"Av turizmi" adı altında Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri’de nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan 70 yaban keçisinin öldürülmesine engel olmak için Adana 2. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik olarak hayvan hakları dernekleri tarafından açılan davanın yanı sıra, Türkiye çapındaki tüm av ihalelerinin ve Merkez Av Komisyonu kararlarının iptalini talep eden İzmir ve Ankara Baroları’nın açtığı iki ayrı davaya da müdahillik başvurusunda bulunuldu.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTENDİ

Vegan Derneği Türkiye (TVD) ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği; Yunuslara Özgürlük Platformu, Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)’nin katkılarıyla, Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altındaki 70 yaban keçisinin 2021-2022 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı çerçevesinde Adana, Mersin, Niğde, Hatay ve Kayseri’de öldürülmesini engellemek için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. 31 Mart 2022 tarihine kadar 18 parti halinde 70 yaban keçisi “acente kotasının avlattırılması işi” ihalesinin yürütmesinin acilen durdurulması  da istenen dava dilekçesinde, "yaban keçilerinin avlanması üzerinden maddi gelir elde edilmesinin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırılık teşkil ettiği" vurgulandı.

"TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR"

İhalenin Bern Sözleşmesi’nin, Hayvanları Koruma Kanunu’nun ve Kara Avcılığı Kanunu’nun öngördüğü şartlara uyulmadan düzenlendiğini ifade edilen dilekçede, "Bu ihale sürecinin işlemeye devam etmesi, hem ihale konusu hayvanların yaşam hakkı hem de yaban hayatının korunması anlamında telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır. Bu zararların önüne geçilebilmesi için; 31.03.2022 tarihine kadar sürecek av ile ilgili olarak İdari Yargılama Usulü Kanunu md.27/2 gereğince idarenin savunmasının alınması beklenmeden davası konusu ihalenin yürütmesi durdurulmalıdır” denildi. Dilekçede, geçtiğimiz yıl ceylanlar, yaban keçileri ve kızıl geyikler için farklı şehirlerdeki baro ve STK’ların açtığı davaların kazanıldığı da hatırlatıldı. 

ÖRNEK DİLEKÇELERİ İSTEYEN KULLANABİLECEK

Hayvan hakları dernekleri tarafından hazırlanan örnek dilekçeler dava açmak ya da açılan davalara müdahillik başvurusunda bulunmak isteyenler tarafından kullanılabilecek. Dilekçelerde, Türkiye'nin pek çok bölgesinde avlanması planlanan kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi ve Türkiye’ye endemik bir tür olan Anadolu yaban koyunu gibi farklı türler yer alıyor. Hayvan hakları dernekleri tarafından yapılan açıklamada, "Kolektif hukuki mücadeleye önem verdiğimiz için av karşıtı mücadeleye katılmak isteyen herkesle irtibatta kalmak isteriz." denildi.