Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi ve Tarımdan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, artan enflasyonla alım gücünün düşmesi, ekonomik krizin toplumsal alandaki yıkıcı etkilerini ve partilerinin çözüm önerilerini düzenlediği basın toplantısında açıkladı. HDP Mersin İl Örgütü’nde yapılan toplantıda konuşan Turan,  yaşanabilir bir yaşam için işçilerin asgari ücretlerinin arttırılması ve yaşam maliyet krizinin üzerine çıkarılmasının enflasyonun düşmesinde bir etkisi olacağını söyledi. 

Toplumda yoksul kesimin kullandığı malların fiyatlarının mutlak suretle doğrulması gerektiğinin altını çizen Turan, Yoksullar enflasyonu en can yakıcı haliyle hissediyor. Fiyat kontrollerinin yapılması gerekir ve fiyatlarda bir üst limit belirlenmesi gerekir ve kamu kurumlarının bu fiyatları takip etmesi gerekir. Özellikle enerji fiyatları kışa doğru giderek artacak, doğalgaz krizini hepimiz yaşıyoruz. Kış boyunca enerji ve ısınmaya yönelik olarak enerji giderleri zamlarının halka yansımasının mutlaka engellenmesi orta ve uzun vadede artan enflasyonist politikalar olarak özelleştirilmiş bütün enerji kurumlarının tekrar kamulaştırılması gerekiyor. İktidar özelleştirmeyi savunurken yaptığı açıklama şuydu; sermaye bunu daha iyi yapar daha nitelikli hizmet sunar. Sonunda gördük ki enerjinin fiyatlanmasının ve bu kurumların halk için hizmet vermiyor olması. Ailelere mutlaka bu konuda nakit destek sağlanmalı” diye konuştu. 

SEÇİME AYARLI EKONOMİ POLİTİKALARI

Türkiye halklarının giderek derinleşen ekonomik kriz pençesinde kışa girdiğini aktaran Turan, “Bu kış, enflasyon ve yaşam maliyetleri, toplumun en yoksullarından başlayarak, emeğiyle geçinen tüm kesimleri vuracak. İktidarın, düşük faize dayalı, yüksek kur ve yüksek enflasyonla karakterize edilmiş olan, seçime ayarlı ve büyüme hedefli ekonomi politikaları milyonlarca insanımızı yoksullaştırırken, yoksullardan zenginlere de devlet eliyle müthiş bir servet transferine de neden oluyor. Okulların açılmasıyla eğitim öğretim giderlerinin artışı, doğalgaz başta ısınmada, ulaşımda, temel gıda maddelerinde önümüzdeki aylarda da devam edecek olan fiyat artışı yoksulların belini bükecek nitelikte. Yoksul hanelerin tüketim sepetinin ağırlıklı olarak zorunlu gıda, ısınma, barınma gibi ikamesi olmayan zaruri tüketim mallarını içeriyor olması, yaşam maliyeti krizini daha da derinleştirecek. İktidarın OVP  (canlı çocuk felci aşısı)  gibi bütçe referans metinlerine bakıldığında yukardaki sorunları çözmeye yönelik bir bütçe planlamasının olmayacağı da rahatlıkla söylenebilir. Bugün Merkez Bankası açıklanan politika faizini 100 baz puan azaltma hamlesi de, iktidarın yoksulu daha yoksul kılma niyetinde bir değişikliğin olmayacağını kanıtlıyor. Kısaca iktidar önümüzdeki kışı işçi, emekçi, esnaf, kadınlar, gençler ve milyonlarca dar gelirli için şimdiden ‘kara kış’ olarak ilan etmiş durumda” olduğunu belirtti.

' DOĞALGAZ, ELEKTRİK, SU ÜCRETSİZ VERİLMELİ’

HDP olarak yoksuldan alıp zenginin cebini dolduran ekonomi politikalarının uzun hedefli ve yapısal tedbirlerle aşılacağının farkında olduklarını kaydederek iktidarın ilan ettiği kara kışa karşı ‘acil karakış çözüm paketini’ şöyle sıraladı: 

“ *Kış boyunca yoksul haneler için ihtiyaç sınırında doğalgaz, kömür, elektrik ve su ücretsiz verilmelidir.

  *İşe ve okula gidiş geliş saatlerinde toplu taşıma ücretsiz olmalıdır. 

  *Okullarda öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz ve nitelikli öğle yemeği verilmelidir.

  *Bebek maması ve bezi dâhil olmak üzere, yoksul ailelerin bebek ve çocuklarının temel ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalıdır.

  *Yoksul hanelerin ilaç dahil tüm sağlık ihtiyaç ve giderleri kamuca karşılanmalıdır.

  *Küçük esnafa 100 bin lira hibe desteği sağlanmalı, banka ve vergi borçları faizsizleri silinerek yeniden yapılandırılmalıdır.

  *Haftalık çalışma süresinin ücretler düşürülmeden düşürülmesi esas olmalıdır. 

  *Devlet bütçesinden yapılan çocuk yardımı, aile yardımı gibi transfer ödemeleri arttırılmalıdır.

  *Reel ücretler arttırılmalıdır

   1-Asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılmalı ve asgari ücret yılda en az üç kez gözden geçirilmelidir.

   2-Emekli maaşları en az 6 bin lira olmalıdır.

   3-En yoksullardan başlayarak ve kadınlara ve engellilere öncelik verilerek, her haneden en az bir kişiye aylık asgari ücretin üçte ikisi    tutarında bir ‘temel gelir         güvencesi’ nakit olarak düzenli biçimde sunulmalıdır.

   4-KHK’liler işlerine iade edilmelidir.

   5-EYT’lilere derhal emeklilik hakkı tanınmalıdır.

  *Üniversite öğrencilerine yurtlar ücretsiz olmalı, karşılıksız 5 bin lira burs verilmeli ve KYK borçları silinmelidir.

 *Kamuda engelli istihdamı yüzde 10’a çıkarılmalı, engellilerin sağlık ve tedavi giderleri, destek araçları kamuca karşılanmalı. Destek ve  bakım ödenekleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, ve engelliler için bütçeden ayrılan pay bu yıl yüzde 5’e çıkarılmalı.” (Mezopotamya Ajansı)