İstanbul'daki bir tekstil atölyesinde çıkan yangında kayıt dışı çalışan 5 göçmen işçi hayatını kaybetmişti. AKP'li Güngören Belediyesi'nin "ekonomiye katkı sağlıyorlar" ve "istihdam" gerekçesiyle mevzuata aykırı şekilde kaçak iş yerlerine ruhsat verdiği ortaya çıktı.

Güngören Sanayi Mahallesi, Sinan Paşa Sokak'ta tekstil üretimi yapılan binada geçen cuma yangın çıkmıştı. 4 işçinin cansız bedeni tuvalette kilitli bulunurken, yangından bir gün sonra yapılan incelemede bir işçinin daha cansız bedenine ulaşılmıştı.

6 işçinin de yaralandığı yangınla ilgili Bakırköy Adliyesi’ne sevk edilen 6 kişiden Eyüp B., Koray A. ve Yusuf S. tutuklanarak cezaevine gönderilirken, diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

KAÇAK İŞLETMELERE RUHSAT

Yaşanan iş cinayetleri sınrası ruhsatsız iş yerleri bir kez daha gündeme taşındı. Binlerce kaçak yapının yer aldığı Güngören’de ise kaçak iş yerlerine bir yıl süreyle geçerli olmak üzere ruhsat verildiği ortaya çıktı. Güngören Belediye Meclisi’nde 1 Temmuz 2020’de alınan kararla kaçak işletmelere ruhsat verildi.

BirGün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre kaçak işletmelere ruhsat verilmesiyle ilgili çıkan kararda Güngören’de 16 bin 187 işletme olduğu ve bu işletmelerin yüzde 89’unun 2002 ve öncesi yapılar olduğu aktarıldı. Bu yapıların eski olması nedeniyle yapısal durum ve imar mevzuatından dolayı ruhsat almakta sorun yaşadıkları belirtildi. Kararda bu yapılara bir yıl süreyle ruhsat verilmesi kararlaştırıldığı belirtildi.

MECLİS KARARINDA SAVUNULDU

Meclis kararında kaçak işletmelere ruhsat verilmesinin işçi ve patronların yararına olduğu savunulurken, gelir kaybının engellenmesinin amaçlandığı da belirtildi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"İlçemizde bulunan iş yerlerine yönelik Belediye Başkanlığımızda yer alan veriler incelendiğinde 16 bin 187 adet iş yerinin bulunduğu, söz konusu iş yerlerinden bir kısmının kayıtlı bir kısmının ise kayıt dışı (ruhsatsız) faaliyette bulundukları görülmektedir. Ülkemiz ve ilçemiz ekonomisine ciddi katkı yapan müesseselere ruhsat başvuruları değerlendirilerek gerekli işlemler yapılmaktadır. Ancak bu işlemler aşamasında ilçemizdeki mevcut binaların yapım tarihi, aradan geçen uzun sürenin varlığı, yapısal durum ve imar mevzuatından kaynaklı uygulamalarda sorunlarla karşı karşıya kalınmakta.

İşletmelerin talepleri doğrultusunda ruhsat düzenlenememesi halinde ise ilçemiz ekonomisi, istihdamı ile özellikle tekstil sektöründen kaynaklı sahip olunan ilçemizin bilinirliği ve marka değeri olumsuz yönde etkilenmekte diğer taraftan çalışanlar ve işverenler de mağdur olmaktadır. Kayıt dışı işletmelerin belirlenecek usul ve esaslar dahilinde kayıt altına alınıp faaliyetlerine devam edebilmeleri suretiyle ilçemiz istihdamına, ekonomisine katkı sağlanması ve kamu yararı uyarınca kayıt dışı işletmelerden gelir kaybının engellenmesi amaçlanmıştır."

1644821939