Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 6'ın duruşması öncesi Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi önünde basın açıklaması yapıldı. "Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek biz kazanacağız" pankartının açıldığı açıklamada, "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Deniz’e sözümüz barış olacak" ve "Ey şehid xwinate li erdê namînê" sloganları atıldı. Açıklamaya, Deniz Poyraz'ın ailesi, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Şevin Coşkun, Ali Kenanoğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, davanın Aliağa'ya taşınmasının Onur Gencer'in isteği üzerine olduğunu söyledi. Davanın nereye taşınırsa taşınsın adalet mücadelesini yükseltmeye ve katillerin yakasına yapışmaya devam edeceklerini vurgulayan Çepni, "Olayı biraz hatırlayalım. Katil aylarca kendi sosyal medyasından HDP'ye katliam planladığını yazmıştı. Devlet organizasyonuyla Suriye'ye götürülmüş, SADAT eliyle eğitim almıştı. Silah ruhsatı almak için 28 kez İzmir Emniyetini aradı. Katliamdan önce lüks otellerde zaman geçirdi. Tüm bu süreçte yapacaklarını açıktan kamuoyuyla paylaştı. Ama 'Uçan kuştan haberimiz olur' diyen devlet koltuğu, katili fark etmedi. Katilin binaya girerken yanında olan çantası kayıtlarda yok ve içinde ne olduğu bilinmiyor. Katil sadece 18 saat gözaltında kaldı. Bir işçi hakkını aradığında gözaltına alındığında günlerce gözaltında tutulurken böylesi bir katil 18 saatte tutuklandı. Cinayetle ilgili tek soru sorulmadı. Somut delillere rağmen karartılmaya çalışıldı" dedi.

GÖREVLİ BAŞKAN

Çepni, davayı apar topar Şakran'a kaçıran mahkeme başkanının, avukatların kendi yerinde oturmasını dahi engellediğini belirterek, “Deniz Poyraz’ın kardeşine saldırıldı. Plan dahilinde atanmış başkan görevini yerine getirdi. Bu görevi ona AKP-MHP faşizmi verdi. Bu katliam organize suçtur ve devletin içinde organize edilmiştir. Bu katliam sıradan bir katliam değildir. Ülkenin yaşadığı en temel sorunların göstergelerinden biridir. Tüm özgürlük güçleri her duruşmayı daha fazla sahiplenmede bulunmalıdır. Deniz Poyraz onurumuzdur. Katliamın hesabını soracağız derken tüm katliamların hesabını soracağız diyoruz. Katillerin yakasına daha güçlü yapışacağız" diye konuştu.

AVUKATLAR DURUŞMAYA ALINMIYOR

Açıklamanın ardından avukatlar ve kitle duruşmaya geçti. Mahkeme heyetinin kararıyla yetki belgesi bulunan avukatlar, duruşma salonuna alınmıyor. Heyet, duruşmaya katılacaklar listesi hazırlayarak, duruşmaya sadece dosyaya katılanları ve vekaletnamesi bulunan avukatları alma kararı aldı. Dosyada kapalı yargılama kararı olmamasına rağmen alınan bu karar için avukatların görüşmesi sürüyor.