Gözde Bedeloğlu'nun BirGün'de yayımlanan yazısı şöyle:

Sohbetlerin ilk gündem maddesi istisnasız artan gıda fiyatları. Market kasasında fişe, restoranda hesaba, ev ve iş yerinde faturaya bakarken hepimizin gözleri şaşı, aklı şaşkın. Bitmeyen bir hayretler içindeyiz. Fiyatı diğerine göre nispeten uygunmuş dediğimiz şey üç gün yaşamıyor. TÜRK-İŞ, kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 7 bin 785 liraya, yoksulluk sınırının da 25 bin 365 liraya yükseldiğini duyurdu. Gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 137’ye yükseldi. Erdoğan’ın aldığı ekonomik kararların sonuçlarını hep beraber idrak ediyoruz. Akıllarda tek bir soru; bu fiyatlar daha ne kadar artacak? Gübre, yem, mazot, elektrik fiyatlarındaki artışlar ve sebepleri göz ardı edilip sorumluluk ‘hain’ marketçilere mal edildiği sürece yükselmeye devam edecek gibi gözüküyor. Masraflarla baş edemeyen üreticinin üretimi bırakması halinde ise temel gıda ithalatının artabileceği ve bunun fiyatları katlayacağı öngörülüyor. Türkiye Yüzyılı vizyonu açıklayan iktidarın önüne geçmediği yüksek enflasyona bağlı yoksulluk da gittikçe büyüyüp derinleşerek en çok da toplumun en kırılgan kesimi olan çocukları etkilemeye devam edecek.

***

Metropoll Araştırma Şirketi’nin “çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenme” sorunu üzerine yaptığı araştırma sonuçlarına göre halkın %89.8’i devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini gerekli görüyor. Bu oran AKP seçmeni için yüzde 87.4, MHP seçmeni için yüzde 79.5. Okulların açılmasıyla sorunu meclise taşıyan TİP Mv. Sera Kadıgil, CHP Mv. Candan Yüceer, HDP Mv. Serpil Kemalbay TBMM Başkanlığı’na sundukları kanun teklifiyle okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve su verilmesini istemişlerdi. Bu doğrultuda, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken ek bütçe teklif hakkı bulunan CHP, İYİ Parti ve HDP’nin okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, okula aç giden çocuk sayısının her geçen gün artığını söyleyerek uyarıyor: “Yetersiz ve sağlıksız beslenme derin yoksulluk içinde yaşayan çocukların bedensel, zihinsel ve duygusal gelişiminde büyük eksikliklere sebep oluyor, öğrenme güçlüğü ortaya çıkıyor ve yaşam süresi kısalıyor.” Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz, özellikle açlık sınırı altında yaşayan ailelerin çocuklarını okutmakta zorlandığını ve bu sebeple eğitim hayatından kopan çocuk sayısının geçen yıl 1 milyonu aştığını belirtiyor. Oysa yoksul çocuklara sunulacak beslenme destek programları sayesinde onları eğitim hayatında daha uzun süre tutmak mümkün.

***

Sağlıklı bir çevrede yaşamanın ve güvenli gıdaya erişimin önemini vurgulayan çalışmalarıyla tanıdığımız Barış Akademisyeni, Gıda Mühendisi Bülent Şık, çocukları merkeze alarak, gıda güvenliği konusunda okuru bilgilendirmeyi amaçladığı son kitabı Çocuklar ve Gıda Güvenliği’nde “İyi bir hayat herkesin, ama özellikle çocukların hakkı” diyerek, çocuk sağlığını korumayı sadece kendi çocuklarımıza karşı değil, tüm çocuklarla ilgili almak zorunda olduğumuz bir sorumluluk olarak değerlendiriyor. Dolayısıyla çocukların beslenme yetersizliği sadece aileleri ilgilendiren bireysel değil, kamusal bir sorun. Şık, Bianet’te kaleme aldığı ayrıntılı yazılarında okul çocuklarının yaşadığı yetersiz beslenme ve açlık sorunlarının dile getirilmesi ve çareler aranması elbette önemliyken çerçevenin genişletilmesi gerektiği üzerinde duruyor. Beslenme desteği okul öncesi çağda olan küçük çocuklar için de mutlaka dikkate alınmalı diye uyaran Şık, sağlıksız beslenmenin doğurduğu sorunların yaş küçüldükçe şiddetlendiğini ve bunun ileriki yaşlarda karşılaşılacak çeşitli sağlık sorunlarını şekillendirdiğini söylüyor.

***

Akıldan ve ehliyetten yoksun olduğu başarısızlığıyla ispatlı ekonomi politikalarını savunacağım derken, etkisi uzun yıllara yayılacak çok katmanlı sorunlara sebebiyet vermekten çekinmeyen AKP ve ortağı MHP bir yandan okullarda öğün desteğine karşı çıkarken diğer yandan belediyelerin destek projelerine köstek olmayı sürdürüyor. İYİ Partili Demre Belediyesi’nin okullarda ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği sunan Rüzgar Gülü Projesi’ne Demre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü izin vermedi. Okullarda çorba dağıtan CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin görevlileri Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi yönetici ve kantincileri tarafından engellendi. Çocuklara verilecek yemek ve suya bütçe ayırmayan ve dahası sorunun dile getirilmesini kendine siyasi tehdit olarak gören iktidar ile beraber ekonomistlerin sisli gördüğü 2023’e varmak üzereyiz. ‘Türkiye Yüzyılı’nda çocuklar aç, aç!