Hatay'ın Arsuz ilçesine bağlı Avcılarsuyu Mahallesi'nde bulunan ormanlık alanda AYZ Madencilik tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. 

Hatay Valiliği tarafından askıya çıkartılan proje tanıtım dosyasına göre, bölgede ocak, şantiye, bitkisel toprak stok ve pasa stok alanları planlanıyor. 

MA'nın aktardığı habere göre, projenin 24,85 hektarlık alanı kapsadığı ifade edilirken, bitkisel toprak söküm işlemleriyle başlatılacak proje alanının, Hatay-İskenderun-Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Saha (YHGS) içerisinde kaldığı kaydedildi. Tesis için ormanlık alanda yol inşa edileceği belirtiliyor. Yine yılda 55 bin ton krom cevheri üretimi planlanıyor.

YABAN SAHASINA MADEN

İskenderun Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ergül Yaşar tarafından hazırlanan "Maden sahasının jeolojik ve hidrojeolojik değerlendirme" raporunda; ocağın yapılması planlanan alanda "canlıların olumsuz etkilenmemesi için maden işletme aşamasında gerekli önlemlerin alınması, canlıların biyolojik ve ekolojik özellikleri dikkate alınarak mevcut pınarların kirletilmemesi ve suyun akışının sağlanması" önerilerine yer verildi.

6 TANESİ ENDEMİK OLAN 72 BİTKİ TÜRÜ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türkoğlu MYO'dan Dr. Yusuf Ziya Kocabaş tarafından hazırlanan raporda ise, proje alanı çevresinde kızılçam, karaçam ve meşe oluşan orman ağaçlarının yanı sıra otsu-odunsu 72 bitki türü tespit edildiği, bunlardan 6 tanesinin endemik bitki olduğu belirtildi.

Raporun sonuç ve öneri bölümünde ise şunlar belirtildi: 

"Proje sahası ve çevresindeki mevcut yollara ilaveten açılacak yeni yollar en az hasarla açılmalı, mümkünse orman teşkilatının görüşleri alınmalıdır. Ham yollardan kaynaklanacak toz kirliliğine karşı en az günde 3 defa sulama yapılmalıdır. Yangınlara karşı gerekli tedbirler (su tankları, ekipmanlar) alınmalıdır. Alanda çalışan personelin oluşturacağı atık, düzenli bir şekilde toplanıp şehir çöpüne atılmalıdır."