dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Döviz kurundaki yükseliş ve art arda gelen zamlar ile ekonomik kriz derinleşirken, kara kış da yurtta etkisini göstermeye başladı.

Kabine toplantısında da ana başlığın ekonomi olacağı belirtilirken, memur ve emeklilere ek zam görüşmeleri takviminin de belirleneceği ifade ediliyor.

KABİNE TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Öncelikli gündem ekonomi olacak. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyeleri ile dün bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, bir sunum yapacağı belirtiliyor.

Asgari ücret artışı tamamlanmasının ardından ek artışın görüşülmesi de bekleniyor. Salgın süreci, aşılamada gelinen son nokta da öncelikli başlıklardan olacak.

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU, GÖZLER MEMUR VE EMEKLİLERE EK ZAMDA

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin ​açıklanmasının ardından, gözler emekli maaşlarına çevrildi. Kabine toplantısında da gündemde olması beklenen memur ve emeklilere ek zam görüşemelerinin takviminin belli olması bekleniyor.

Asgari ücret damga ve gelir vergisinden muaf tutularak 4 bin 253 TL olarak belirlenirken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilan ettiği enflasyon verileri yeni yılda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte, yüzde 15,7 civarında zam alacağına işaret ediyor.

Kulislerde emeklilere ise enflasyon ile yüzde 25 zam yapılmasının beklendiği ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRETİ VERGİ DIŞI BIRAKAN DÜZENLEME MECLİS'TE

Geçen hafta açıklanan asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına dair kanun teklifi Meclis gündemine gelecek.

Asgari ücretten damga ve gelir vergisinin alınmamasına yönelik 13 maddelik yasa teklifi, bu hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak. Teklifte Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hakkında bir düzenleme de yer alıyor. Buna göre artık asgari ücretlilere, AGİ ödemesi yapılmayacak.

Ayrıca stokçuluk cezasını artıran yasa da Genel Kurul'a gelecek. Meclis, bu haftaki görüşmelerinden sonra çalışmalarına ara verecek ve tatile girecek.

GRAM ALTIN 1 TL SINIRINI AŞTI

Dolar/TL kuru bu sabah 17,6 TL seviyesine kadar yükseldi. Dolar 9.35 itibariyle 17,37, Euro/TL kuru 19,69'dan işlem görüyor.

Gram altın ise 1 TL sınırını aştı ve 1009 TL'den işlem görmeye başladı.

Öte yandan Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 5. defa fdövize müdahale etti.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ AÇIKLANACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayına ilişkin tüketici güven endeksini yarın açıklayacak.

AVRUPA OMİCRON'A KARŞI KAPANIYOR

Omicron varyantı nedeniyle Londra'da Olağanüstü hal. CNN ofislerini kapattı. İngiltere'den Almanya'ya yapılan seyahatlerin koşulları ağırlaştırıldı; iki haftalık karantina zorunluluğu getirildi. 

Alman Hastaneler Birliği durumun kötüleşebileceği uyarısında bulunurken, Hollanda bugünden itibaren 4 hafta tam kapanma kararı aldı.

SAHTE İÇKİDEN 51 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yılbaşı öncesi sahte içki denetimleri sürerken, 10 ilde sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 51'e yükseldi.

SARIKAYA'DAN GAZETECİYE ŞİDDET

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Aile ve Sosyal Politikaları eski Bakanı Fatma Şahin ile röportajı sırasında kendisine yardım etmeye çalışan İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir'e şiddet uygulaması büyük tepki çekti.

Görüntüleri gazeteci Talat Atilla paylaştı. DİSK Basın-İş de HaberTürk Genel Merkezi önüne bugün için eylem çağrısında bulundu.