İskenderun Kadın Platformu, İskenderun'da katledilen Aynur Mert ve Afganistan’daki kadınlarla dayanışma göstermek için Eski Bit Pazarı'nda basın açıklaması yaptı. "Haklarımıza ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

MA'nın aktardığı habere göre; Platform adına basın metnini okuyan Feyruz Gör, Afganistan'da yaşanan durumdan en çok kadınların etkilendiğini, Taliban'ın geri dönüşüyle, kadınların ve kız çocuklarının son 20 yılda elde ettikleri özgürlük ile kazanımlarının tehdit altında olduğunu dile getirerek, "Siyasi sürecin etkisiyle failler lehine düzenleme yapıldı. Nitekim Arsuz’da  istismara uğrayan iki çocuğun faili aklanmak istiyor. Kadınlar, Taliban'ın kendi şeriat kanunları altında idam, sokak ortasında kırbaçlanma gibi sert ceza uygulamalar ile 'karanlık günlere' geri dönüleceğinden kaygılı. Coğrafyada yaşananlar domino etkisi yaratıyor" diye konuştu. 

'EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ'

Eğitim Sen verilerine göre  Türkiye‘de  pandemi bahane edilerek okula gönderilmeyen çocuklarda kız çocuk oranının gitgide arttığına değinen Gör, "Eşitsizliklerle mücadele etmek bir yana eşitsizliği derinleştiren bu süreçte pandemi bahanesiyle kız çocukları daha çok dezavantajlı duruma getirilmiştir. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü de selamlayarak kız çocuklarının eğitimi için mücadeleye devam edeceğimizi de ilan ederiz" ifadelerini kullandı.

'130 KADIN KATLEDİLDİ' 

2021 yılının ilk 6 ayında 130 kadının katledildiğini, 2021 Ocak'tan bu güne Hatay’da Derya Alış, Ebru Kara, Meryem Sido ve Dörtyol’da ismi paylaşılmayan bir kadının katledildiğini paylaşan Gör, "28 Eylül'de ilçemizde Aynur Mert ve çocukları 16 yaşındaki Aleyna 14 yaşındaki Mehmet Ali Mert eşi tarafından katledildi. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz dedikçe katlediliyoruz. Adaletin hayat bulduğu eşitlikçi ve özgürlükçü  demokratik bir toplum olma yolunda kararlı adımlarla yürüyen kadınlar olarak dünyanın neresinde olursa olsun  kız kardeşlerimize de çocuklara da insanlık değerlerine de doğamıza da daima sahip çıkacak, tüm çirkinliklere karşı güzellikleri ortaya çıkaracağız. Tüm zalimliklere karşı dayanışma içinde olacağız, seslerimizi birleştireceğiz. Haklarımıza, kazanımlarımıza, yaşamlarımıza, birbirimize sahip çıkıyoruz, birlikte güçlüyüz. Afganistanlı kadınlar yalnız değildir. Şiddet karşısında yalnız değiliz" diye konuştu.