Haber: Güven Boğa

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu; “Mehmet Emin Özkan’a Özgürlük” diyerek eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Basın Açıklamasını İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek Okudu.

"YÜRÜYEMEYEN ELLERİ KELEPÇELİ ÖZKAN'IN DURUMUNA DİKKAT ÇEKECEĞİZ"

Çiçek, “Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem olan ve basına yansıyan görüntüleri ile  vicdanları kanatan, elleri kelepçeli, yürüyemeyen ve jandarmaların koluna girmesiyle adım atabilen, elleri kelepçeli Mehmet Emin Özkan’ın durumuna tekrardan dikkat çekeceğiz” dedi.

İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek konuşmasına şu şekilde devam etti;

"Diyarbakır D Tipi CİK’nda olan Mehmet Emin Özkan 1939’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. 1993 yılına kadar lice’de yaşadı ve tarımla uğraştı. Lice’nin yakılması ile Mersin’e göçtü. 1996’da 2 itirafçı ifadesi ile tutuklandı. İtirafçılar, ifadelerini geri çekmelerine ragmen ağır müebbet hapse mahkum edildi. Davası tekrardan görülmektedir. En son 16 Eylül 2021’de Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına SEGBİS ile katılmış işitme, algılama sorunu yaşadığı için savunma yapamamıştı. Ağır hasta ve ileri yaşta olmasına rağmen tahliye edilmemişti."

"OLUMLU YA DA OLUMSUZ HERHANGİ BİR DÖNÜŞ OLMADI"

"1996 yılından bu yana, 25 yıl, cezaevinde olan Mehmet Emin Özkan 84 yaşında olup kronik kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak sorunları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi hastalıkları mevcuttur. Yine hastalıkları ve yaşı nedeniyle yeme, içme, banyo gibi temel ihtiyaçlarını giderememektedir. Tutukluluğundan bu yana 5 kez kalp krizi geçirmiş, 4 kez anjiyo olmuştur. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nin 2015 yılında vermiş olduğu %87 engelli raporuna rağmen, ATK tarafından R tipi cezaevinde 1 ay süreyle gözlem altında tutulmalıdır, şeklinde bir karar verilmiş ve yapılan infaz erteleme başvurusuna ise olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüş olmamıştır."

"HİJYENLİ VE SAĞLIKLI KOŞULLARDA TEDAVİ OLMALI"

"Dışarıda yaşayan ve bunca hastalığı bulunan herhangi bir insanın bile büyük sıkıntılar yaşayacağı, birçok raporla hayatını devam ettirebileceği bir süreci yaşayan Özkan maalesef ki hapistedir. Bundan dolayı tedaviye ulaşmada, tedavi için götürülmekte prosedür, yaş ve sağlıktan kaynaklı birçok sıkıntılar yaşamaktadır. Bir an önce tahliye edilmelidir ki hijyen ve sağlıklı koşullarda, elleri yatağa kelepçelenmeden, kendisine refakat edilerek tedavisini olabilsin. Çocuklarını ve torunlarını görebilsin."

"BİR AN ÖNCE TAHLİYE EDİLSİN"

"İnsan hakları savunucuları olarak yetkililere sesleniyoruz. Mehmet Emin Özkan’ın başına gelebilecek olumsuzluklardan sorumlusunuz. Bir an önce Özkan tahliye edilsin."