dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. 1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl, art arda gelen zamlar ve derinleşen ekonomik krizin gölgesinde kutlanacak.

Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapıalca kabine toplantısının ana gündem maddesi, Ramazan Bayram tatilinin süresi olacak.

1 MAYIS TÜM YURTTA KUTLANACAK

1 Mayıs İşçi Bayramı “Birlikte Değiştireceğiz Birlikte 1 Mayıs'a” sloganıyla hazırlanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB,  ekonomik krize ve zamlara vurgu yaparak, alanlara çıkma çağrısı yaptı.

Sendiklar Taksim yasağına da tepki gösterdi ve "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) 1 Mayıs’ta İstanbul Maltepe’de olacaklarını açıkladı.

Türk-İşGenel Başkanı Ergün Atalay, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çelenk bırakacaklarını ve 30 ilde 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını açıkladı. Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ise 1 Mayıs'ı 25 Nisan-1 Mayıs arasında Türkiye'nin her yerinde kutlayacaklarını bildirdi.

GEZİ DAVASINDA KARAR DURUŞMASI

Aralarında Osman Kavala, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora’nın da olduğu 17 kişinin yargılandığı Gezi davasının karar duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, saat 10.00’da görülmeye başlandı.

Cuma günü yapılan duruşmada, 1634 gündür cezaevinde tutulan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 9 sanık, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmıştı.

KABİNE BUGÜN TOPLANIYOR

Kabine toplantısı, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları, terörle mücadele operasyonları ve ekonomi gündemiyle, 2 haftalık aranın ardından bugün yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıda, Putin-Zelenskiy zirvesi için yürütülen diplomatik çabalar değerlendirilecek.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Toplantıda Ramazan Bayramı tatilinin uzatılmasının da görüşülmesi bekleniyor. 2 Mayıs Pazartesi başlayacak bayram tatili, 4 Mayıs Çarşamba bitecek. Kabine toplantısında 5 ve 6 Mayıs tarihlerinin de tatil ilan edilmesi değerlendirilecek. Bu yönde bir karar alınırsa memurlar 9 gün tatil yapacak.

KILIÇDAROĞLU'NUN EVİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin elektiriği kesildi. Kılıçdaroğlu 1 hafta karanlıkta oturacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kemal Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriğinin kesik olmadığını iddia etti. “Yapılan incelemeler sonucu o gün evin elektriği varmış” diyen Dönmez'e Kılıçdaroğlu'ndan sert tepki geldi. 

Kılıçdaroğlu, yanıtında, "Erdoğan’ın enerji bakanı budur. Beceriksiz, yalancı, kelime cambazı” diyerek Dönmez'e istifa yolunu gösterdi. 

Dönmez, daha sonra bir açıklama daha yaparak Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği evin ‘borcundan dolayı elektriğinin kesik olmadığını’ iddia etti.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON RAPORUNU AÇIKLAYACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-II"nin tanıtımı amacıyla 28 Nisan Perşembe günü bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

TCMB'den yapılan duyuruya göre, bankanın Ankara'daki idare merkezinde gerçekleştirilecek toplantı, saat 10.30'da Başkan Kavcıoğlu'nun sunumu ile başlayacak.

Kavcıoğlu daha sonra basın mensupları ile ekonomistlerin sorularını yanıtlayacak.

Toplantı, bankanın internet sitesinin yanı sıra resmi Twitter ve YouTube hesaplarından da canlı olarak yayınlanacak.

Merkez Bankası'nın yılın ilk Enflasyon Raporu'nda, enflasyonun 2022 sonunda orta noktası yüzde 23,2 olmak üzere, yüzde 18,6 ile yüzde 27,8 aralığında gerçekleşeceği öngörülmüştü.

BAYRAM İKRAMİYELERİ BU HAFTA YATIRILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilerin 2022 yılı Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 27-29 Nisan tarihlerinde hesaplara yatırılacağını açıkladı.

Emekli ikramiyelerinin ödeme günleri şu şekilde:

4/a’lı işçi emeklileri için ödeme günleri; 17, 18, 19, 20, 21 olanların 27 Nisan, 22, 23, 24, 25, 26 olanların 28 Nisan, 4/b’li Bağ-Kur emeklileri için 29 Nisan.

4/c’li memur emeklileri için ise hem bayram ikramiyeleri hem de Mayıs ayı aylıkları 29 Nisan tarihinde ödenecek.

MARMARA DENİZİ'NDEKİ MÜSİLAJ SORUNU MECLİS'İN GÜNDEMİNDE

"Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu"nun hazırladığı rapor, Genel Kurul'da ele alınacak.

570 sayfalık raporla çevresel tehdidin boyutu gözler önüne serildi, müsilajın kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı.

Raporda, müsilaj oluşumunda en önemli faktörün sudaki besin maddeleri oranının artması olduğu vurgulandı.

Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlere ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması istendi. AKP'nin hazırladığı teklifin, raporun görüşülmesinin ardından Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

YAŞLILAR İÇİN KOMİSYON KURULACAK

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, yaşlıların sorunlarının tespiti ve yaşlılara yönelik kamu hizmetlerinin daha nitelikli şekilde sunulması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istemişti. Buna ilişkin adımın da hafta içinde atılması bekleniyor.

Kurulacak komisyon çalışmalarıyla yaşlıların daha rahat bir yaşam sürmeleri için her alanda alınacak tedbirler belirlenecek.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ AÇIKLANACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Nisan ayı ekonomik güven endeksi verisini 28 Nisan Perşembe günü açıklayacak.

Öte yandan TÜİK bugün, Nisan ayı hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri verilerini duyuracak.

FRANDA'DA SEÇİMİN GALİBİ MACRON

Fransız halkı dün cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda görevdeki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ikinci kez seçti. Araştırma şirketlerinin sandık çıkışında yayımladığı verilere göre merkez aday Macron oyların yaklaşık yüzde 58’ini, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen ise yüzde 42’sini aldı. 

Araştırmacıların tahmin ettiği seçime katılım oranı, ortalama yüzde 71’le 1969’dan beri “en düşük oran” olarak kayıtlara geçti.

Seçim sonrası yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul eden Le Pen, 2002’de babası Jeane Marie Le Pen’in elde ettiği yüzde 17,8’lik oy oranını ikiye katladı ve bu sonuç Fransa 5. Cumhuriyeti’nde ilk kez aşırı sağ ve ırkçı bir partinin rekor oyu olarak tarihe geçti. 

Marine Le Pen, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yenilgisinden sonra siyaseti bırakma niyetinde olmadığına dair güvence verdi. 

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 61. GÜNÜNDE

Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatında 61. güne girildi.

Kiev’de önceki gün açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile savaşı sonlandırmak için görüşmek istediğini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin de bugün Kiev'de Zelenskiy ile görüştü.

Ayrıca Rusya’nın Ukrayna sınırına 150 kilometre uzaklıkta bulunan Bryansk şehrindeki petrol deposunda yangın çıktı.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 413. gününde devam edecek.