CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne alternatif olarak sunduğu “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” önerilerini somutlaştırıyor. CHP MYK’da ele alınan taslakta sistemin yapısı ve işleyişi ile ilgili detaylı bilgilere yer veriliyor.

Muhalefet partilerinin sık sık gündeme getirdiği “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” önerisi, bilim insanları tarafından hazırlanan raporlarla somutlaşıyor. CHP MYK’ya sunulan iki ayrı raporda, yeni kurulacak sistemin tüm detayları ortaya konuldu, hangi adımların atılması gerektiği vurgulandı. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in sunduğu “Türkiye İçin Yeni Bir Hükümet Sistemi, Hükümet Sistemi Kaynaklı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı rapor Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz ve Dr. Berk Esen’in imzasını taşıyor. Öneri taslağında seçim barajının yarı yarıya azaltılması, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu'nun yeniden oluşturulması, TBMM'nin ve Sayıştay’ın denetim yetkilerinin artırılması gibi adımlar bulunuyor.

TBMM HÜKÜMETİ OLMALI

Rapor Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin TBMM’nin tarihindeki en büyük yetki erozyonuna yol açtığı vurgulanarak, Meclis’in yasama, müzakere, denetim, bütçe yapımı gibi işlevlerinin gerilediği, hükümet kurma ve düşürebilme fonksiyonunun ise tamamen kaldırıldığı belirtildi. Raporda önerilen sisteme göre, yürütme erki cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlardan oluşacak, siyasi iktidar TBMM çoğunluğu tarafından kullanılacak. Hükümet de TBMM Hükümeti olarak Meclis içinden çıkacak. Başbakan’ın TBMM tarafından seçilmesi, hükümetin bir bütün olarak oylanması öngörülen raporda, yasama dokunulmazlığının devam etmesi de isteniyor.

İKİ AYRI RAPOR VAR

Cumhuriyet gazetesi ise CHP MYK’ya İstanbul Politik Araştırmalar Merkezi’ne bağlı akademisyenlerin hazırladığı iki ayrı rapor sunulduğunu belirtildi. Buna göre, “Türkiye İçin Yeni Bir Hükümet Sistemi” başlıklı raporun yanı sıra “Türkiye’de Hukuk Devletinin Tesisi” başlıklı bir çalışma daha yapıldı. Bu çalışmada ise bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi için önerilere yer verildi. Habere göre, hükümet sistemi ile ilgili öneriler arasında TBMM ile ilgili olarak Torba Yasa usulünün kaldırılması, bütçe yapımın yeniden TBMM’ye verilmesi, seçim hukukunun bütünüyle revize edilmesi, parti içi demokrasinin sağlanması ve Anayasa’ya uygun olmak koşulu ile halkın Meclis’e kanun teklifi verebilmesi gibi başlıklar bulunuyor. Söz konusu raporlarda, RTÜK’ün kaldırılması, TRT’ye kurumsal özerklik sağlanması, özgürlükçü bir Anayasa hazırlanması, çoklu baro modelinin ortadan kaldırılması, HSK’nın lağvedilmesi gibi pek çok öneri yer alıyor. Cumhurbaşkanının AYM ve Danıştay’a üye seçme yetkisine son verilerek, yüksek yargının yeniden düzenlenmesi de isteniyor.