Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları (ECHO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), UNICEF, Danimarka Mülteci Konseyi (DRC) gibi kurumlardan fon alan Hayata Destek Derneği geçen hafta bir gün içinde 50’den fazla çalışanının iş akdini feshetti.

Dernek işten çıkarma kararını Mersin, Mardin, Batman, Diyarbakır, İstanbul ve Şanlıurfa’da bulunan ofislerindeki çalışanlarına yazılı ve sözlü olarak bildirdi. Daha önce ECHO’nun verdiği fonla devam eden projenin 2023’ün Şubat ayına kadar devam edeceğini çalışanlarına duyuran dernek ani bir karar alarak işten çıkarmaların aralık ayı sonunda tamamlanacağını duyurdu.

Derneğin direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu'nun, çalışanlara yaptığı açıklamada 2023’teki faaliyetlerini yarıya düşürmeye karar verdiklerini duyurduğu öğrenildi. Bu kapsamda işten çıkarılanlar arasında sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, avukatlar, eğitmenler, tercümanlar, bilgi hattı çalışanları, saha çalışanları ve şoförler bulunuyor.

DOĞUM İZNİNDE OLAN ÇALIŞAN DA İŞTEN ÇIKARILDI

ECHO’nun verdiği fon desteğinin devam edeceğinin kendilerine duyurulduğunu belirten dernek çalışanları işten çıkarıldıkları için kaygılı.

Çalışanlara göre işten çıkarmalar aralık ayına denk getirilerek ocak ayında yapılacak kıdem tazminatı tavan ücretindeki artıştan bilinçli olarak mahrum bırakılacaklar. İşten çıkarılanlar neye göre seçildiklerini ise bilmediklerini söylüyor.

İş akdi feshedilenler arasında doğum iznin de olanlar da olduğu belirtiliyor.

Devam eden ağır ekonomik krizde işten çıkarılanlar hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor.

İşten çıkarmalarla ilgili T24'e açıklama yapan Hayata Destek Derneği yetkilisi "Biz proje bazlı çalışan bir derneğiz. Proje bittiğinde ya da projeye yeni fon alamadığımızda bu tür durumlar yaşanabiliyor. Keşke kendi bağımsız kaynağımızı yaratabilsek. Ama fon alamayınca küçülme olabiliyor, bu işin doğası" dedi.(T24)