Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü'nde okuyan 140 öğrenci 40 bilgisayarı bölüşmek zorunda. Üstelik fakültenin diğer öğrencileri de bu materyalleri kullanıyor. 

Öğrenciler, sorunlarını yıllardır dile getirerek çözüm talep ettiklerini belirtiyor. Bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi Dicle Ergin : "Laboratuvarımızda bulunan 40 bilgisayarın bir kısmı çalışmıyor. Bu bilgisayarları kullanmamız gerekiyor ama ortalama 140 kişiyiz, hal böyle olunca da o laboratuvarı yeteri kadar kullanamıyoruz. 40 bilgisayarı nasıl bölüşüp kullanacağız?”

bilgisayar-odasi-j5W1

Döviz kurunun yükselmesi ile bilgisayar fiyatlarının da arttığını belirten Ergin, öğrencilerin çoğunun bilgisayar alamadığını da vurguluyor: "Güzel bir laboratuvarımız olsun, içinde iyi bilgisayarlar olsun, derslerimiz aksamasın istiyoruz. Sorunumuzu her yerde dile getiriyoruz. ‘Öğrencinin yanındayız’ diyen iş insanları ışık hızıyla yok oldular. Hiç kimseden bir destek alamadık.”

Gazete Duvar'dan Fatma Keber'in görüştüğü  bilgisayar mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Yusuf Yasin Kaya da kontenjan artışı ile kalabalık sınıflarda ders gördüklerini ve bilgisayarların yetersiz kaldığını dile getirdi. Mevcut bilgisayarların da teknik kapasitelerinin düşük olduğunu ifade eden Kaya, “İki hoca aynı anda laboratuvarı kullanamıyor. Bizler de mağdur oluyoruz. Bilgisayar mühendisliği, geleceğin mesleklerinden bir tanesi. En çok yatırım yapılması gereken bölümlerin başında geliyor diye düşünüyorum” dedi.

Dört yıldır sorunun çözümü için çabaladıklarını söyleyen Kaya, “Sıkıntımız ile ilgili çok uğraştık, tüm yetkililere ilettik. Ama hiçbir sonuç alamadık. Yazılım, teknoloji her zaman ilerliyor, biz donanımsal olarak bile bu teknolojiyi kullanamıyoruz. Bu da derslerimizi etkiliyor” diye konuştu.

Bilgisayar mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Abdurrahman Furkan Hekimoğlu da laboratuvara gruplar halinde alındıklarını belirterek ödevlerini yapamadıklarını söyledi. Üçüncü sınıf öğrencisi Muhammed Demir ise sıkıntının sadece bilgisayar eksikliği ile sınırlı olmadığını, eğitimin de yetersiz olduğunu anlattı: “Reklamlarda mühendisler için ‘bu ülkenin geleceği’ diye bahsediliyor ama biz bunu hissedemiyoruz.”

Öte yandan konuya ilişkin ulaşmaya çalıştığımız Harran Üniversitesi yetkilileri ise soruları yanıtsız bıraktı.