İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı yapılan eyleme katıldığı için Denizli Valiliği tarafından haklarında sınır dışı kararı verilen İranlı mültecilerin itirazları Denizli İdare Mahkemesince reddedildi.

Evrensel'den Hilmi Mıynat'ın haberine göre 20 Mart 2021’de İstanbul Sözleşmesi basın açıklamasına katılan Leili Faraji, Zeinab Sahafi, Esmaeil Fattahi ve eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Kamu düzenini bozma suçlamasıyla 6 Nisan'da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen İranlı mülteciler, Denizli İdare Mahkemesine dava açarak karara itiraz etmişti. Denizli İdare Mahkemesi ise eyleme katılan mültecilerin itirazlarını oy birliği ile reddetti.

“İDARE KEYFİYETİNE DAYANAN BU KARAR ANAYASAYA AYKIRIDIR”

İranlı mültecilerin avukatı Hayriye Buse Bergamalı, itirazın reddedilmesine tepki göstererek "Müvekkillerim şartlı mülteci statüsündedir. Uluslararası Koruma başvuruları kabul edilmiştir. Toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak anayasal haklarını kullanmışlardır. Bu hak uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmıştır. İdare keyfi olarak ‘Kamu düzenini bozma’ iddiasıyla karar almıştır. İdare keyfiyetine dayanan bu karar anayasaya aykırıdır. Davadan çıkan karar da mahkemenin idare keyfiyetinin arkasında durduğunu göstermiştir ve hukuka aykırıdır" dedi.

"İRAN'A GERİ DÖNERSEK AĞIR CEZALARA MARUZ KALABİLİRİZ"

İranlı mültecilerden Esmaeil Fattahi ise bu durumun endişe verici olduğunu kaydederek, "Göç İdaresi’nde de kendileri bize mülakat yaptı. Uluslararası korumamız tescillendi. Benim zaten 2016’dan beri korumam var. İzinli olan bir toplantıya katıldığımız için 1 aydan fazla Geri Gönderme Merkezi’nde baskılara maruz kaldık. Bizi geri gönderme için imza almaya zorladılar. İran’a geri dönersek ağır cezalara, İran istihbaratının işkencesine maruz kalabiliriz. Her an kapı çalıp bizi götürebilirler endişesi taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE DEVLETİ TARAFINDAN CEZALANDIRILDIK"

İtirazın reddedilmesine tepki gösteren Fattahi, "Kamu düzenini bozma esnek kavram. Yasal bir eyleme katılmışız nasıl bozmuşuz kamu düzenini? İran İslam Rejimi’ne hayır yazıyordu pankartımızda. Yani İran’da yaşadığımız sıkıntıları anlatınca, İran Rejimi’ni eleştirdiğimiz için Türkiye devleti tarafından cezalandırıldık” diye ekledi.