÜCÜNÜ ÇALIYORSUNUZ

"Enflasyonu düşük göstermek, bir alım gücü hırsızlığıdır. Siz enflasyonu düşük gösteriyorsunuz ve yurttaşlarımızın alım gücünü çalıyorsunuz. Bunu TÜİK eliyle yapıyorsunuz. Buradan TÜİK’in bütün yöneticilerine sesleniyorum, suç işliyorsunuz. Bunun hesabını vereceksiniz. Çok yakında devran dönecek. Görevini kötüye kullanan kamu görevlileri gibi TÜİK’in yöneticileri de bunun hesabını verecekler. Çarşı, pazarda enflasyon yüzde 200’e çıkmış, siz enflasyonu yüzde 73 gösteriyorsunuz."

YOKSULLUK SINIRI 20 BİN TL’YE YÜKSELDİ, 4250 TL PUL OLDU

"Mayıs ayına kadar fahiş zamlar geldi. Elektriğe, doğal gaza, benzine, mazota, iğneden ipliğe her şeye zam yağdı, ne oldu? 4250 TL pul oldu. Açlık sınırı 6000 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı 20 bin TL’ye yükseldi, 4250 TL pul oldu. Vicdanlı yöneticiler ne yapar bu durum karşısında? Vicdanlı bir Cumhurbaşkanı, Ekonomi Bakanı ne yapar? Ya şu enflasyon kayıplarını asgari ücretliye vereyim der. Derhal Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya çağırır. Artış önerir."

SAYIN ERDOĞAN, SİZ SOKAĞA, ÇARŞIYA, PAZARA PEK ÇIKMIYORSUNUZ

"Sayın Cumhurbaşkanı ne diyor? ‘Yılbaşında tüm çalışanların durumlarını değerlendireceğiz, gözden geçireceğiz’ diyor. Allah Allah, biz daha haziran ayındayız. Enflasyon canavarı, yurttaşlarımızın alım gücünü yiyor, bitiriyor. Sayın Erdoğan, ‘yılbaşında gözden geçireceğiz’ diyor. Sayın Erdoğan, siz sokağa, çarşıya, pazara pek çıkmıyorsunuz. Esnafın yanına pek gitmiyorsunuz. Halkımızın ne durumda olduğunu pek bilmiyorsunuz. Halkımız büyük bir perişanlık yaşıyor. 4250 TL ile bir ay geçinin bakalım. Bırak bir ayı bir gün geçinin 4250 TL ile. Nasıl geçineceksiniz?"

ASGARİ ÜCRET DE MEVCUT ŞARTLARDA EN AZ 10 BİN TL’YE YÜKSELTİLMELİDİR:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu derhal toplanmalıdır. Asgari ücret, günün şartlarına göre yenilenmelidir. Biz bu konuda kanun teklifi verdik. Asgari ücret, mademki enflasyonu düşüremiyorsunuz, 3 ayda bir yenilenmelidir. Eğer ki yoksulluk sınırı 20 bin TL ise ve bir evde iki kişi çalışarak bu yoksulluk sınırını ancak geçebiliyorsa asgari ücret de mevcut şartlarda en az 10 bin TL’ye yükseltilmelidir."