Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Covid-19 salgınına ilişkin açıklama yaptı. Koca, salgında vaka sayısının 200 bini aştığı Türkiye'de son bir haftada Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı saat 17.00'de video konferans yöntemiyle başladı. Sona eren toplantının ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgına dair açıklama yaptı. Koca, "Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor" dedi. Salgına ilişkin güncel verileri de açıklayan Fahrettin Koca, toplam vaka sayısının 201 bin 98'e, toplam hayatını kaybeden insan sayısının ise 5 bin 150'ye ulaştığını kaydetti. Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"ARTIŞLARLA BİRLİKTE BAZI TEDİRGİNLİKLER YAŞAMAYA BAŞLADIK"

"Yeni vaka sayılarımızda 1000'in altına inme başarısından sonra yakın dönemdeki artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Riske karşı alınabilecek tedbirler uyulması çoğu kere kolay olan tedbirlerdir.Yapmamız gereken tedbire uygun seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Virüs gerçeğini dikkate alarak hayatımıza elden geldiğince düzen vermemizi gerektiriyor."

"VİRÜSÜN YAYILMA HIZININ AZALDIĞI DÜŞÜNCESİ YANLIŞTIR"

"Tedbirlere birlikte uyarsak hürriyet alanımızı genişletiriz. Salgını bir sağlık sorunu olmakla sınırlandırırız. Uymazsak vaka sayıların artması, virüse yakalanma endişesinin büyümesi ortak hayatımızı geriletecektir. Virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar var. Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur. Bunlara itibar edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına, hastalığı başkalarına bulaştırmasına neden olmaktadır."

"BÜYÜKLERİMİZİ TEHLİKEYE ATMAYIN"

"Bilim Kurulumuzca doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve mesafe konusunda yanlış kanılar bulunmaktadır. Bu kurallar kendimizi ve karşımızdakini riskten korumamıza yarar. Virüsü belirtisiz şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Virüsü haberimiz olmadan başkalarına bulaştırırız. Özellikle büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz."

"BEŞ İLDE SON BİR HAFTADA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR"

"1 Mart'tan bu yana ülkemizdeki toplam vaka 199 bin 906'dır. Vakaların yüzde 53,74'ü İstanbul'da tespit edilmiştir. Son bir haftada İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51,16'dır. Son iki hafta içinde 5 ilimizin vaka sayılarında artış olmuştur. Bu iller Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'dır. Nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın. Vaka sayısında istikrarlı azalma gösteren 5 ilimiz Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Gümüşhane'de ise 2 haftadır hiç vaka görülmemiştir. Verdiğim bilgileri tüm şehirlerimizi kapsayacak şekilde yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz.

"ENTUBE HASTALARIN YAŞ ORTALAMASI ARTIYOR"

"Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları ancak tedbirlere uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yatmak yerine başka şekilde gerçekleştirilebilir. Bu örnekleri hepimiz kendi hayatımıza uygulayabilir, önlemi alabiliriz. Son bir ayda Covid-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu anlaşılıyor. Büyüklerimizi evde izole ederek korumayı başarmıştık. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar. Salgın boyunca vefat edenlerde 60 yaş üzeri ve hastalığı olanların oranı yüzde 72'ye yakındır. Yoğun bakım hastalarımızdaki artışla birlikte entübe hastaların yaş ortalaması daha da yükselmektedir. Bir önceki ay 65,2 olan yaş ortalaması bu ay sonunda 67,4'e yükseldi. Büyüklerimizi korumaya aldığımız günlerin avantajlarını koruyamıyoruz. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir yakınımızın kaybına yol açacak kadar riskli olabilir. Anlık sevincimize, heyecanımıza yönelik kontrolsüz bir hareketimiz farkında olamadığımız nicelerinin ardından üzüntü duymamıza kaynaklık edebilir. Bugüne kadar yaşananlardan sonuç çıkaralım, tehditin karşısına tedbiri koyalım."

VAKA SAYISI 200 BİN'İN ÜZERİNE ÇIKTI

"Bugünkü vaka sayımız 1192. Vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 19. Bugün iyileşen hastalarımızın sayısı 2311. Bugün toplam yoğun bakımdaki hasta sayımız 1035. Entübe olan hasta sayımız 362. Test sayımız ise 52 bin 313."

VEFAT EDENLERİN YAŞ ORTALAMASI: 70,1

"Son bir ayda vefat edenlerin yaş ortalaması 70,1. Entübe olanların ortalaması 64,9. Hastanede yatan vatandaşlarımızın yaş ortalaması 47,5. Evde takip edilenlerin yaş ortalaması 37,4. İyileşenlerin ise 36. Bu bize yaş arttıkça daha dikkatli olmamız gerektiğini göstermiş oluyor."

"YAŞ ARTTIKÇA ENTÜBASYON VE VEFAT ARTIYOR"

"Zatürre gelişen vakaların ortalama yaşları 36 iken giderek daha yaşlı bir gruba, yani 52,9'a kadar çıktığını görüyoruz. Zatürre gelişim oranı giderek yaşla birlikte çıktı. Vakaların ağırlıklı olarak erkeklerde olduğunu görüyoruz. Ölümlerin cinsiyetlere ve yaşa göre dağılımına baktığımızda, virüsün erkeklerde ve ileri yaşlarda daha ölümcül olduğunu görüyoruz. Hastalığa yakalanması yüksek olan 20-65 yaş grubunun iyileşme oranlarının da yüksek olduğu görülüyor. Yaş arttıkça hem entübasyonun, hem de vefatın arttığını çok net görmüş oluyoruz. Tansiyon yüksekliği, diyabet, kalp hastalığı ve obezite olmak üzere dört hastalıkla ilişkisi, yaş arttıkça yoğun bakıma girme, vefat oranının artması her dört durum için de görülüyor.