İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, protestolarda eylemcilerin kullandığı “Jin, Jiyad, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” sloganının İran toplumunun daha iyi bir noktaya doğru ilerlediğini gösterdiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik baskısını eleştiren Hatemi, yetkililere seslendi ve “Protestocuların taleplerini çok geç olmadan dikkate alın” diye konuştu.

1997 ila 2005 arasında iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapan Hatemi şöyle konuştu:

“Özgürlük ve güvenliğin karşı karşıya getirilmesine ve bunun sonucunda güvenlik bahanesiyle özgürlüğün ayaklar altına alınmasına veya özgürlük adına güvenliğin yok sayılmasına izin verilmemelidir.”

“Kültürde devrime ihtiyaç var”

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, ülkede kültür alanında devrimci bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kültür Konseyi toplantısında konuşan Hamaney, kültürde devrim çağrısı yaptı: “Ülkedeki kültür sisteminin devrimci bir şekilde yeniden yapılandırılması gerekiyor. Yüksek Konsey, ülkenin farklı alanlarında kültürdeki zayıflıkları gözlemlemelidir.”

Amini’nin ölümünün ardından 31 il ve 150 ilçeye yayılan protestolara kadınlar ve öğrenciler liderlik ediyor. Protestolar, 1979 devriminden bu yana İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik en ciddi meydan okumalardan biri olarak görülüyor. İranlı yetkililer, protestoları “dış güçler” ve “düşmanlar” tarafından kışkırtılan “isyanlar” olarak tanımlıyor.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na (HRANA) göre protestolarda şimdiye kadar 473 protestocu öldü, 586’sı öğrenci olmak üzere 18 bin 215 protestocu gözaltına alındı. Yetkililer, 60’ın üzerinde güvenlik görevlisinin de öldürüldüğünü söylüyor.