HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Van Barosu'na yaptığı ziyarette, iktidarın darbeci bir zihniyetle hareket ettiğini ve yargının buna göz yumduğunu söyledi.

Demokrasi Yürüyüşü kapsamında ziyaretlerine devam eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Van Barosu'da Türkiye'deki yargı sistemini eleştirdi.

PROVOKASYONA GELMEYECEĞİZ

Türkiye'nin pek çok ilinde engellenen Demokrasi Yürüyüşü kapsamında Van Barosu'nu ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokrasi Yürüyüşü hakkında konuştu. Sancar, "Demokratik meşru haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğimiz. Bu hakları kullanırken de hiç kimseye özel bir gerginlik, gerilim bahanesi sunmayacağımızdır. Devletin görevi, hükümetin görevi temel hak ve özgürlükleri kullanımını kolaylaştırmak ve bu halkları kullananların güvenliğini sağlamaktır, onları engellemek değil. Bazı yerlerde engellemeler biraz daha can sıkıcı, tatsız boyutlara ulaşabiliyor. Ama buradan tekrar hatırlatmak isterim; HDP demokratik meşru zemini, hakkı olan çerçevede kullanmakta kararlıdır. Bunu yaparken demokratik meşru zemini terk etmemeye kararlıdır. Bu konuda yapılacak her türlü provokasyon girişimini boşa çıkaracak kadar olgunluğumuz, birikimimiz ve kararlığımız vardır" dedi.

"BU YARGI YARGI DEĞİL"

MA'nın haberine göre yargıyı tek seslilikle eleştiren Sancar, "AYM Başkanı bile geçen gün bir toplantıda, bir üyenin yemin töreni toplantısında itiraf etmek zorunda kaldı. Gerçekten yargı artık yargı adını hak edecek konumdan çıkmıştır. Benim yıllarca derslerde belki denk gelmiştir, anlattığım yazarlardan biri de Almanya’nın 1920’li yıllarında, o faşizmin hazırlandığı dönemlerde, çok etkili bir yargı muhabiri, ama aynı zamanda çok kuvvetli bir yazar olan Kurt Tucholsky'nin bir sözü vardır. Yargıyı izliyor, tam işte Nazi döneminin kuruluş yılları, 1920’lerin ikinci yarısı, 1930’lara giden süreçte artık isyan ediyor, diyor ki; ‘Benim gördüğüm bu yargı kötü yargı değil, bu yargı yanlış yargı değil, bu yargı eksik yargı değil, bu yargı kesinlikler yargı değil’. Bizim dediğimizde bu. Bu yargı, yargı değil" ifadelerini kullandı.