CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ve Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, 50 yıldır yapılmayan Pertek köprüsü sorununa tepki göstermek için bugün feribot iskelesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, CHP Elazığ İl Başkanı Çağlar Duran da katıldı.

Elazığ Milletvekili Gürsel Erol bölgenin lojistik ve turizm anlamında gelişmesine önemli katkı sağlayacak olan Pertek köprüsünün yıllardır iktidar tarafından seçim vaadi olarak kullanıldığını daha sonra unutulduğunu söyledi.

“KILIÇDAROĞLU 20 EYLÜL’DE KÖPRÜNÜN MÜJDESİNİ VERECEK”

Pertek köprüsünün CHP iktidarı döneminde yapılacağını kaydeden Erol, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 20 Eylül'de Elazığ’da yapacağı grup toplantısında Pertek köprüsünün yapılacağı müjdesi vereceğini açıkladı.

"50 YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN BU SORUNU CHP İKTİDARI ÇÖZECEK"

Gürsel Erol şunları söyledi:

"Bugün Elazığ Pertek iskelesindeyiz Keban Barajı'nın yapılmasından sonraki süreçte suyun tutulması ile birlikte özellikle feribotla Elazığ Pertek arasındaki karayolunun suyun altında kalması buradaki ulaşımın feribotla yapılmasına neden oldu. Buradaki ulaşım yaklaşık 50 yıldır feribotlar tarafından yapılmakta. Tabii şehirler geliştikçe bu bölgede insanların talebi arttıkça ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Bugün burada Tunceli milletvekilimiz, Hozat Belediye Başkanımız, Pertek Belediye Başkanımız, parti yöneticisi il başkanlarımız, Elazığ İl Başkanımız, parti yöneticisi arkadaşlarımızla birlikte Elazığ'dan Tunceli'ye giderken ve Elazığ'dan Pertek Tunceli üzeri Karadeniz'e giderken burada vatandaşlarımızın yaşadığı rezillikle ilgili, hem Türkiye kamuoyunu bilgilendirmek hem de bu konuyla ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü’nü, Ulaştırma Bakanlığı’nı göreve çağırmak, hem de bizim iktidarımızda köprünün bir an önce yapılması ile ilgili milletvekilimiz ile düşüncelerimizi paylaşmak için burada bulunduk.

“PERTEK KÖPRÜSÜ, AKP’NİN 20 YILLIK VAADİ”

Bu suyun tutulmasının yaklaşık buradaki tarihsel süreci 50 yıllık bir süreçtir. Yani 50 yıldır köprünün yapılacağına yönelik siyasetçilerimizin hep açıklamaları vaatleri olduğu, özellikle 20 yıllık AK Parti iktidarları döneminde Elazığ'da yapılan AK Parti'nin her mitinginde işte Sayın Cumhurbaşkanımız, ondan önce Başbakan sıfatıyla ilk başta Elazığ ve Tunceli'ye verilen müjde, her seçimde bu Pertek Köprüsü iktidar tarafından gündeme getirilir. Pertek köprüsünün yapılması ile ilgili vaatlerde sözlerde bulunur, ama ne yazık ki seçim bittikten sonra verilen diğer vaatler ve sözler gibi Pertek köprüsünün yapılması sözü de unutulur. Vatandaşlarımız, hemşehrilerimiz bu rezilliğin içinde yaşamaya devam ederler. Yani burada bir feribot iskelesinde bekleme süresi yaklaşık bir buçuk saat. Yani insanlar feribotla karşıdan karşıya geçmek için, bu ister Tunceli istikametinden Elazığ'a geliş olsun, isterse Elazığ istikametinden Tunceli'ye geçiş olsun yaklaşık bir buçuk saat gibi bir süre boyunca insanlar burada bekliyorlar. İnanılmaz bir çile, bu sıcakta insanlar bekliyorlar. Bunun bir an önce yapılması ile ilgili talebimizin paylaşılması için buradayız.

ELAZIĞ VE TUNCELİ'YE KÖPRÜ MÜJDESİ

Ayrıca 20 Eylül'de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Elazığ'a gelecek. Elazığ'daki grup toplantımızda Elazığ’ın kalkınmada öncelikli pilot il ilan edilerek, Elazığ'daki ve Tunceli’deki birbirini tamamlayan projeler anlatılacak. Bu projeler arasındaki en önemsediğimiz proje Pertek köprüsünün yapılması. Hem bir mağduriyeti gündeme getirmek için buradayız hem de Pertek köprüsünün yapımıyla ilgili Genel Başkanımız 20 Eylül'de müjdesini verecek. Bunu paylaşmak için buradayız. Türkiye coğrafyasında, geçiş garantisi verilen köprülerden, araçlar geçmeden kamu bütçesinden onlara geçmedikleri halde araçların parası karşılanırken, burada inanılmaz bir yoğunluk olduğu halde kamu bütçesinden bu köprünün bugüne kadar yapılamaması, bu bölgenin gelişmesine olumsuz etki etmektedir. Olmaması gerçekten üzüntü verici. Bu köprü CHP iktidarı döneminde kalkınmada öncelikli pilot il ilan edilen iller arasında olan Elazığ ile Tunceli arasındaki bütünlük sağlayacak projelerden biri.  CHP olarak öncelikli projemiz olacak ve bu Pertek köprüsü de yapılarak ilin hem ekonomik kalkınması sağlanacak.

