dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Yurttaşlar art arda gelen zamlar ile ekonomik krizi derinden hissetmeye devam ederken, TÜİK Mart ayı enflasyon oranını yüzde  5,46 olarak hesapladı. ENAG ise, Mart'ta enflasyonun yüzde 11,93 olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Ayrıca haftalık çalışmasına yarın başlayacak olan TBMM'de bu hafta üç teklif görüşülecek. "Vergi ve ekonomi paketi”ni içeren torba yasada; muhtarların ödeneklerinden yabancılara konut veya iş yeri teslimlerindeki istisnaya kadar birçok düzenleme yer alıyor.

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyonunu yüzde 5,46 olarak hesapladı. Yıllık enflasyonu ise yüzde 61,1 olarak açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Mart ayı raporunda enflasyonu üç haneli olarak hesapladı.

Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre, Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mart ayında yüzde 11,93 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 142,63 olarak gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş yüzde 1,41’le lokanta ve otellerde görülürken, sağlık sektöründeki fiyat artış yüzde 78,44'i buldu.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 40. GÜNÜNDE

Ukrayna Başsavcılığı, Rus ordusunun bombardımanlarında 869 eğitim kurumunun hasar gördüğünü, bunlardan 83'ünün tamamen yıkıldığını açıkladı. Açıklamaya göre, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 161 çocuk öldü, 264 çocuk yaralandı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınında bulunan Bucha kentinde sokaklara dağılmış ve bazılarının elleri arkadan bağlı cansız beden görüntüleri büyük tepki çekti.

ABD'de yapılan 64. Grammy Müzik Ödülleri töreninde konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Bizim müzisyenlerimiz smokin yerine kurşun geçirmez yelek giyiyor. Hastanelerde yaralılara şarkı söylüyorlar. Onları duyamayanlara bile söylüyorlar. Ama müzik tüm engelleri aşacaktır. Bizi elinizden geldiğince destekleyin, ama sessiz kalmayın. Sessizliği müzikle doldurun" diye konuştu.

MUHTARLARIN ÖDENEKLERİNE DÜZENLEME

Bu hafta Genel Kurulda, ‘Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi’ ve ‘Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile ‘Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ele alınacak.

Teklife göre, muhtarlara net asgari ücret tutarının altında ödenek verilmeyecek. Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki hizmet alımlarında ek fiyat farkı getirilecek.

KURUMLAR VERGİSİNDE YÜZDE 5 ARTIŞ

Finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 25'e çıkarılacak.

Yabancılara konut veya iş yeri teslimlerinde KDV'den istisna tutulmak için 1 yıllık elde tutma şartı, 3 yıla çıkarılacak.

Bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten hekimler, serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecek.

HAZİNE TAŞINMAZLARINDA PEŞİN ÖDEMELERE YÜZDE 20 İNDİRİM

Düzenlemeyle, Hazine taşınmazlarının rayiç bedel üzerinden doğrudan satışlarında, satış bedelinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 indirim uygulanacak.

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi ile 2/B alanlarındaki taşınmazlar ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin, süresi içinde başvuru yapmayanların başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak.

HAZİNE'YE AİT TARIM ARAZİLERİ 10 YILA KADAR KİRALANABİLECEK

Hazineye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2019'dan önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanmaya devam edenlere, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.

Kanun teklifine göre, mahalli idarelere ve sosyal güvenlik kurumlarına ait konutların satışından elde edilen gelirler hariç 2022 ile 2023 yıllarında ihalesi yapılan kamu konutları satışından elde edilen gelirler genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Varlıkları yükümlülüklerini karşılamayan tasarruf finansman şirketlerinin, tasarruf dönemindeki müşterilerine ait sözleşmeleri faaliyet izni verilen tasarruf finansman şirketlerine devredilecek.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti  392’inc gününde devam edecek.