dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. İşçilerin hakları için iş bırakma eylemleri devam ederken, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.

İŞÇİLER HAKLARI İÇİN DİRENİYOR

Trendyol motokuryeleri tarafından yüzde 11’lik zam kararına karşı yapılan eylemler, kazanımla sonuçlandı. BBC Türkçe İstanbul bürosu çalışanlarının 14 Ocak’ta başlattıkları grev de kazanımla sonuçlandı. BBC ile TGS arasında yüzde 32 zammı içeren maddeler üzerinde anlaşmaya varıldı, grev sona erdi.

İşçilerin kötü koşullar ve düşük ücretlere karşı İstanbul, İzmir ve Eskişehir gibi pek çok noktada yaptığı eylemler sonucunda, işçilerin aylık maaşlarında yaklaşık yüzde 39 oranında artış sağlanacak.

Bu kazanımın ardından HepsiJet ve Scotty çalışanları da işverenlerin verdiği zamlara karşı geçinemediklerini söyleyerek kontak kapattı.

HepsiBurada’nın kargo dağıtım ağı HepsiJet’te çalışan kuryeler, patronun 1 liralık zam teklifine karşı Antalya ve Karaman’da Cuma günü iş bıraktı.

Scotty kuryeleri de “Yüzde 22’lik sefalet zammını kabul etmiyoruz” diyerek Cumartesi günü kontak kapatmıştı.

200 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Kocaeli’de otomotiv yan sanayi firması olan Farplas Otomotiv’de çalışan 100’ü aşkın işçi, Birleşik Metal-İş’e üye olduğu ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istediği için işten çıkarıldı.

Bunun üzerine atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için kendilerini fabrikaya kapatan işçilere polis müdahale etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası, Farplas Otomotiv’deki direnişte yaklaşık 200 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Sendika’dan yapılan açıklamada, “Bu dondurucu soğukta saatlerdir işleri ve ekmekleri için direnen Farplas işçileri ile birlikte onlarla dayanışmada bulunan şube yöneticilerimiz, temsilcilerimiz yaklaşık 200 işçi polis biber gazlı saldırısı sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu da var” denildi.

ERDOĞAN MİTİNGİNDE SAHNEYE ÇIKARILAN ÇOCUK

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon'daki toplu açılış töreninde sahneye çıkartılan bir çocuk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için "Hain" dedi. 

Erdoğan, bakanları, AKP'li siyesetçiler ve bürokratlar, bu anları gülerek izledi. Ardından da Erdoğan kurdeleyi çocuk ile birlikte kesti. CHP Genel Merkezi, olayla ilgili olarak Erdoğan'ı kınadı.

KILIÇDAROĞLU, 'TROL'LERİ İFŞA ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından paylaştığı bir video ile, "Halkımızdan vergiyle, zamlarla çalınan paraları, devasa bir trol ağını beslemek için harcıyorlar. Milletin mutfağı yangın yeri, Sarayın tek derdi illegal dinleme, mobese ile izleme, trollerle küfür kıyamet. Ahlaksızlığın sınırı yok, çocuklar bile araç..." açıklamasında bulundu.

Kendisiyle ilgili iktidar tarafından tutulduğunu belirttiği trollerini ifşa eden Kılıçdaroğlu, "Dilleri de çok tanıdık. Ağa babalarının dilleri. Kılavuzları camide dil kopartıyor bunlar da dijitalde" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Son 6 ayda beni etiketleyen 700 binden fazla tweet atılmış. Bunların 300 binini bu maaşlı trollere ürettirmişler. Bu sarayın her şeyi sahte her şeyi illegal. Devleti suça alet ediyorlar. Ses dinlemesi yapıyorlar, MOBESE ile her hareketimizi takip ediyorlar. Dijitalde de bir trol ordusu ile karalamalar yapıyorlar. Sarayın tüm meşgalesi bu. Halk ise sefalet içerisinde. Durun birincisini anlatayım: Nevzat Kanlı diğer namı son laik bükücü. Nevzat Kanlı benim dijital sapığım gibi bir şey. Ne yazsam ne tweet atsam nerede konuşmam yayınlansa bu sapığım hemen altına küfürleri döşüyor. "

İMAMOĞLU MOBESE KAYITLARINI YARGIYA TAŞIDI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 24 Ocak'ta İngiliz Büyükelçi ile buluştuğu iş yemeği ile ilgili MOBESE görüntülerinin yasadışı bir şekilde alıp yayan kişiler hakkındaki suç duyurusunda bulundu.

İmamoğlu, Abdülhamit Gül’ün Adalet Bakanlığı’nın ayrılmasında MOBESE ile izlenmesinin de bir etkisi olduğunu belirterek, “Bu olay, Adalet Bakanı'nın kellesini aldı. Birazcık düzgün kim varsa onları her halde bu iş gibi götürecek görünüyor” dedi.

OCAK AYI ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANACAK

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 3 Şubat Perşembe günü Ocak ayı enflasyon verisini açıklayacak.

SANAYİDE ENERJİ KISITLAMALARI

Sanayide elektrik kesintisi bitti. Doğal gaz kesintisi ise, bugünden itibaren yüzde 40'dan 20'ye düşürülecek.

İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANACAK

Ocak ayı ihracat rakamları, 2 Şubat Çarşamba günü açıklanacak. Sanayideki kesintilerle üretimin durmasının, verileri nasıl etkilediği ise merak konusu.

KABİNE TOPLANTISI BUGÜN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantının gündeminde; Rusya-Ukrayna krizi, salgın sürecinde gelinen nokta ve artan vakalara karşı alınacak yeni önlemler ile ekonomi olacak. 

MERKEZ BANKASI'NDAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Merkez Bankası Genel Kurulu Perşembe günü gerçekleştirilecek. Olağanüstü toplantıda, Hazine aktarımının yapılacağı kaydedildi.

HDP'Lİ GÜZEL'İN SAVUNMASI ALINACAK

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezlekeyi inceleyen Hazırlık Komisyonu, hafta başında HDP’li vekilin sözlü savunmasını almak üzere toplanacak. Semra Güzel’in, yüz yüze savunmanın yanı sıra bir milletvekiline de savunma yaptırma hakkı bulunuyor. Savunmanın ardından hazırlanacak rapor Karma Komisyon’a sunulacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GENEL KURUL'A GELİYOR

1 haftalık tatilin ardından Meclis çalışmalarına yarın başlayacak. On binlerce öğretmeni ilgilendiren Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Genel Kurul'a gelecek.

Teklifle öğretmenlik, kariyer temelli meslek grupları arasına girecek. Aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları getirilecek.

10 yıldır öğretmenlik yapan ve sınavı başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşlarında bin lira artış olacak. 10 yıllık uzman öğretmenler, başöğretmen unvanı alabilecek. Teklifle öğretmenlere 3600 ek gösterge getirilmesi de öngörülüyor.

 Eğitim Sen de, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin geri çekilmesi talebiyle sendikanın genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecek.

BEKİR BOZDAĞ YEMİN EDECEK

Abdulhamit Gül'ün görevden af talebinin kabul edilmesiyle birlikte Adalet Bakanlığı'na atanan Bekir Bozdağ da Genel Kurul'da yemin edecek. Böylece Bekir Bozdağ'ın milletvekilliği de düşmüş olacak. Meclis'te Anayasa Komisyonu ve Karma Komisyon başkanlığını yürüten Bozdağ'ın yerine komisyon başkanlığı için seçim yapılması da bekleniyor.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 329'uncu gününde devam edecek.