Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında toplandı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını, Eş Genel Başkan Sancar yapıyor. 

MA'nın akdardığı habere göre; “HDP’liyiz her yerdeyiz” kampanyası kapsamında yoğun, yorucu fakat o derece verimli, coşkulu bir dönem geçirdiklerini dile getiren Sancar, “Türkiye’nin her tarafından hayata geçirilmesinde başta parti emekçileri, yöneticileri, PM üyeleri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Partimiz ve halkımız bu emekleri karşılıksız bırakmıyor. Gördüğümüz ilgi ve coşku doğru yolda olduğumuzu göstermiştir. Bu kampanya dolayısıyla yaşadığımız o heyecanlı güleri bir kez daha hatırlatarak emeği geçenleri kutluyor ve kendilerine minnet ve şükran duygularımızı iletiyoruz” dedi. 

HDP ÖRGÜTLENEN BİR PARTİ

Yürüttükleri kampanyalarda meydanlarda halkın ve sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini aldıklarını söyleyen Sancar, “HDP tabandan tavana doğru örgütlenen bir partidir. Kararlarımızı kapalı salonlarda almıyoruz. Sokaklarda, meydanlara buluşmamlar yaparak, istişareler yaparak alıyoruz. Ne yapacağımız konusunda bizlerin tereddüdü yok. Biz Türkiye’ye kalıcı barışı ve halkların ortak eşit yaşamını koşulların kurmak için hedefimiz var. Bu istişarelerde belirlediğimiz ana yolda nasıl yürüyeceğimiz hangi yöntemlerle hareket edeceğimizi belirlemek için yola çıktık. Önemli fikirler, öneriler ve eleştiriler aldık. Doğal olarak aldığımız bu verileri, önerileri sizlerle tartışarak karar vereceğiz. PM’miz özel bir hükümlülük taşıyor” diye belirtti. 

YENİ BİR ÇÖZÜM 

İktidarın çöktüğünü vurgulayan Sancar, “Sistem çözülüyor. İktidar çözülüyor, sistem çöküyor. Bizim bu çöküşü karşı bir yol oluşturma sorumluluğumuz var. HDP, halkların ortak iradesidir, ezilenlerin, ötekilerin sesi olarak bu sorumluluğunu üstlenmelidir.  İktidarın çözülmesine karşı alternatif, toplumsal çözülmeye karşı da yeni bir çözüm olmamız lazım. Sadece bekleyerek sorunları çözemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Sorunlar kendiliğinden hal yoluna girmeyecektir. Bu naifliktir. Apolitik bir tavırdır.  Asıl toplumsal yenilenmeye öncülük etmektir. HDP de siyaseti toplumla birlikte yürütmeyi varoluş sebebi yapmış bir parti olarak bu çalışmaların en önünde yer almak mecburiyetindedir. Sorunların seçimler üzerinden tartışılmasını bir eksiklik olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.  

‘HALK ÖRGÜTLENMESİ ESASTIR’

Sancar, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Toplumsal mücadelenin ve yaygın halk örgütlenmesi esastır. Seçimlerin pazarlıklar değil müzakereler üzerine kurulmalıdır. Müzakereden kastımız toplumun bütün kesimleriyle iletişim kurmadır. Toplumun her kesimini dokunma ve her kesimin bize dokunmasıdır. Demokratik siyaseti pazarlıklar üzerine kurmayı reddediyoruz. Müzakere yeni başlangıcın vazgeçilmez şartıdır. Her alanda müzakere, her konuda toplumsal iletişim ve toplumsal kesimlerin birbirine dokunmasını sağlamak. İşte bizim bu dönemde esas yöntemlerimizin başında demokratik siyasete sözünü verecek bu yöntemi başarı bir şekilde yürütmek, bu yöntemi öne çıkaracak bir çalışma yürütmek. Öte yandan tartışmalarda belli bir kutuplaşmanın, daha doğrusu ayrışmanın da ortaya çıktığını görüyoruz. Sistemi belli makyajlarla, belli ambalajlarla yenileme arayışı var, düzeni özüne dokunmadan sürdürme anlayışı var.”