dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Merkez Bankası Mart ayı faiz kararını açıklayacak, akaryakıt sektöründeki yetkililer ise art arda gelen zamlara çözüm için EPDK öncülüğünde toplanıyor. 

RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRISINDA 19. GÜN

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük saldırısı devam ederken bugün iki taraf arasında video konferans formatında müzakerelerin yeni oturumu düzenlenecek.

Ukrayna müzakere heyeti üyesi ve milletvekili David Arahamia, Rusya Federasyonu ile müzakerelerin bugün saat 10.30'da başlayacağını söyledi. Görüşme video konferans yoluyla yapılacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'se Ukrayna heyetinin Rusya ile yapacağı görüşmelerde görevinin kendisini Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştürmek ve "etkili garantiler" almak olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "143 insansız hava aracı, 1267 tank ve diğer zırhlı savaş araçları, 124 çok namlulu roket sistemi, 457 sahra topçusu ve havan ile 1028 adet özel askeri araç yok edildi" denildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ 2 GÜNLÜK GREVİ BAŞLADI

Hekimler ve sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı’na hakları için direnerek giriyor. “Hiçbir Yere Gitmiyoruz, Buradayız! Hakkımız Olanı Alacağız! 14-15 Mart’ta Büyük G(ö)REV’deyiz!” diyerek bu sabah hastanelerde iş bıraktı. 2 gün boyunca Acil durumlar dışında sağlık hizmeti vermeyecek.

Türk Tabipler Birliği (TTB) ve sağlık örgütleri de, bugün başlayan ve yarın devam edecek olan greve ilişkin birçok kentte açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta, yurtdışına gitmek zorunda kalan veya özel sektöre geçen hekimler için "Gidiyorlarsa gitsinler" şeklindeki açıklamaları büyük tepki çekmişti.

ALMANYA BAŞBAKANI TÜRKİYE'YE GELİYOR

İletişim Başkanlığı, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz’un Türkiye’ye gerçekleştirecek ziyaretine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle, 14 Mart 2022 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Şansölye Olaf Scholz’un göreve gelmesinin ardından Türkiye’ye gerçekleştireceği bu ilk resmi ziyaret sırasında yapılacak görüşmelerde, Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek; işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacaktır. Temaslarda ikili ilişkilerin yanısıra, başta Ukrayna ve Türkiye-AB ilişkileri olmak üzere diğer güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulması da öngörülmektedir” denildi.

TÜRK EKONOMİ HEYETİ ABD'YE GİDİYOR

Türk iş heyeti ekonomi temasları için bugün ABD'ye gidiyor. Washington ve New York'ta gerçekleştirilecek ziyaret, 18 Mart tarihine kadar devam edecek. İki ülke arasında ticari diyalogu artırmaya yönelik görüşmelerin yapılması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLAYACAK

17 Mart'ta Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, Mart ayı toplantısını gerçekleştirecek. Piyasalarda yapılan anketler ve değerlendirmelerde, faizin sabit tutulması yönünde bir beklenti söz konusu.

FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

Piyasalarda Ukrayna krizine ilişkin belirsizlik sürerken, yatırımcılar bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) pandemi sonrası yapması beklenen ilk faiz artışına odaklandı.

FED'in pandemi öncesinden bu yana faiz oranlarındaki ilk artışı 16 Mart’ta yapması bekleniyor.

İRAN'DAN ERBİL'E FÜZE SALDIRISI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'i hedef alan saldırıda kente 12 adet füze düştü. Kentteki ABD Konsolosluğu'nun hedef alındığı saldırıyı İran Devrim Muhafızları üstlendi.

KILIÇDAROĞLU'NUN DİYARBAKIR ZİYARETİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce iki kez ertelenen Diyarbakır gezisini gerçekleştirdi. ‘Helalleşme’ mesajı veren Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Öğretmenevi’nde, PKK’ya katılan çocuklarının geri gönderilmesi için HDP önünde ‘evlat nöbeti’ eylemi yapan ailelerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, 12 Eylül’de Diyarbakır cezaevinde işkence görenler ve Selahattin Demirtaş’ın babası ile de görüştü. Ziyaret sona erdi ancak, yansımaları devam ediyor.

ŞUBAT AYI BÜTÇE RAKAMLARI YARIN BELLİ OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat ayı bütçe rakamları yarın belli oluyor.

AKARYAKIT SEKTÖRÜ TOPLANIYOR

Akaryakıtta yaşanan fiyat artışlarının ardından akaryakıt sektörü yetkilileri, bir araya geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öncülüğünde yapılacak olan toplantıda akaryakıt bayilerinin, nakitle akaryakıt satışına daha ucuz tarife uygulanması, nakliye ücretlerinde düzenleme yapılması gibi bir dizi önerinin masaya yatırılması  bekleniyor.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 370'inci gününde devam edecek.

BEŞİKTAŞ-GALATASARAY MAÇI BUGÜN

Galatasaray-Beşiktaş maçı bugün saat 20.00'da Nef Stadyumu’nda gerçekleşecek. Galatasaray Beşiktaş derbisinde hakem Atilla Karaoğlan olacak. Karaoğlan'ın yardımcılıklarını Serkan Ok ile Candaş Elbil yapacak. Maçın dördüncü hakemi ise Mustafa Kürşad Filiz olacak.