CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Bingöl’de 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Bu kapsama Bingöl ve Tunceli’nin de dahil edilmesi gerektiğini belirten Erol, şunları söyledi:

“İNSANLARIMIZ ATA, DEDE TOPRAKLARINDAN OLDULAR”

“Kahramanmaraş’ta bir deprem yaşadık. Canlarımızı kaybettik, insanlarımızı, yurttaşlarımızı kaybettik. İnsanlarımız evlerinden, barklarından, ata, dede topraklarından oldular. Akrabalarından, evlatlarından, analarından, babalarından oldular. Yerlerinden, yurtlarından oldular. İnsanlar çaresizlik içerisinde yaşamlarını devam ettirmek için, yeni bir mücadelenin içine girdiler. Biz bu tabloya alışığız. 1971 yılında Bingöl’de yaşanan deprem, Ovacık’ta yaşanan deprem, Erzincan’da yaşanan deprem, Tunceli’de yaşanan deprem bu alışkanlığımızı, geçmişte yaşanan acılarla ilgili bize deneyimler getirdi. Bu bölgelerde yaşanan depremlerde de aynı şekilde hayatlarını kaybeden, canlarını kaybeden, analarını, babalarını, evlatlarını kaybeden bir sürü hemşerimiz yaşadı. Yaşamlarını devam ettirmek için buradan çevre illere göç geldi. Mesela Elazığ’da yaklaşık 60 bin Bingöllü hemşerimiz yaşar. Bu 60 bin Bingöllü hemşerilerimizin Elazığ’a ilk yerleşimleri 1971 depreminden sonra başlar. Bu önümüzdeki süreçte bilim adamlarının yaptığı yorumlar, değerlendirmeler Karlıova, Ovacık, Nazmiye fay hattı, Palu fay hattının harekete geçebileceği, bu bölgede yeni bir deprem beklentisi var. Bunu sizleri korkutmak, ürkütmek, endişelendirmek için söylemiyoruz. Bunu niye anlatıyoruz? Burada devleti deprem olmadan, devlet olma varlığıyla, sorunların önlemini alarak, önleyici tedbirler alarak, bölgede can ve mal güvenliğini yurttaşlarımızın sağlayarak deprem risklerinin düşürülmesi için söylüyoruz.

“BİNGÖL’DEKİ BİNALARIN YÜZDE 50’Sİ AĞIR HASARLI VE RİSKLİ”

Türkiye geneline yaşanan deprem 11 ilde afet bölgesi ilan edildi ama sonuç itibarıyla bu bölgelerde de depremin etkisinden kaynaklanan yaşanan sorunlar ve endişeler var. Bugün buraya gelirken arabada il başkanımızdan aldığımız bilgiye göre, yaklaşık 550 binada hasar tespiti yapılmış bunun 220 tanesi ağır hasarlı çıkmış. Yani neredeyse Bingöl’deki binaların yüzde 50’si ağır hasarlı ve riskli. Bizim talebimiz şu; biz sizleri bilgilendirirken diğer taraftan da iktidar partisinin milletvekillerini bilgilendirerek buraya geldik. Ben buraya gelirken, AK Parti Milletvekili Cevdet Bey’i ve Fevzi Bey’i arayarak geldim. Konuyla ilgili onların da bilgisi var. Çünkü bu süreçte Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili de bölge milletvekillerinin de iradesi ve desteği olacak ki bu sorunu el birliğiyle çözelim. Burada amacımız bir şeyleri sorgulamak, kötülemek, karşıtlık üzerinden bir dil geliştirmek değil. Buradaki amacımız bu konuyu siyaset malzemesi yapmadan iktidarı ve muhalefetiyle insanların siyasi düşünceleri, inançları, değerleri ne olursa olsun Bingöl’ün evinde rahat uyuması için, Bingöllülerin sorun yaşamaması için, Bingöl’ün bir an önce afet bölgesi ilan edilerek önleyici tedbirler alınmalı, ağır hasarlı binalar yıkılarak yerine TOKİ tarafından yeni konutlar yapılmalı, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmalıdır. Bu konuyla ilgili biz Bingöl’ü Elazığ’dan ayrı görmeyiz. Biz Tunceli’yi Elazığ’dan ayrı görmeyiz. Elâzığ milletvekili olarak, Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili talebimizi gündeme getirirken dedik ki, yalnızca Elâzığ değil, Bingöl’ü ve Tunceli’yi de afet bölgesi ilan edin. Çünkü bu ilin de mutlaka ve mutlaka afet bölgesi ilan edilerek önleyici tedbirlerin alınması lazım.

“ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRECEĞİZ”

Ayrıca 2003 ve 2005 yıllarında yaşanan depremler sonrasında, burada 3 bin, 3 bin 500 civarında hasarlı bina tespit edildiği halde, daha sonra bürokratların devreye girmesiyle bu hasarlı binaların yapımından vazgeçilmiş. Bununla ilgili de Meclis’te soru önergesi vereceğiz ve konuşmalar yapacağız. Yani Bingöl’deki tüm yurttaşlarımızın, can güvenliğiyle, mal güvenliğiyle, çocuğunuzla, eşinizle, dostunuzla huzur içinde evlerinizde oturabilmeniz için, kaygı, endişe yaşamamanız için yeni bir Maraş’ı, yeni bir Hatay’ı, yeni bir Malatya’yı, yeni bir Adıyaman’ı yaşamamanız için biz elimizden gelen bütün desteği vereceğiz. CHP olarak yanınızda olacağız. Bunu bir siyasi malzeme yapmadan, ilimizin milletvekilleriyle görüşerek, onların da bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Onlar da doğal olarak isterler ki, kendi illerinde böyle bir sorun yaşanmasın, can kaybı yaşanmasın, mal kaybı yaşanmasın. Bu arkadaşlarımızla da görüşerek, süreci de takip ederek, Bingöl’ün ve Tunceli’nin afet bölgesi ilan edilmesi, önleyici tedbirlerin alınması, vatandaşımızın can ve mal güvenliğinin korunmasına yönelik devletin varlığını buraya getirmek için elimizden gelen bütün sorumluluğu yerine getireceğiz. Bize inanın, bize güvenin. Bingöl’den CHP’nin milletvekili olmayabilir ama ben Elâzığ milletvekili olarak Meclis’te sizin sesiniz olacağım.”