dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. HDP’nin çağrısıyla TİP, SMF, EMEP, TÖP, Sol Parti, Halkevleri, EHP ve TKP temsilcileri, “Üçüncü cephe” gündemiyle 18 Ocak'ta bir araya gelecek. Genel Kurul'da görüşmelerine devam edilecek olan, memur ve emeklilere yüzde 2 buçukluk ek zam kararı da, haftanın en önemli başlıklarından biri.

Merkez Bankası da, 20 Ocak'ta yılın ilk faiz kararını açıklayacak. Anketler, faizde bir değişiklik olmayacağı yönünde.

MEMUR VE EMEKLİYE EK ZAM GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDECEK

Yeni ekonomi modelin yasal alt yapısını oluşturan düzenlemenin görüşmeleri, Meclis Genel Kurulu'nda devam edecek. 10 maddesi kabul edilen teklifle birlikte Kur korumalı TL vadeli mevduatın yasal çerçevesi çizilmiş olacak.

Teklifle doğal gaza kademeli fiyatlandırma getirilirken, iklim şartlarına göre tarife belirlenmesi için BOTAŞ'a yetki verilecek.

Bireysel emeklilik sisteminde ise yüzde 25 olan devlet katkısı yüzde 30'a çıkartılacak.

Düzenlemedeki en önemli başlık ise, memur ve emeklilere yüzde 2 buçukluk ek zam. Ek zamla birlikte memurlar ve emeklileri Ocak ayında yüzde 30,95 zam almış olacak.

Ayrıca en düşük emekli aylığı da 2 bin 500 liraya çıkartılacak.

"ÜÇÜNCÜ CEPHE" GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 27 Eylül 2021 tarihinde açıkladığı “Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu” ile uzun süredir çağrı yaptığı “Demokrasi İttifakı” kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. 

Bu kapsamda HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Sol Parti, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile 18 Ocak’ta Ankara’da bir araya gelecek.

MERKEZ BANKASI'NDAN YILIN İLK FAİZ KARARI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Perşembe günü yılın ilk faiz kararını açıklayacak. Anketlere göre, faizde bir değişiklik olmayacak.

KAVALA'NIN YARGILANDIĞI GEZİ DAVASI'NIN 3. DURUŞMASI

Yargıtay tarafından bozulan Çarşı Davası ile İstinaf Mahkemesi'nce bozulan Gezi Parkı Davası'nın birleştirilmesinin ardından 52 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülecek. 

1539 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala da dava kapsamında yargılanıyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala’yla ilgili Türkiye’den savunma istemişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) ihlal kararına rağmen hâlâ tutuklu olan Osman Kavala davası nedeniyle Türkiye’ye karşı ihlal prosedürünün başlatılmasını talep eden Komite, Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş bekliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU GÖRÜŞÜLECEK

Genel Kurul'un gündemine İklim değişikliği araştırma komisyonunun raporu gelecek. Raporda, iklim değişikliği sebebiyle Türkiye'de olası sorunlara karşı alınacak önemler yer alıyor.

HDP'Lİ GÜZEL HAKKINDAKİ FEZLEKE KOMİSYONDA

Meclis Karma Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında, PKK'lı Volkan Bora ile fotoğraflarının basında yer almasının ardından hazırlanan fezlekeyi görüşmek için toplanacak.

Güzel'in fezlekesi komisyonda kabul edilirse, dokunulmazlığın kaldırılması için sön sözü Genel Kurul söyleyecek.

AŞISIZLARA PCR TEST ZORUNLUĞU KALDIRILDI

Aşısız kişiler için PCR testi uygulamasına son verildi. 

81 il valiliğine gönderilen ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyesi çerçevesinde oluşturulan genelgede, karar şu şekilde yer aldı:

"Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden, uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirler arası seyahatlerden önce, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmadan önce, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapan personele (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.), tüm kamu ve özel iş yerlerinde çalışanlara, kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacak kişilere, PCR testi ile tarama yapılmasına gerek olmadığının değerlendirildiği bildirilmiştir."

Uçakla şehirler arası seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edilecek.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 315'inci gününde devam edecek.