Antakya EXPO alanında yapılan bilgisayar teslim töreninde, çalışmalarında kolaylık sağlamak ve yurttaşa hizmeti daha hızlı ulaştırmak amacıyla HBB Başkanı Lütfü Savaş tarafından 593 muhtara bilgisayar hediye edildi.  Törene Lütfü Savaş ile beraber CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Türkiye Muhtarlar Konfederasyon Teşkilat Başkanı Turan Süme, Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, HBB idarecileri ve 593 muhtar katıldı. 

Törende ilk olarak HBB ve Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (HATSU) il genelinde yapmış olduğu hizmetlerin sunumu yapıldı.  HATSU’nun ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirten Savaş, şunları söyledi:

"DESTEK VERMESEYDİK HATSU 3-4 YIL ÖNCE İFLAS ETMİŞTİ"

“Büyükşehir olarak HATSU’ya ayda 25-30 milyon destek vermezsek HATSU’nun su verme şansı sıfır. Sadece elektrik faturası 36 milyon lira. Bakım, onarım, vergiler, maaşlar, geçmişten kalan borçlar ve bugüne kadar aldığımız krediler gibi birçok gideri ödeyemeyecek durumda. Büyükşehir olarak destek vermeseydik HATSU 3-4 yıl önce iflas etmişti.

Yaklaşık 12 yıldır Suriyeli misafirleri ağırlıyoruz. Bu sebeple daha fazla su harcanıyor, kanalizasyon, çöp üretiliyor, sokaklar kirleniyor, parklar ve yeşil alanlar işgal ediliyor. Bütün bunlar belediyelere fazlasıyla yük oluyor. Ancak bu ekstra masraflar ve misafirler için bize bir kuruş para gelmiyor.”

Altyapı ve beton asfalt çalışmalarında kullanılan malzemelerin fiyatlarının hızlı şekilde arttığını söyleyen Savaş, konuya ilişkin şunları aktardı:

“Bu durum böyle giderse altyapı çalışmalarımız yarım kalabilir. Bu da birçok alanda maddi değerlerimizi çürümeye bırakmak demektir. İnşallah iktidar bunu hızlı bir şekilde çözer.

"ALTYAPI YOKSA MEDENİYET DE HİJYEN DE YOK DEMEKTİR"

Altyapı yoksa medeniyet de hijyen de yok demektir. Pandemi sürecinde de durmaksızın çalıştık. Hatay’da resmi kurumlar arasında bizden başka çalışan yok. 1 kilometrelik asfaltın maliyeti 3 milyon lira. Bununla birlikte işçilik gideri ve birçok detayı var. Bir aylık süreç içerisinde 80 milyon liralık asfalt yaptık."

Törende konuşan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, şehrin hak ettiği değeri iktidar tarafından görmediğini belirterek, şunları söyledi: 

“2021 yılında şehrimizden 12 buçuk milyar lira vergi toplandı ancak 549 milyon liralık yatırım yapıldı. Hatay’a haksızlık yapıldığını söyledik. Feryat etmemize rağmen bu haksızlığın dozunu artırdılar. 2022’de Hatay’da toplanan vergi 12 buçuk milyardan 25 milyara çıktı. Ama ne yazık ki iktidarın Hatay’a layık gördüğü yatırım 670 milyon lira oldu. 

"HATAY HALKI BU HAKSIZLIĞI HAK ETMİYOR"

Gayrisafi milli hasıla Türkiye’de artmasına rağmen Hatay’da son on yılda yüzde 25 azaldı. Kayıtlı çiftçi sayımız 2010-2021 yılları arasında yüzde 74 azaldı. Çünkü çiftçilerimiz artık ekemiyor. Hatay halkı bu haksızlığı hak etmiyor.” 

Güzelmansur’un ardından konuşma yapan CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de iktidara, şu sözlerle seslendi: 

"HATSU ZARAR ETSE MUTLU MU OLACAKSINIZ"

“Yirmi yıllık iktidar, şehrimize Karaçay’ın dışında bir içme suyu barajı ve göleti yapmamıştır. İçme suyu fiyatları 2010 yılı tarifeleri ile devam etmemizi istiyorlar. Buradan iktidar milletvekillerine, parti yetkililerine ve HBB meclis üyelerine sesleniyorum. HATSU’yu ekonomik darboğaza sokarsanız elinize ne geçecek? HATSU zarar ederse mutlu mu olacaksınız? İktidar temsilcilerinin HATSU’ya zarar verme anlayışına 593 muhtarımız tepki vermeli. 

Hatay’a hizmet eden EXPO ve HADO’yu Hatay’a kazandıran, gastronomi şehri olmamızı sağlayan Lütfü Savaş’a teşekkür ederim. Elinizdeki gücün kıymetini bilin, layık olanın, doğru ve güzel hareketlerin arkasında durun. Yanlış yapana ve size hizmet getirmeyene kaşınızı çatın. Biz 593 muhtarımızı yürekten seviyoruz.” 

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, muhtarların köprü görevi üstlendiklerini söyleyerek “Muhtarlarımız ile birlikte çalışmaktan çok mutluyuz. Vatandaşlarımızın sorunları için sizlerle ortak çalışmaktan gurur duyuyoruz. Hepimiz bu memlekete hizmet etmek için buradayız” diye konuştu.