Fotoğraf: Abuzer Aslan

dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Ek gösterge zammı dışında tutulan sağlık çalışanları, tepki amacıyla iş bırakma kararı aldı. 

TBMM'de 12 günlük bütçe maratonu bugün başlarken, asgari ücret görüşmeleri de bu hafta devam edecek.

SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKIYOR

Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere ise diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira zam ile ek gösterge teklifi, 1 Aralık'ta TBMM’de kabul edilmişti.

Sağlık çalışanları ise, ek gösterge zammının sadece hekimlerle sınırlı tutulmasına ve ayrımcılık yapılmasına tepki amacıyla tüm yurtta iş bırakma kararı aldı.

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bugün birçok merkezde, "insanca yaşamak, insanca çalışmak için iş bırakıyoruz" diyerek tüm sağlık kurumlarında iş bırakma eylemi yapacak. 

Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık Sen de bugün iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu.

Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen ise, 7-9 Aralık tarihlerinde iş bırakacaklarını açıkladı.

DİSK'İN "GEÇİNEMİYORUZ" MİTİNGİ KARTAL'DA

DİSK, 12 Aralık'ta Kartal Meydanı'nda yapacağı "Geçinemiyoruz" mitingine ilişkin Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyecek. 

BÜTÇE  GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 12.00'de toplanarak 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelere başlayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 yılı bütçesini sunacak.

Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için Cumartesi ve pazar günleri dahil 12 gün aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.

Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki görüşmelerde, TBMM ve 15 bakanlığın yanı sıra 184 kamu kurumunun bütçesi ele alınacak.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTILARI DEVAM EDECEK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta iki kez bir araya gelecek. Komison yarın Türk-İş'te toplanacak, 9 Aralık'ta ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) toplanacak.

Bu hafta 2022 asgari ücretinin belirlenmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANACAK

10 Aralık Cuma günü Ekim ayına ilişkin işsizlik verileri açıklanacak. TÜİK verilerine göre, Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 11,5, işsiz sayısı ise 3 milyon 794 bin olarak kaydedilmişti.

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNE TOPLANTISI

8 Aralık Çarşamba günü Cumhurbaşlığı Kabinesi'nin toplanması bekleniyor. Ekonomik krizden pandemiye kadar birçok konunun toplatının gündeminde yer alacağı aktarılıyor.

TCMB'DEN REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU AÇIKLAMASI

Geçen hafta piyasaya 2 kez doğrudan müdahalede bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıklayacak.

TBB'NİN YENİ BAŞKANI SAĞKAN OLDU

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlık seçimi sonuçlandı. 

TBB'nin yeni başkanı, baro başkanlarının ‘çoklu baro’ yasasına karşı yaptığı eylemde aktif rol alan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan oldu.

Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan'ın aday olduğu seçimde 348 delege oy kullandı. Metin Feyzioğlu 156 oy alırken, yeni TBB Başkanı Erinç Sağkan ise 182 oy aldı. 10 delege is oy kullanmadı.

CHP'NİN MERSİN MİTİNGİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısını yaptığı “erken seçim” mitingleri Cumartesi günü Mersin’den başladı. 

Miting, Cumhuriyet Meydanı'na Mersin Valiliği tarafından izin verilmemesi nedeniyle yıkılan eski Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın yanındaki boşlukta gerçekleştirildi.

Mitinge Mersin ve çevre illerden on binlerce kişi katıldı. Miting alanında sık sık "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

CUMHURİYET'TE İŞTEN ÇIKARMA, BBC TÜRKİYE OFİSİ'NDE GREV

Cumhuriyet gazetesinin 3 hafta önce Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile 18 yıl sonra yaptığı toplu sözleşmenin ardından 8 sendikalı gazeteci geçen hafta işten çıkarıldı. 

Öte yandan Cumhuriyet gazetesinin yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya, yönetimin kendisine önerdiği ‘yayın başdanışmanlığını’ reddedip istifasını verdi. Gazetenin yayın koordinatörü Serkan Ozan da istifa etti.

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı ise, Cumhuriyet Yayın Kurulu Üyeliğinden çekildiğini duyurdu.

BBC Türkiye Ofisi çalışanları, işveren ile TGS arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sonuç vermemesi nedeniyle grev kararı aldı.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle alınan grev kararı 7 Aralık Salı günü kamuoyuna ilan edilecek.

Grev kararı için yapılacak basın açıklaması ise İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Gümüşsuyu Parkı girişinde gerçekleştirilecek. 

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 273’üncü gününde devam edecek.