Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, kentte Rus gazetecileri ağırladı. Gastronomi Evi’nde düzenlenen buluşmaya kentin yerel basın ve ulusal ajansların temsilciler de katıldı.

Rus gazeteciler, HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın konuğu olarak kentte tarihi ve turistik yerleri gezdi. Başkan Savaş’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden gazeteciler, Hatay’ın tarihine, yemeklerine ve kültürel zenginliklerine tanıklık etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Hatay’ın tanıtımı için birkaç yıl önce Rusya’ya gittiklerini söyleyen Savaş da Rus yetkililerin pandemi sebebiyle kenti ziyaret edemediğini ve turizm konusundaki çalışmaların sekteye uğradığını belirterek, projelerin kaldığı yerden devam etmesi için çalıştıklarını söyledi. 

Kenti ‘ilklerin ve enlerin şehri’ olarak özetleyen Savaş, şöyle konuştu: 

“Üç semavi dinin ilk ibadethaneleri burada. Dünyada sokakları ilk kez ışıklandırılan cadde yine Hatay’da. Gayrıresmi olimpiyatların yüzyıllarca yapıldığı yer yine Antakya’dır. Aynı zamanda burası farklı etnik köken ve inanıştan insanların kardeşçe yaşadığı bir şehirdir. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Anadolu’nun ortasında yer almamız bize ticari yönden de büyük katkı sağlıyor.”

Savaş, şehrin kültür zenginliğinin gastronomisine de yansıdığını aktararak Hatay’ın 600’ün üzerinde yemek çeşidiyle UNESCO’nun 36 Gastronomi Şehri’nden bir tanesi olduğunu vurguladı. Rusya halkının Türkiye’de daha çok Antalya ve Muğla’yı turistik şehirler olarak gördüğünü belirten Savaş, Hatay’ın da turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini ve bu sebeple Rus gazetecilerin Hatay’ı ülkelerine tanıtmalarının önemli olduğunu anlattı.

Rus gazetecilerin, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Rusya’da dikkatle takip edildiğini belirtmeleri ve seçimi millet ittifakının kazanması halinde ilişkilerin ne yöne evrileceğinin sormaları üzerine Savaş, seçimi en büyük partisi CHP olan Millet İttifakı’nın kazanması durumunda, Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok daha iyiye gideceğine inandığını kaydetti. Başkan Savaş konuya ilişkin, şunları söyledi:

“Seçim sürecinin birçok ülkede olduğu gibi Rusya’da da takip edilmesi gayet doğal. Bizim ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Atatürk, Türkiye’nin kurtuluşunu çok zor şartlarda sağlamış ve yeni bir Cumhuriyet kurmuştur. Atatürk aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’ni de kurmuştur.

“İKTİDAR DEĞİŞİRSE RUSYA İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ MÜKEMMEL BİR SEVİYEYE GELECEKTİR”

Atatürk önümüze ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesini koymuştur. Bu bizim halk olarak kulağımıza küpe olmuştur. Biz Rusya ile barış içerisinde olmak isteriz. Adayımız aşağı yukarı belli, biz kazanacağız. İktidar değişirse Rusya ile Türkiye ilişkileri mükemmel bir seviyeye gelecektir. Millet İttifakı’nın Rusya’ya karşı bir önyargısı olmadığını düşünüyorum. İlişkiler daha dostane ve stabil hale gelecektir ki ortak çıkarlarımız dostluğumuzun devamını gerektirir. Rus halkının bunu bilmesini isteriz, Türkiye ile Rusya’nın ebedi dostluğunu diliyorum.”

Argumenti ve Faktı Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Marina Mişınkina’nın, Başkan Savaş’a, Hatay’da uluslararası bir medya forumu yapma önerisi üzerine, Savaş bundan mutluluk duyacaklarını söyledi. Rusya basınını temsil eden gazetecilerin Hatay’daki tarihi binaların restorasyonundan etkilendiklerini belirtmesi üzerine Savaş, tarihi binaların restorasyonunu yaparak günlük hayatta kullanımlarının binaların uzun yaşamasına sebep olduğuna dikkat çekti. Hatay’ın geçmiş tarihine de sahip çıktıklarını anlatan Savaş, “Bu konuda en önemli öğe bilimdir. İllerimizdeki tarihi binaları oluşturduğumuz kurullar aracılığı ile koruyoruz. Tüm dünya eski medeniyetlerin değerlerini ön plana çıkarmalı” dedi.

Üç semavi dinin kesiştiği noktanın Hatay olduğunu söyleyen Savaş, 27-29 Haziran 2023’te ‘İnanç Fuarı’ yapmayı planladıklarını ve Rus yurttaşları da bu fuara davet ettiklerini sözlerine ekledi.