HDP ve DBP önceki dönem il eşbaşkanlarının aralarında bulunduğu 25'i tutuklu 61 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında 13 kişi serbest bırakıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem il eşbaşkanları ile yöneticilerinin bulunduğu 25'i tutuklu 61 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 5'inci gününde Gaziantep 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti Abdullah İnce, Cuma Ali Taşçı, İsmail Berkpınar, Mehmet Özkan, Müslüm Kılıç, Selman Tutumlu, Tahir Altuğ, Güler Erat, Bircan Demir, Azime Bali, Cengiz Tuç ve Duri Kaygusuz adlı siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamına, Ahmet İlbaş, Diyar Bayram, Kasım Şan, Mustafa Tunç, Müslüm Şahinsoy, Nafi Demir, Ömer Faruk Koç, Ramazan Kuas, Serhat Yıldırım, Şefik Sondu, Şükrü Özalan, Fatma Lebe ve Hasret Ergin'in haftada bir gün imza şartı ile serbest bırakılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma ise 28 Aralık tarihine ertelendi.

"YARGI BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ DEĞİL"

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, şu ifadeleri kullandı: "Çalışmalarımızı yargılamak kimsenin haddi değildir. Temelsiz istinatlarla bu pandemi sürecinde arkadaşlarımızın tutukluluklarına devam kararı verildi. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu sonuç AKP ve MHP iktidarının yargıyı nasıl baskı altına aldıklarını göstergesidir. Yargı bağımsız ve tarafsız değildir. Siyasi bir parti bir yerel mahkemede yargılanır pozisyonuna getirilmiştir. Kabul edilmez bir durum. Direnmeye devam edeceğiz."