dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Hafta sonu Roma'da gerçekleştirilen G-20 zirvesi'nin ardından gözler bu hafta İskoçya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Dünya İklim Konferansı'nda (COP26) olacak.

Geçen hafta başlayan bütçe görüşmeleri ise bu hafta da devam edecek.

G-20 ZİRVESİ SONA ERDİ

İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi sona erdi.

Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlamaya yönelik çabaları sürdürme ihtiyacı vurgulandı.

Öte yandan G20 liderleri, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını onayladı. Anlaşma; Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet şirketler de dahil olmak üzere küresel şirketlerin 2023’ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını sağlayacak.

ERDOĞAN VE BEYAZ SARAY’DAN FARKLI AÇIKLAMALAR

G20'de ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin içeriğine ilişkin taraflardan farklı açıklamalar geldi.

Erdoğan, gündem maddeleri arasında Türkiye’nin çıkarıldığı F-35 savaş uçağı programı, bu programda harcanan 1,4 milyar dolara karşılık Türkiye’nin F-16 paketi talebi, Kuzey Suriye’de ABD’nin YPG’ye yardımları konularının ele alındığını ifade etti.

Ayrıca Erdoğan, görüşmede Doğu Akdeniz konusunun hiç gündeme gelmediğini söyledi. Ancak görüşme sonrası Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, konuşulan konular arasında Afganistan’a insani yardım, Libya’daki seçimler, Doğu Akdeniz’deki durum ve Güney Kafkasya’daki diplomatik girişimler olduğu belirtildi.

ERDOĞAN KENDİSİNE ‘DİKTATÖR’ DİYEN İTALYA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine “Diktatör” diyen İtalya Başbakanı Mario Draghi’yle bir araya geldi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI BAŞLIYOR

Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Dünya İklim Zirvesi (COP26), İskoçya'nın Glasgow kentinde başladı. 

İskoç Etkinlikler Kampüsü'nde (SEC) yapılan konferansta, küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlandırılması kararı alınması hedefleniyor. 

Fosil yakıtlardan vazgeçmeleri ve küresel ısınmayı dengelemeleri gibi konularda dünya liderlerine baskı görevi üstlenmesi beklenen zirve, 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek.

İHRACAT DÜZENLEMESİ MECLİS'TE

TBMM Genel Kurulu'nda Salı günü, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Düzenleme ile, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi'nin öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'ne, ihracatçı birliklerince gerekli sermaye katkısı sağlanması için düzenleme yapılacak.

Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, kamu bankalarına tanınan istisna ve muafiyetlere sahip olacak.

İlk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde, işleticilerin serbest bölgelerin işletilmesiyle ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığınca kendilerine verilecek ilk faaliyet ruhsatında belirtilen süreyle sınırlı olmak üzere, gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

DOĞALGAZDA SANAYİ ABONELERİNE YÜZDE 48 ZAM 

BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) Kasım ayına ilişkin satış tarifesini yayınladı.

Buna göre; Ekim ayının ardından Kasım'da da konut abonelerinin tarifesi değişmezken sanayi ve enerji santralleri tarifelerine yüzde 40'ın üzerinde zam yapıldı.

Kasım ayı sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife, önceki tarifeye göre bin metreküp doğalgaz için yüzde 48,4 artışla 3 bin 500 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yüzde 46,8 artışla 4 bin lira oldu.

Söz konusu ayda organize sanayi bölgesi veya kullanıcı birliği abonelerinin tükettiği 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ise yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 483 liraya yükseldi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDECEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, geçen hafta başladığı 2022 bütçe görüşmelerine bu hafta da devam edecek.

KOBANE GÜNÜ

1 Kasım Dünya Kobane Günü’ne ilişkin birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlenecek.

PINAR GÜLTEKİN'İN KATİLİ YENİDEN HAKİM KARŞISINA ÇIKIYOR

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Metin Avcı'nın yargılandığı davanın 7'nci duruşması Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

CHP MYK TOPLANIYOR

CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ

Şenyaşar Ailesi'nin Adalet Nöbeti 238'inci gününde  Şanlıurfa Adliyesi önünde devam ediyor