Şengal’e yönelik düzenlenen saldırıları kınayan HDP MYK, “AKP iktidarı insani değerleri ve uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak imza attığı bu saldırıların hesabını hem siyasi olarak hem de hukuk karşısında verecektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının Şengal ve Sikenyê Hastanesi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı yaptıkları yazılı açıklama ile kınadı.

“Şengal’e yönelik bu saldırı; korkunç yönelimlere maruz kalmış, inancı, kimliği ve kültürü nedeniyle 74’üncü fermanı yaşamış Êzidî halkının IŞİD’e karşı sergilediği tarihsel direniş iradesine yöneliktir” denilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Şengal halkının IŞİD’i yenilgiye uğratmış olmasının intikamıdır. Şengal’de yaşayan Êzidî halkının özgür iradesinden duyulan korkunun sonucudur.

"AKP İKTİDARI İMZA ATTIĞI BU SALDIRILARIN HESABINI HUKUK KARŞISINDA VERECEKTİR"

Dünyanın gözü önünde Taliban’ın yarattığı karanlık Afganistan’da drama dönüşmüşken, benzer bir dram Ortadoğu’da ve Şengal’de Kürt halkına yaşatılmak istenmektedir. Bu saldırı ve katliamların temelinde Kürt düşmanlığı olsa da çatışma aynı zamanda, Ortadoğu’daki demokratik ve özgürlükçü güçler ile IŞİD ve Taliban çizgisinde somutlaşan kadın ve insanlık düşmanı karanlık güçler arasındaki mücadelede tarafını belli etme saldırısıdır. Mesele, Türkiye’nin ulusal çıkarları ve bekası değil, iktidarın kendi karanlık emelleri ve savaş siyasetinden beslenmesidir.Şengal’e yönelik bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz. Şengal halkının iradesini tanımayan hiçbir politikayı tanımıyoruz. AKP iktidarı insani değerleri ve uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak imza attığı bu saldırıların hesabını hem siyasi olarak hem de hukuk karşısında verecektir.

Bütün vicdan sahibi güçleri bu saldırılar karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz. Şengal halkının kendisini yönetme iradesini dün olduğu gibi bugün de destekliyoruz.”