"PERTEK KÖPRÜSÜ ORTAK BİR DEĞERDİR"

Pertek köprüsü hem Elazığ için hem Tunceli için ortak bir değerdir. Bölgenin gelişebilmesi için lojistik hizmetlerin getirilebilmesi için, hizmet sektörünün artması için, turizm sektörünün farklılaşması ve artması için hem Tunceli hem Elazığ için büyük bir projedir. Bu proje ile biz Tunceli milletvekilimiz Polat Şaroğlu ile birlikte takipçisi olacağız. Önümüzdeki ay Meclis'te bütçe görüşmeleri başlayacak, biz bu projenin gerçekleşmesi ile ilgili genel başkanımız kamuoyunda bunu açıklayacak. Yatırım programına alınmasına yönelik, bütçe görüşmesine gündeme getireceğiz. Pertek köprüsünün takipçisi olacağımız konusunda kamuoyunu bilgilendireceğiz."

"İKTİDAR PERTEK KÖPRÜSÜNÜ YOK SAYIYOR"

Pertek köprüsünü her bütçe görüşmesinde gündeme taşıdıklarını ifade eden CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, ticari kaygılarla Osman Gazi Köprüsünü yapıp 5'li çeteye para kazandırırken, Pertek Köprüsü Projesinin inatla yok sayıldığını söyledi. Şaroğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bütçe görüşmelerinde Pertek köprüsünü gündeme getiriyorum. Bununla ilgili birkaç defa basın açıklaması yaptık. Buradaki insanların çilesini gösterdik. Maalesef bugün gördüğünüz gibi burada insanlar sıra bekliyor, 2,5-3 saat sıra bekliyorlar. 2 tane feribot bakıma alındı. Bu çileyi arttırıyor. Ama maalesef sürekli gündeme getirmemize rağmen iktidar bunu görmüyor, görmemeye devam ediyor. Başka yerde ticari kaygılarla yapılan, parayı beşli çeteye kazandırmak için yapılan Osmangazi Köprüsü’nü yapan iktidar, burada gerçekten Akdeniz'i Karadeniz'e bağlayan, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabilecek bir projeye inatla yok diyor. Ve defalarca kendilerine gelip burada söz vermesine rağmen; çünkü hem Cumhurbaşkanımız kendisi söz verdi hem de Binali Yıldırım başbakanken gelip Tunceli merkezde köprü sözü verdi. Ama maalesef ne köprümüz oldu ne de Karadeniz'e bağlayacak, aynı zamanda Tunceliliye bütün lojistik desteği sağlayacak, Erzincan yolunu da maalesef yapmadılar. Her defasında sorduğumuz zaman 'proje aşamasında, yapıyoruz, bugün ihaleye çıkacağız, bu aşamada' deyip yalnızca sorduğumuz soru önergelerini bu cevaplarla geçiştiriyorlar. Biz de burada vatandaşımızın çilesini gösterebilmek için sayın vekilimle birlikte sürekli Meclis'te gündeme getirdik, getirmeye de devam edeceğiz."

"SAATLERCE SIRA BEKLEDİK"

Elazığ'dan Tunceli'ye gitmek için araç konvoyunda bekleyen vatandaşlar da Pertek Köprüsü taleplerini yinelediler. Vatandaşlar şöyle konuştu:

"Ben Elazığ’dan Miraç, Tunceli’den Pertek’e geçiş yapmak istediğimiz zaman köprü olmadığı için geçişlerimiz zor oluyor. Bu durumdan dolayı çok zorluk yaşıyoruz. Bir genç olarak geçip gezme ihtiyacımızı tamamlayamıyoruz. Çeşitli iyileştirmelerle bir köprü yapılması işimize gelir. Köprü yapılmasını arz ediyoruz.”

Düzgün Konak: "Görüyorsunuz bir haftadan fazladır sürekli böyle. Biz yetkililerden buraya köprü istiyoruz.”

Selçuk Şamlıoğulları: "Sabahın erken saatlerinden beri buradayım. Kuyruğun ucunu göremiyorum, çektiğimiz bu rezillik. Artık bilmiyorum yani yetkililere ulaşır mı, görür mü? Eminim ki şu anda Ağın Köprüsü'nde de Bingöl Köprüsü'nde de bütün gün bu kadar, burada bekleyen araba kadar araç geçmiyordur. Şu rezillik bitsin artık."

"Ulaşımı görüyorsunuz mesela dün gece geldiğim zaman 7’de sıraya girdik 9 buçukta bindik feribota. Yani düşünün gece 9 buçukta bindik 2 buçuk saat sıra bekledik. Bir hastan olsa kesinlikle burada ölür yani hiçbir şekilde çözümü yok buranın. Tabii ki köprü yapılsın yani burada rezillik burası feribotlarla çözülecek bir yer değil burası ana arter bir yer. Yani eskiden tamam az kullanılıyordu da şu an artık yetmiyor yani. Şu an herkes aynı durumda Karadeniz’e geçiş yok." 

Erdoğan Gülpınar: "Buradan Pertek, Tunceli ve Munzur’a ulaşmak için bu feribota binmek zorunda kalıyoruz, ama saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Bu da Munzur'a seyahat edenler ve turizme giden insanlar için büyük bir sıkıntı oluyor. Dolayısıyla buraya acilen köprü veya üst geçit yapılması lazım. Yöre halkı için çok elzem bir durum.”