dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Ülke genelinde kar yağışının etkisi devam ederken, sanayinin elektriği kesildi. İran gazı kesmesinin ardından, BOTAŞ da kısıtlama getirdi ve sanayiye verilen elektrik üç gün süreyle kesildi.

Gazeteci Sedef Kabaş Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklanırken, sanatçı Sezen Aksu da bir şarkısındaki ifadeler nedeniyle Erdoğan ve AKP çevreleri tarafından hedef alındı.

SANAYİ ELEKTRİĞİ KESİLDİ: ÜRETİM DURDU

İran’ın verdiği doğal gazı durdurması nedeniyle Türkiye gaz sıkıntısı yaşıyor. Elektrik üretimini etkileyen sıkıntı nedeniyle sanayiye verilen elektrik kesildi, çoğu yerde üretim durdu. İşçiler ücretsiz ya da yıllık izne çıkarılıyor.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), organize sanayi bölgelerine 72 saat boyunca elektrik verilmeyeceğini açıkladı.

Bugünden itibaren üç gün süreyle sanayiye yönelik elektrik büyük oranda kesilecek, OSB’lere elektrik verilmeyecek. OSB’ler aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekebilecek; ancak üretim için enerji alamayacak.

Gazeteci Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada organize sanayi bölgelerinde ve elektrik tüketimin yüksek olduğu sanayi tesislerinde üretimin duracağını belirterek, “Sadece tedarik ve ana sanayi için kaybın 700 milyon dolar, tüm zinciri katınca 1 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Yani üretimin her durduğu gün kayıp yaklaşık 340 milyon dolar artacak.”

FATMA GİRİK YAŞAMINI YİTİRDİ

Türkiye sinemasının usta oyuncusu Fatma Girik, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında yaşamını yitirdi. 180'den fazla filmde rol alan Girik, , Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. 

SEZEN AKSU HEDEF ALINDI

Sanatçı Sezen Aksu, “Şahane bir şey yaşamak” şarkısındaki “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e” ifadeleri nedeniyle, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP içindeki isimler ve iktidar çevreleri tarafından hedef gösterildi.

Aksu’nun “Avcı” şiiriyle yaşadığı saldırılara yanıt vermesinin ardından, aralarında Latife Tekin, Nur Sürer, Elif Şafak, Ece Temelkuran, Birhan Keskin ve Sema Kaygusuz gibi yazar, gazeteci, akademisyen, müzisyen ve şairlerin olduğu 217 sanatçı imza metni yayınladı.

Metinde, "Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz" denildi.

UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN 29. YILINDA ANILIYOR

Ankara’daki evinin önünde 24 Ocak 1993’te bombalı suikast sonucu katledilen araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu’nun bugün 29’uncu ölüm yıldönümü. Araştırmacı gazeteciliğin öncülerinden olan Uğur Mumcu, mafya ilişkilerine, yolsuzlukları ve karanlık alışverişleri ortaya çıkarmak için yıllarca mücadele verdi.

SEDEF KABAŞ TUTUKLANDI

Gazeteci Sedef Kabaş, TELE1'deki televizyon programında kullandığı ifadeler nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklandı. 

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilen Kabaş, savunmasında, şu ifadeleri kullandı:

“Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur. Kast etmek istediğim, toplumu kucaklayan, birleştirici bir üslup olması gerektiğidir. Bunu vurgulamak istedim. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ederim.”

YURT KAR YAĞIŞININ ETKİSİNDE

Etkisini sürdüren yağışı nedeniyle 31 ilde engelli ve hamile kamu çalışanlarına idari izin verildiği açıklandı. Bu iller arasında İstanbul, Bursa, Konya, Samsun, Çankırı, Ordu, Kastamonu, Amasya, Tokat, Sinop, Malatya, Elazığ, Tunceli, Kütahya, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Niğde, Zonguldak, Şanlıurfa, Sakarya, Gaziantep, Denizli, Adıyaman, Bilecik, Adana, Düzce, Aksaray ve Eskişehir bulunuyor.

THY de yoğun kar yağışı ile ilgili 67 seferin iptal edildiğini açıkladı. 

FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

ABD Merkez Bankası (FED), 2022 yılının ilk toplantısı 25-26 Ocak tarihleri arasında yapacak ve faiz kararını açıklayacak.

İkinci toplantı ise 15-16 Mart tarihlerinde, üçüncü toplantı da 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

DENİZ POYRAZ CİNAYETİNE İLİŞKİN DAVANIN İLK DURUŞMASI GÖRÜLECEK

HDP İzmir il binasına dönük saldırıda Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın duruşması Bayraklı Adliyesi 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

KİTABA YÜZDE 30 ZAM

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Fiyatları yeniden en az yüzde 30 artırmak zorundayız. Yılbaşında kargocular yüzde 30 zam yaptı ki devamı da gelecektir. Artık satışından emin olunamayan kitaplar basılmıyor” açıklamasında bulundu.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 322'nci gününde devam edecek.