dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. CHP'nin Van'da gerçekleştirdiği Belediye Başkanları Çalıştayı dün sona ererken, yeni haftada konser ve etkinliklere yönelik yasaklar devam etti.

AKP ve MHP'nin "dezenformasyonla mücadele" başlığıyla sunduğu sosyal medya yasası, Meclis gündemine geliyor. Gazeteciler, kanun teklifinin gazeteciliğe yönelik baskıyı artırmak için hayata geçirilmek istediğini belirterek, geri çekilmesi çağrısı yapıyor.

CHP'NİN VAN ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li Belediye Başkanlarının Van’da katıldığı 3 günlük kamp sona erdi. Büyük bölümü basına kapalı olarak yapılan çalıştayın sonuç bildirgesini, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun okudu.

Yerel yönetimler üzerindeki baskıların arttığını belirten Torun, çözüm olarak ise genel seçimleri işaret etti.

MELEK MOSSO'NUN KONSERİ DE YASAKLANDI

Kocaeli'nin AKP’li Derince Belediyesi'nin, Kürt sanatçı Aynur Doğan'ın 20 Mayıs’ta ilçede vereceği konseri iptal etmesinin ardından, sanatçı Melek Mosso'nun Uluslararası Isparta Gül Festivali kapsamında 3 Haziran’da düzenlenecek olan konseri de AKP'li Isparta Belediyesi tarafından iptal edildi.

Mosso'nun yerine sahne olacak Seda Sayan açıklama yaptı. Belediye'nin Mosso'nun bir sahnesinde yaptığı parmak hareketinden dolayı konseri iptal ettiğini öne süren Seda Sayan, "Sahne alacağım menajerimden öğrendim, Melek inşallah bir daha böyle bir eylemde bulunmaz" dedi.

Derya Uluğ ve Funda Arar ise, Melek Mosso'nun konserinin iptal edilmesinin ardından Isparta Gül Festivali'nde sahneye çıkmayacaklarını duyurdu.

CHP'li Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de, CHP'li Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Mosso'yu Samsun'da konser vermeye davet etti.

MAYIS AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANACAK

Mayıs ayı enflasyon oranları TÜİK tarafından 3 Haziran Cuma günü saat 10.00'da açıklanacak.

Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 TL iken, bu anket döneminde 17,57 TL oldu.

AKP VE MHP’NİN SOSYAL MEDYA YASASI MECLİS’E GELİYOR

"Sosyal Medya Yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzası ile 26 Mayıs'ta TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Bu hafta Meclis gündemine gelecek olan ve 40 maddeden oluşan teklifin 28 maddesi, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını düzenliyor.

Yapılması planlanan değişikliklerle internet haber siteleri resmi ilanlardan faydalanabilecek, çalışanları basın kartı alabilecek.

Ancak düzenlemede "dezenformasyonla mücadele" olarak tanımlanan 29. Madde’ye yönelik tepkiler devam ediyor.

Söz konusu düzenleme ile Türk Ceza Kanunu’na "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenecek. Maddeye göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis" cezasıyla cezalandırılacak. Buna göre suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak.

Gazetecilik meslek örgütleri, kanun teklifinin gazeteciliğe yönelik baskıyı artırmak için hayata geçirilmek istediğini belirtiyor ve geri çekilmesi çağrısında bulunuyor.

İHRACAT TEKLİFİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Bu hafta Meclis'te yoğun bir yasama mesaisi yürütülecek. Genel Kurul'da ihracata ilişkin teklifin görüşmelerine devam edilecek.

Düzenlemeyle serbest bölgelerde ihracata yönelik yatırım ve üretim teşvik edilecek. Hazineye ait serbest bölgelerde üstyapıların kullanılmasına kolaylık sağlanacak.

AVUKATLIK MESLEK KANUNU TEKLİFİ DE GENEL KURUL’DA

Avukatlık meslek kanunu teklifi de Genel Kurul gündemine gelecek. Değişiklikle büyük illerde birden fazla büro kurulabilecek.

Birin üzerinde baronun bulunduğu şehirlerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu açılabilecek.

MÜSİLAJLA MÜCADELE TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK

Marmara Denizi'ndeki müsilajı önlemek için hazırlanan teklif ise bayındırlık ve imar komisyonunda ele alınacak.

Düzenlemeyle Marmara havzasındaki illerde ileri atık su arıtma tesisleri kurulması sağlanacak. Meclis'te grup toplantıları devam edecek, liderler grup kürsüsünden gündemdeki konuları değerlendirecek.

İLK ÇEYREK BÜYÜME RAKAMI BELLİ OLACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk çeyrek büyüme rakamlarını yarın açıklayacak. Reuters'ın beklenti anketine katılan 18 ekonomistin ilk çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 1,8 ve 8,0 aralığında değişiyor.

İHRACAT RAKAM BELLİ OLACAK

Ticaret Bakanlığı, Mayıs ayı ihracat rakamlarını Perşembe günü açıklayacak.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 96. GÜNÜNDE

Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekâtında 96. güne girildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Savaşın başından bu yana yaklaşık 30 bin 150 Rus askeri öldürüldü” denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, “Ukrayna, Rusya'dan her şeyi geri alacak. Bu bir zorunluluktur. Bu bir zaman meselesi. Yaptığımız her şey bu amaç için” açıklamasında bulundu.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 448. gününde devam edecek.