Hâlâ Tanığız Platformu, 1998'de Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, hakkında verilen beraat kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulan sosyolog Pınar Selek'e destek açıklamasında bulundu.

"İŞLENMEMİŞ BİR SUÇUN HÜKMÜ OLMAZ"

"Bu Beraate Dokunamazsınız" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sosyolog-yazar arkadaşımız Pınar Selek’i 1998’den beri kuşatan Mısır Çarşısı başlıklı komplo, 25. senesinde beraat kararının bozulduğu haberleriyle maalesef bir kez daha gündemde. Gerekçeli karar avukatlara tebliğ edilmeden, UYAP sistemine dahi yüklenmeden basın yoluyla her nasılsa duyurulan bu akıl almaz gelişmeyi hiçbir şekilde kabul etmediğimizi ve beraat kararını sonuna kadar sahiplendiğimizi kamuoyuna duyurmak isteriz.

Aynı davadan tam dört kez beraat kararı verilen ve son beraat kararının ardından sekiz sene dava incelenmeksizin bekletildikten sonra Pınar Selek’e dönük operasyon denebilecek şekilde verilen karar karşısında, bu işlenmemiş suçun hükmü olmadığını bir kez daha hatırlatmak ihtiyacındayız.

Arkadaşımızın ve onun nezdindeki bu hak mücadelesinin dayanışma çemberini genişleterek her zaman olduğu gibi bu sürecin de sonuna kadar takipçisi olacağız. Görev suçu tanımına girecek şekilde manipüle edici, sahte belge ve iftiralara, kerelerce çürütülmüş iddialara ve hukuki delilleri yok sayan kararlara karşı verilen bir adalet mücadelesini boşa çıkarmak mümkün değil. Pınar Selek’in beraatine dokunamazsınız. Bu beraat bizim adalet, eşitlik ve özgürlük temelli bir hayat düşümüzün teminatıdır. Beraati ve Pınarımızı insan olmanın tüm onuruyla sahipleniyoruz."

PINAR SELEK'TEN AÇIKLAMA: KARAR AKIL DIŞI

Anadolu Ajansı tarafından duyurulan ve BBC Türkçe'de yer alan haber üzerinden yayılan bu son gelişmeye dair yazılı bir açıklama yollayan Pınar Selek ise şunları söyledi:

"Dosyada patlamanın gaz kaçağından olduğuna dair birçok bilimsel rapor varken, bu konuda benden tek bir ifade alınmamışken, soru bile sorulmamışken, yalnız Abdulmecit Ö. isimli bir kişinin işkence altında verdiği ama mahkemede reddettiği 'beraber yaptık' ifadesine dayanılarak dava açılmışken, bu şahıs benimle birlikte beraat etmişken, üstelik onun beraati kesinleşmişken, yani sadece benim beraatime itiraz edilmişken, bu karar sadece yanlış ve akıl dışı değil, insanlık dışıdır. Bu kararın hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Gerekçeli karar daha çıkmadığı için daha fazla yorum yapamam. Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğim, edeceğiz."