DİSK’e bağlı Sosyal-İş ile Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında bağıtlanan ve iş kolundaki tüm işçileri kapsayan TİS, yürürlüğe girmesine rağmen Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki işçilere beş aydır uygulanmıyor. Hacettepe yönetimi 300’e yakın işçiyi asgari ücrete mahkum ederken işletmenin ekonomik durumunu gerekçe göstererek 24 işçiyi işten çıkardı.

"İSTİHDAM FAZLALIĞI DİYORLAR AMA EKSİKTİK"

Öğretim üyeleri yemekhanesinde bulaşıkçı olarak çalışan Bahadır Can Singil, “Yılbaşı öncesi 12 kişiyi sabah işe geldiklerinde iş çıkışınız verildi diye çıkardılar. Bu süreçte işten çıkarmaların devam edeceğini söylediler. 11 Şubat’ta ben dahil 12 kişiyi daha işten attılar. Mesai saatinin bitimine 5-10 dakika varken telefonla aradılar. İstihdam fazlalığı diyorlar ama eksiktik” dedi.

Singil, “Babam kanser tedavisi görüyor. Onun masraflarını ben karşılıyorum. Sigortamdan babam faydalanıyor ama tedavi süreci Hacettepe Üniversitesinde başlandı ve üniversite hastanesi olduğu için bıçak parasıydı, hocalara verilen paralar var... Bunlara zar zor yetişiyordum zaten. Ne yapacağımı bilmiyorum. Birçok insan da mağdur. Yapılan şey vicdansızlık. İşimize dönmeyi istiyoruz” diye konuştu.

"TOPLAM 420 İŞÇİYDİK VE ÇIKARILMAYA DEVAM EDİLİYOR"

Öğretim üyeleri yemekhanesinde aşçı olarak Nail Karaer de pandemiden önce 3 bin lira maaş aldığını ama düşük olduğunu söyledi. Süreçte 4 bin 500 liraya yakın bir maaş almaları gerektiğini belirten Kayaer, “Pandemi bahane edildi. Kısa çalışma ödeneğine terk edildik. 1100 lira aldım 1.5 yıl boyunca. Tekrar başladığımızda da 2 bin 800 ile başlattılar. Sözleşme yaptık, imzaladık ama Rektör kabul etmedi. ‘Bu şartlarda ödeme yapamam. Bu birimler kazanmıyor’ dedi. Son maaşımı asgari ücret düzeyinde aldım. Sonra da çıkarttılar 2020 ve 2021 girişli işçileri. Benim girişim de 2019’du. Şimdi 2018 girişlileri çıkartacaklar. Toplamda 420 işçiydik ve çıkarılmaya da devam ediliyor” dedi.

Üçüz bebeklerini kaybettiklerini anlatan Kayaer, “Tüp bebek tedavisine başladık Hacettepe Hastanesinde. Gerçekten zor durumdayım. Hastayım, her yerde de çalışamıyorum. Psikolojik olarak da zor bir süreç, tedavi masrafları da çok. İlaçları pahalı.12 bin lira, tedavi de başladı. Evim kira. Neyle ödeyeceğim” diye sordu.

"AVUKAT İŞE İADENİN ZOR OLDUĞUNU SÖYLEDİ"

Evrensel’den Damla Kırmızıtaş’ın haberine göre; işten atılma sürecinde sendikanın tutumunu anlatan Kayaer şöyle konuştu: “Biz birlik olalım, bir şeyler yapalım, bizi çıkartacaklar dememize rağmen yanımızda olmadılar. Çıkarılan arkadaşlarla toplantı yaptılar. Avukat, Rektör Bey’in kanuna göre hareket ettiğini, geri işe alımın zor olduğunu söyledi. Bize bir çözüm önermediler. İşten çıkarıldınız, tamam. Güçlü duramadık. Sonuçta 420 kişiyiz. İş bırakma olabildi, aksatma olabilirdi prosedür neyse. Sendika ben işten çıkarıldıysam hakkımı alamıyorsa niye sendikalıyım? Sonuçta bireysel olarak hakkımızı savunamıyoruz. Sendikalı olmamızın da sebebi bu. Zor durumlarda örgütlenmemiz gerektiği için. Sendika hakkımızı savunsun diye sendikalıyız. İşe iademin olmasını istiyorum. Çalışmak istiyorum.”

"TİS MASASINI TÜHİS’E DEVRETTİ"

DİSK/Sosyal-İş Ankara Şube Başkanı Aydın Kaplan ise “Hacettepe Üniversitesinde çalışan Hacettepe Üniversitesinin sözleşmeli aldığı 4/A’lı işçiler bir de 696 No’lu KHK kapsamında taşerondan geçen 4/D’li işçiler bulunuyor. 4/A’lı işçilerle daha öncesinde sözleşme yapmıştık. Bu dönem Hacettepe TİS görüşmelerine katılmadı. Masayı TÜHİS’e devretti. Biz de onlarla sözleşmemizi yaptık. Eylül ayında bağıtlandı. Uygulama kısmında 4/D’li işçilerin maaşları ödenekleri maliyeden geldiği için TİS uygulanırken 4/A’lı işçiler için Hacettepe yönetimi kapsam dışı olduklarını, uygulamayacağını beyan etti. Uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Bununla ilgili şu an devam eden bir yargı süreci var. 11 Şubat’ta da en son 12 arkadaşımız işten çıkarıldı. Bu hafta başında arkadaşları davet ettik. Bununla ilgili yasal süreçleri başlatacağımızı söyledik. Bunun dışında da bir eylemlilik süreci başlatacağız. Cuma günü atılan arkadaşlarla görüşeceğiz. Bir yandan da Hacettepe Üniversitesi DİSK’in kamudaki tek işyeri ve tasfiye edilmeye de çalışılıyor” dedi.