dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Dolardaki yükseliş ve Türk lirasındaki değer kaybı devam ederken, 10 büyükelçinin tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik açıklaması ve bu açıklamaya yönelik tepkiler de bu haftanın öne çıkan gelişmeleri arasında yerini aldı.

Suriye, Irak ve Lübnan tezkerelerinin 2 yıl süreyle uzatılmasına yönelik teklifin yarın Meclis gündemine gelecek olması da, haftanın önemli gelişmeleri arasında yer alıyor.

TÜRKİYE, GRİ LİSTEYE ALINDI

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi "kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele"de "yeterince çaba göstermeyen" ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye aldı. İncelemelerde Botswana ve Mauritis listeden çıkarıldı. Ürdün, Mali ve Türkiye ise ‘gri liste’ye alındı.

TÜRK LİRASI'NDAKİ DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

Önce faiz indirimi, sonrasında büyükelçi krizi ile dolar ve Euro’nun yükselişi sürüyor. Pazartesi piyasalar güne yükselişle başladı.

KAMU BANKALARI FAİZ İNDİRİMİ YAPTI

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, kredi faiz oranlarında 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Kamu bankaları konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon lira, altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulayacak.

BÜYÜKELÇİLERDEN OSMAN KAVALA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün saat 15.00'da toplanıyor. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan; Almanya, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçisi tarafından Osman Kavala’nın ‘serbest bırakılması’ talebiyle yayınladığı açıklamaya ilişkin değerlendirme yapacak.

SURİYE, IRAK VE LÜBNAN TEZKELERİ MECLİS'TE

TBMM Genel Kurulu’nda Salı günü (yarın) Suriye, Irak ve Lübnan tezkerelerinin 2 yıl süreyle uzatılması görüşülecek.

2022 BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta yapılan sunumun ardından bu hafta TBMM'de 2022 Bütçesi’nin geneli üzerinde görüşmeler yapılacak. Ardından 1 trilyon 721 milyar liralık bütçede yer alan kurum bütçeleri görüşülecek.

ENFLASYON RAKAMI AÇIKLANACAK

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Avcıoğlu, Perşembe günü enflasyon rakamını açıklayacak.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI’NIN 98’İNCİ YILDÖNÜMÜ

Cumhuriyet Bayramı'nın 98'inci yılı kutlanacak. Yurdun birçok kentinde kutlamalar ve etkinlikler düzenlenecek.

G-20 LİDERLER ZİRVESİ ROMA’DA TOPLANIYOR

G-20 Liderler Zirvesi 30-31 Ekim tarihlerinde İtalya'nın başkenti Roma’da toplanıyor. Zirvede ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir görüşme yapacak.

MUAYENE SÜRESİ 5 DAKİKAYA İNDİRİLDİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 5 dakikaya indirilen muayene süresine tepki gösterdi. TTB, söz konusu uygulamanın şiddeti körüklediğini belirtti ve geri adım atılması çağrısında bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN 36 SAAT NÖBET TEPKİSİ

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen'in (25), nöbet sonrası araba kullanırken kaza geçirip yaşamını yitirmesi üzerine hekimler “Yorgun doktorlar ölüyor, 36 saat nöbet olmaz” diyerek tepki gösterdi.

Hekimler, bugün hastane önlerinde meslektaşları Şen için anma düzenleyecek.

HENDEK DAVASI'NIN 5'İNCİ DURUŞMASI

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen, 7 kişinin hayatını kaybettiği, 120 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davanın 5'inci duruşması bugün görülüyor.

45 BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİSİ GÖZALTINA ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Melih Bulu’nun ardından Prof. Dr. Naci İnci’nin rektör olarak atandığı Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen hafta 45 öğrencinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler sürüyor.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ

Şenyaşar Ailesi'nin Adalet Nöbeti 231’inci gününde Şanlıurfa Adliyesi önünde devam ediyor.