Kraliyet Darphanesi, JK Rowling tarafından 1997 yılında yayınlanan Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın 25. yıldönümünü kutlamak için toplamda dört adet yeni para basacak. 50 pence’lik yeni Harry Potter para setinde Kraliçe 2. Elizabeth’in ve yakın zamanda tahta çıkan Kral 3. Charles’ın portreleri olacak. Kraliyet Darphanesi, madeni paraların yüksek ilgi görmesini bekliyor.

Bloomsbury Publishing tarafından yayınlanan kitap, Harry Potter’ın kurgusal Hogwarts Büyücülük Okulu’ndaki hayatını detaylandıran bir dizi hikâyenin başlangıcıydı. Eylül ayında Aberdeenshire’daki İskoç Balmoral malikânesinde vefat eden Kraliçe 2. Elizabeth’in portresi serinin bu yıl piyasaya sürülecek ilk iki parasında yer alacak. Serinin son iki Harry Potter parası ise önümüzdeki sene piyasaya sürülecek ve paralarda bir ay önce tahta çıkan Kral 3. Charles’ın portreleri bulunacak.

harry potter para2

“HOGWARTS EKSPRESİ, DUMBLEDORE VE HOGWARTS CADILIK VE BÜYÜCÜLÜK OKULU”

Normal madeni paralarda güncel ve eski devlet başkanları yer alırken, bu serideki ilk parada öncelikle Harry Potter karakteri resmedilecek. Diğer üçünde ise meşhur Hogwarts Ekspresi, Profesör Albus Dumbledore ve Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun bir resmi yer alacak. Jim Kay’in resmettiği bu dört madeni para, Royal Mint (Kraliyet Darphanesi) web sitesinden satışa çıkacak. Fiyatlar ise paraların özelliklerine göre 11 Pound ile 5215 Pound arasında değişiyor. Kraliyet Darphanesi çalışanlarından Nicola Howell “Birleşik Krallık madeni paralarının resmi üreticisi olarak Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın 25. yıldönümünü kutlamak adına büyüleyici bir para koleksiyonu hazırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

kraliçe elizabeth